TŪRISMA BIZNESS | Pētījumi & Statistika

Aptauja: svētku brīvdienās strādās katrs desmitais

Ziemassvētku priekšvakarā vai Vecgada dienā strādās 10% Latvijas iedzīvotāju, bet katrs piektais atzīst, ka šajās dienās strādās kāds no viņu ģimenes locekļiem, liecina mobilo sakaru operatora BITE un tirgus pētījumu kompānijas “Norstat Latvija” veiktās aptaujas dati.

14% aptaujas dalībnieku, kuri svētkus pavadīs darbā, strādā transporta jomā, 12% drošības jomā, proti, tie ir policisti un ugunsdzēsēji, 10% - tirdzniecībā, 9% - administratīvajā darbā, bet 8% - veselības aprūpes jomā. Lielākā daļa BITES uzrunāto šo profesiju pārstāvju atzīst, ka darbu svētkos neuztver kā apgrūtinājumu, jo strādājot svētkos, ir iespējams gūt daudz prieka un pozitīvu emociju.

“Īpaši priecīgi ir brīži, kad pasaulē nāk pirmie Ziemassvētku vai Jaungada bērniņi. Tos paspilgtina gan tematiskais telpu noformējums, piemēram, svētku egle, sveces un citi rotājumi, kas rada svētku un miera sajūtu gan darbiniekiem, gan pacientiem,” norāda kāda Rīgas Dzemdību nama vecmāte.

Savukārt vairāku degvielas uzpildes staciju darbinieki atklāj, ka svētku laikā apmeklētāji smaida vairāk, ir draudzīgāki, atvērtāki, tāpēc strādāt ir daudz patīkamāk. Nereti apmeklētāji pārsteidz arī ar sirsnīgiem novēlējumiem vai simboliskām dāvanām, piemēram, konfektēm.

Teju katrs piektais jeb 19% respondentu, kuri vai kuru ģimenes locekļi Ziemassvētku priekšvakarā vai Vecgada dienā mēdz strādāt, atzīst, ka viņu ģimenēs šie svētki tiek svinēti ierastajā laikā – 24. vai 31.decembra vakarā. Turklāt, ja strādājošajiem ģimenes pārstāvjiem nav paredzēta nakts maiņa, mājinieki viņus nereti sagaida pie vakariņu galda.

Citā laikā svētkus šādos gadījumos svin 20% aptaujāto. Pie kam, katrs trešais svētkus neatkarīgi no dienas un laika svin mājās, ģimenes lokā. Savukārt darbā ar kolēģiem svētkus svin – 3% iedzīvotāju, bet 9% atzīst, ka tad, ja 24. vai 31.decembrī ir jāstrādā, viņi svētkus nesvin vispār.

“Lai gan Ziemassvētku priekšvakars un Vecgada vakars ir svētki visiem, ne visi tos var piedzīvot īstajā datumā vai kopā ar ģimeni, draugiem. Daudzi, piemēram, ārsti, policisti, ugunsdzēsēji, pārdevēji, sabiedriskā transporta vadītāji, šajās dienās strādā, rūpējoties par to, lai tie, kuri nestrādā, varētu baudīt svētkus. Arī man ir nācies svētkos strādāt, tāpēc, labi zinu, kā tas ir, kad izpaliek svētku baudīšanas prieks, jo nav iespēja tos pavadīt kopā ar tuviem un mīļiem cilvēkiem. Tādēļ BITE šogad aicina Latvijas iedzīvotājus neaizmirst par cilvēkiem, kuri svētkus pavadīs darbā un apsveikt viņus – ar smaidu, ar sirsnīgu novēlējumu vai pašceptu piparkūku. Ar šo #kopāspēks enerģiju mēs varam padarīt šos svētkus skaistākus visiem!” uzsver BITES vadītājs Kaspars Buls.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Kruīzs uz Visbiju, no Tallinas Estravel Latvia
Pirmatnīgā un neatkārtojamā - Gotlandes sala // Vietu skaits ierobežots, kruīzs no Tallinas // 2 naktis // | Skatīt vairāk
no 121 EUR
Laipni lūgti Šrilankā – smaidu valstī! Latvia Tours
Debesskrāpji un koloniālā stila savrupmājas, lielveikali un ielu tirdziņi, krāšņi Rietumu modes apģērbi un tradicionālās sarongas, ātri sporta | Skatīt vairāk
no 757 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 💚✈️ MELNKALNE no 365 EUR/pers.! Latvia Tours
Fantastiskais Kotoras līcis, Skadaras ezers, kuru paši melnkalnieši sauc par savas valsts sirdi un dvēseli, burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras | Skatīt vairāk
no 365 EUR
Sagaidīsim pavasari Augšdaugavas novadā! TAKA
Gaidām apmeklētājus mūsu dabas objektos Augšdaugavas novadā. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.37458706sec.