TŪRISMA BIZNESS | Pētījumi & Statistika

Pētījums: pēdējo gadu laikā nav pietiekama progresa vienlīdzības nodrošināšanā

Divas trešdaļas jeb 68% vadītāju uzskata, ka uzņēmumos ir atbilstoša vide un vienlīdzīgas iespējas ikvienam, lai darbinieki justos labi, spētu radīt un ieviest jauninājumus, vienlaikus nebaidoties no neveiksmes, bet tikai trešā daļa jeb 36% darbinieku tam piekrīt, secināts informācijas tehnoloģiju (IT) uzņēmuma Accenture pētījumā.


Vairāk nekā trīs ceturtdaļas jeb 76% vadītāju uzskata, ka darbiniekiem ir laba pārvaldība darba vidē un sapratne, kad, kur un kā strādāt, bet tam piekrīt tikai 29% darbinieku. Tāpat ir salīdzinoši liels darbinieku īpatsvars jeb 20%, kas jūtas savrupi un nejūt piederību uzņēmumam, kamēr vadītāji uzskata, ka attiecīgo darbinieku īpatsvars uzņēmumā veido vien 2%, kas ir desmit reizes mazāk, nekā norāda darbinieki.


Tāpat atšķirības ir novērojamas apmācību un kvalifikācijas celšanas aktivitāšu jomā. 88% uzņēmumu vadītāju apgalvo, ka attiecīgās iespējas darbiniekiem tiek nodrošinātas, bet tam piekrīt 73% darbinieku. Uzņēmumos ir jādomā par labvēlīgas vides ieviešanu, lai visiem darbiniekiem nodrošinātu vienlīdzīgas karjeras un darba samaksas iespējas.


Pētījumā, analizējot pieejamo informāciju par darba vidi vairāk nekā 14 tūkst. uzņēmumos, secināts, ka kopumā nav ievērojamu izmaiņu vadītāju centienos radīt vienlīdzīgus apstākļus. Lai arī uzņēmumu vadītāji piekrīt, ka darba vides kultūra ir svarīga, tomēr liela daļa to neizvirza kā prioritāti, to dara tikai 21% vadītāju. Lielākoties vadītāja fokusā ir finanšu rezultāti (76%), zīmols un kvalitātes nodrošināšana (72%), inovācijas (57%) un talanti (54%). Savukārt darbiniekam aizvien svarīgāka kļūst darba vietas kultūra un izaugsmes iespējas uzņēmumā, ko apliecina 77% sieviešu un 67% vīriešu. Lai arī vienlīdzības jautājumi paliek aizvien svarīgāki, tomēr progress nav pietiekams, jo vēl aizvien sieviešu īpatsvars vadošos amatos ir salīdzinoši neliels, tāpat ne vienmēr tiek nodrošināti vienlīdzīgi apstākļi visiem darbiniekiem.


Accenture ir noskaidrojis 40 principus, kas darba vietās veicinātu vienlīdzīgu attieksmi. Tos var iedalīt trīs grupās. Pirmkārt, uzņēmuma vadības komandai vienlīdzība ir jāizvirza kā stratēģiska prioritāte, kas paredz mērķu izvirzīšanu, nodrošināšanu un atsekošanu. Otrkārt, uzņēmumos un organizācijās ir nepieciešama visaptveroša rīcība – sākot ar sieviešu tīklošanās iespējām, kurās iesaistīties aicināti arī vīrieši, līdz bērna kopšanas atvaļinājumiem, kuros vairāk varētu doties vīrieši. Treškārt, liela loma ir videi, lai darbiniekiem būtu brīvība būt radošiem, iespēja strādāt attālināti, pilnveidošanās un karjeras izaugsmes iespējas, kā arī iespēja ziņot par seksuālu diskrimināciju vai cita veida pārkāpumiem.


Accenture ir apņēmies līdz 2025. gadam panākt dzimumu līdzsvarotu darbaspēku. Šobrīd no Accenture kopējā darbinieku skaita aptuveni 44% ir sievietes. Accenture pētījums atspoguļo vairāk nekā 30 tūkst. respondentu viedokli 28 valstīs, tai skaitā atbildes sniedza vairāk nekā 1700 vadītāju. Pētījumā iekļauti darbinieku aptauju dati, kā arī publiski pieejamā informācija.


Accenture ir viens no vadošajiem IT uzņēmumiem Latvijā un pasaulē. Accenture ir starptautisks vadības konsultāciju, tehnoloģisko pakalpojumu un ārpakalpojumu uzņēmums. Uzņēmumā strādā vairāk nekā 505 000 cilvēki, kas apkalpo klientus vairāk nekā 120 pasaules valstīs. Accenture Latvijas filiāle ir dibināta 2002. gadā. Uzņēmumā šobrīd strādā 1600 darbinieku.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.03.2024 - 29.03.2024 Lieldienas Rīgas Motormuzejā Motormuzejs
Aicinām apmeklēt Rīgas Motormuzeju Lieldienu brīvdienās! 29. martā būs iespēja piedalīties Lieldienu aktivitātēs - olu meklēšanā muzeja | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.3439219sec.