TŪRISMA BIZNESS | Pētījumi & Statistika

Pētījumā noskaidroti Latvijas ceļotāju ieplānotākie ārvalstu galamērķi

Kā biežāko nākamā ārvalstu atpūtas ceļojuma galamērķi 11% Latvijas iedzīvotāji aizvadītajā gadā minējuši tieši kaimiņvalstu zemes –  Lietuvu vai Igauniju, liecina aktuālais "Latvia Tours Ceļojumu indekss".

Kā nākamos savus plānotos galamērķus respondenti pērn visbiežāk minēja Dienvideiropu (8%), Centrāleiropu (7%), Krieviju un citas bijušās NVS valstis, kā arī Skandināviju (5%). Bez tam 42% ceļotāju vecumā no 18 līdz 75 gadiem aptaujā norādīja, ka plāno doties atpūtas ceļojumā ārpus Latvijas tuvākā gada laikā. To skaitā 13% jau bija pat noteikts plāns attiecībā uz ceļojumu ārpus Latvijas, bet vēl 29% iedzīvotājiem bija vien ieceres. Daudz biežāk savus plānus doties ceļojumā tuvāko 12 mēnešu laikā pauda tie ceļotāji, kuri iepriekš pēdējā gada laikā bija jau devušies ārpus Latvijas, atklāj pētījuma dati.

Baltijas valstis jau pērn iedzīvotāji norādījuši sev kā potenciāli pievilcīgas nelielam ceļojumam vai atvaļinājumu pavadīšanas veidam. Tāpēc 15. maijā atvērtās kaimiņvalstu robežas, līdz ar siltā laika iestāšanos, ceļotāju plūsmu uz Lietuvas un Igaunijas skaistākajiem tūrisma apskates objektiem tikai palielinās. Kaimiņvalstis arī sākušas vilināt ceļotājus ar vēl iepriekš neiepazītiem apskates objektiem, piemēram, Lietuvas Kuršu kāpās šovasar apmeklētājiem tiks atvērta Nidas bāka, kas līdz šim bija aplūkojama tikai no ārpuses.

"Patlaban tiek atjaunota autobusu un avio satiksme uz Tallinu un Viļņu, kā arī avio satiksme uz tuvākajām Eiropas valstīm. Pamazām kaimiņvalstīs tiek atvērti muzeji, tirdzniecības centri un ēdināšanas iestādes. Tikmēr bērnu spēļu istabas, kazino, boulinga zāles un klubi joprojām ir slēgti. Arī SPA viesnīcas savu darbību uzsāks pakāpeniski. Jārēķinās, ka pagaidām ne visur būs pieejami baseini", saka "Latvija Tours" direktore Ieva Keiša.

Saprotams, ka šos ceļotāju plānus un paradumus turpmāk ietekmēs "jaunā situācija", taču tiem, kam ceļošana ir nozīmīga un neatņemama ikdienas sastāvdaļa, mazinoties dažādiem ierobežojumiem, došanās ārpus Latvijas ārēm atkal kļūs aktuāla. "Ķīniešu valodā vārdu "krīze" veido divi hieroglifi – briesmas un iespēja, un pati lielākā māksla ir nenobīties un prast šo iespēju izmantot, lai nodrošinātu vēl drošākas un labākas ceļošanas iespējas brīdī, kad pasaule atkal pilnībā atvērsies un būs iespējams brīvi pārvietoties", pauž I. Keiša.

Pētījumā noskaidrots, ka vairāk kā puse jeb 51% ceļotāju pērn jau devās dažādās ekskursijās, 31% laiku pavadīja pludmalēs, bet 23% izvēlējās atpūtu pie dabas. Šī gada tendences, protams, mazāk ietekmēs ceļotāju ieceres, bet vairāk ierobežojumu pakāpeniska samazināšana.

Kā zināms, patlaban Turcija jau ir deklarējusi aviosatiksmes pakāpenisku atjaunošanas plānu, taču aviosatiksmes atjaunošanai nepieciešama arī citu valstu abpusēja vienošanās. Indonēzijas sala Bali plāno atvērt robežas vien oktobrī. Iecienītais Maldīvu salu arhipelāgs sagaida pirmos tūristus jūlijā. Melnkalnē kaimiņvalstu tūristiem robežas tiks atvērtas jau jūnija sākumā, bet pilnībā atjaunot tūrisma dzīvi Melnkalnes valdība cer augustā - septembrī. Tūristiem jārēķinās ar Covid testiem lidostās, visaptverošu dezinfekciju un distancēšanos, pat mobilām lietotnēm vietu rezervēšanai Covid free pludmales zonās.

Kā liecina Ārlietu ministrijas ziņojums, tad šobrīd starp Baltijas valstīm bez ierobežojumiem var ceļot valstspiederīgie un personas, kurām ir tiesības uzturēties Latvijā, Lietuvā, Igaunijā.

Par pētījumu:

"Latvia Tours Ceļojumu indekss" apkopo informāciju par Latvijas iedzīvotāju noskaņojumu, viedokli un attieksmi pret dažādiem ar ceļošanu saistītiem jautājumiem, to izveidojusi tūrisma aģentūra "Latvia Tours" sadarbībā ar tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS. Jaunākais pētījums tapis 2019.gada nogalē, aptaujājot vismaz 1000 respondentus izlases veidā visā Latvijā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
Latvija
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 29.03.2024 Lielās Piektdienas tirdziņš  Engurē Tukuma TIC
Visu Lieldienu svētku galdam nepieciešamo, kā arī kaut ko sevis un savu mīļo palutināšanai varēs atrast Lielās Piektdienas tirdziņā Engurē 29 | Skatīt vairāk
Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts Valmieras TIC
12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas | Skatīt vairāk
no 18 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::4.43207502sec.