Ievērojami uzlabosies pasažieru tiesības taksometru jomā [2]

Lai sakārtotu taksometru nozari, Ministru Kabinets (MK)  2019. gada 12. martā, atbalstīja grozījumus "Autopārvadājumu likumā", nosakot, ka pasažierim ir tiesības pārtraukt braucienu un atteikties maksāt par pasažieru komercpārvadājumu pakalpojumu, ja nav ieslēgts skaitītājs vai tīmekļvietne nedarbojas tiešsaistes režīmā.

Turpmāk mobilās lietotnes, ar kuru palīdzību iespējams izsaukt taksometru ar balto numuru, ir nevis parastas interneta platformas, bet komersanti, kas sniedz taksometra pakalpojumus. Tas nozīmēs, ka mobilajām lietotnēm būs jāpakļaujas noteiktām prasībām un kontrolēm. Tāpat noteiktas prasības  tīmekļvietnes vai mobilās lietotnes pakalpojuma sniedzējam reģistrēties VSAI "Autotransporta direkcija". Ja reģistrācija tiks anulēta, būs apturēta arī lietotnes darbība.

Paredzēti arī stingrāki nosacījumi taksometru pakalpojumu sniegšanai  starptautiskas nozīmes transporta infrastruktūras objektos (lidostas, autoostas, dzelzceļa stacijas un ostas). Tos varēs veikt pārvadātājs, kas nodrošinās braucieniem ar taksometru norēķinu ar fiksētā tirdzniecības vietā iegādātu,  Valsts ieņēmumu dienestā (VID) reģistrētu  priekšapmaksu apliecinošu dokumentu, darījumu reģistrējot taksometra skaitītājā.

Lidostā, autoostās, dzelzceļa stacijās un ostās taksometru pakalpojumu sniegšanai ierobežotu piekļuvi noteiks  pašvaldība. Savukārt republikas pilsētas pašvaldība vai plānošanas reģions izsniegs licences kartīti ar speciālu atzīmi taksometru pārvadājumiem, kas vienlaikus dos tiesības sniegt taksometra pakalpojumus republikas pilsētas vai plānošanas reģiona teritorijā, kurā izsniegta speciālā atļauja (licence).

Lai sniegtu taksometra pakalpojumus pārvadātājam jāatbilst noteiktām prasībām, piemēram, jānodrošina pakalpojuma piedāvājumu visā objekta darba (diennakts) laikā, personu ar invaliditāti apkalpošanu, papildus arī taksometrus ar 5 līdz 8 pasažieru sēdvietām.

Paredzēts, ka pārvadātājs nosaka vienu tarifu (nolīgšanai, kilometram, minūtei) taksometra pārvadājumam no objekta visiem tā rīcībā esošajiem taksometriem.

Likumā iestrādāts atlaides slieksnis 50 % apmērā, kas jāietver pārvadājumu tarifos līdz ar to tiks ierobežotas  pārvadātāju iespējas piemērot atlaidi pēc brauciena, mākslīgi samazinot faktiskos ieņēmumus. Kontrolējošās institūcijas kā regulāru praksi taksometru jomā ir fiksējušas atlaižu piešķiršanu pat līdz 90  % apmērā, kaut gan realitātē klientam atlaide nav piemērota vispār.

Lai preventīvi nodrošinātu, ka pasažieru pārvadājumos ar taksometriem un vieglajiem automobiļiem tiek ievērota normatīvajos aktos noteiktā kārtība attiecībā uz braukšanas maksas noteikšanu un līdz ar to patērētāju tiesību aizsardzību, noteikts, ka pasažierim ir tiesības pārtraukt braucienu un atteikties maksāt par pasažieru komercpārvadājumu pakalpojumu, ja nav ieslēgts skaitītājs vai tīmekļvietne nedarbojas tiešsaistes režīmā.

Likuma izmaiņas paredz arī tiesības pašvaldības kontroles institūcijām apturēt transportlīdzekli autopārvadājumu kontroles veikšanai.

Vienlaikus likumprojekts paredz precizēt prasības transportlīdzekļa aprīkojumam, nosakot, ka uz  autotransporta līdzekļa virsbūves tiek norādīta  pārvadātāja noteiktie tarifi (t.i.pamattarifi).

Savukārt autotransporta līdzekļa salonā uz priekšējā paneļa tiek izvietots cenrādis, kurā norādīti  tarifi ar iekļautām atlaidēm vai palielinājumiem ar saprotamu  atšifrējumu, kādam braucienam tas tiek piemērots  (piemēram, braucienam no lidostas, dienas vai nakts tarifs,  daudzbērnu ģimenei, personām ar invaliditāti utt.), kā arī papildmaksa, ja tāda tiek piemērota.

Izmaiņas "Autopārvadājumu likumā" paredzēts pieņemt  līdz šī gada 1. maijam.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 apeed 03/20/2019 18:44 pats arī apmaksāsi, taksis jau nav nekāda ātrā palīdzība, vajag laicīgi izkasīties.....

2 kikareka 03/16/2019 10:37 Es steidzos uz lidostu ar taksi,aptur kontrole,es nokavēju,kas atmaksās zaudējumus?

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā Tukuma TIC
Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai | Skatīt vairāk
Latvija
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk
6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad airBaltic
Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu. | Skatīt vairāk
79 EUR
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.301126sec.