Vai ceļš var nohipnotizēt autovadītāju?

Vai jums ir gadījies nobraukt vairākus desmitus kilometru un nemaz to neatcerēties? Tā dēvētais ceļu vai automaģistrāļu hipnozes stāvoklis, kas skar autovadītājus galvenokārt garos, taisnos un vienmuļos ceļu posmos, bieži vien izraisa ļoti bīstamas situācijas, kad autovadītājs var nepamanīt izmaiņas satiksmē – šķērsli vai transportlīdzekli, kas pievienojas satiksmes plūsmai.

BRAUKŠANA HIPNOZES STĀVOKLĪ

Noteiktos apstākļos, kad satiksme nav intensīva, autovadītājiem var būt grūti saglabāt koncentrēšanos. Vadītāja koncentrēšanās spējas, piemēram, uz vienvirziena ceļa var samazināties ļoti strauji. Šādos apstākļos iespējams viegli zaudēt fokusu, it īpaši garākos, taisnos ceļa posmos. Šo parādību mēdz dēvēt par “ceļa hipnozi”.

No “ceļa hipnozes” īpaši jāuzmanās tiem autovadītājiem, kas brauc pa lielceļiem un transportlīdzeklī atrodas vieni. Automobiļa vadīšana ceļa hipnozes stāvoklī atgādina braukšanu, kad esam miegaini un noguruši. Šis stāvoklis veidojas, ja autovadītājs fokusē skatienu vienā punktā, piemēram, uz ceļa sadalošo līniju. No tā sauktā “ceļa hipnozes” stāvokļa nevar izvairīties arī naktī, kad bieži vien autovadītāji neapzināti koncentrējas uz automašīnas priekšējo gaismu staru vai priekšā braucošā transportlīdzekļa aizmugurējiem lukturiem. Dažkārt tas var būt diezgan ilgi, jo gadās, ka autovadītāji “pamostas” tikai pēc kādiem 10-20 šādā stāvoklī nobrauktiem kilometriem un nespēj atcerēties, kā izskatījās tikko aizvadītais ceļa posms vai pat pēdējās ceļā pavadītās stundas.

KĀ IZVAIRĪTIES NO “CEĻA HIPNOZES”

Garākus ceļa posmus par gaužām vienmuļiem var padarīt arī paša maršruta raksturs, kad daudzu kilometru garumā nav jāveic neviens pagrieziens, kas parasti liek būt modriem, vai arī vienmuļš ceļa reljefs vai ceļmalas apstādījumu neesamība.

Koncentrēšanās spēju zudums braukšanas laikā palēnina reakcijas laiku. Autovadītājs, kurš zaudējis modrību, daudz vēlāk spēj apzināties situācijas bīstamību uz ceļa, fiksēt šķērsli, pieņemt lēmumu par rīcību, un galu galā viņš nespēj veikt atbilstošu manevru.

“Dodoties garākā braucienā, jārēķinās ar to, ka ceļš var būt vienmuļš, tādēļ tam ir atbilstoši jāsagatavojas. Noteikti nevajadzētu sēsties pie stūres, ja esat noguris. Atslābinošas skaņas vai pat garlaicīgi raidieraksti (podkāsti) var izraisīt miegainību, tāpēc parūpējieties par enerģiskāku mūziku automašīnā. Ja kopā ar jums ceļo pasažieri, izmantojiet to – vieglas sarunas palīdzēs neļauties “ceļa hipnozei”,” iesaka Ādams Bernards, Renault Drošas braukšanas skolas direktors.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 05.04.2024 Sagaidīsim pavasari Augšdaugavas novadā! TAKA
Gaidām apmeklētājus mūsu dabas objektos Augšdaugavas novadā. | Skatīt vairāk
Riga Reggae Acoustic Valmieras TIC
6.aprīlī pl.18.00 kultūrtlpa Akustika ielūdz uz sirsnīgu, mīlestības un miera pilnu vakaru pozitīvās regeja noskaņās ar apvienību RIGA Reggae | Skatīt vairāk
15 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Augšdaugavas novadā. TAKA
Augšdaugavas novada tūrisma objektu darba laiks Lieldienās. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 31.03.2024 Liepājas restorānu nedēļa Liepājas reģiona TIB
Liepājas restorānu nedēļa norisināsies desmit dienas, divas nedēļas nogales – no 12. līdz 21. aprīlim un tajā piedalīsies 23 Liepājas | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.15481901sec.