Iepazīsti leģendārā «MINI» 60 gadu spilgtākos modeļus

Kopš dzimšanas brīža 1959. gadā MINI ir pieredzējis vairākus tehniskus uzlabojumus un dizaina pārvērtības. Līdz pat mūsdienām MINI rotaļīgais dizains nereti simbolizē fantāzijas lidojumu. Zīmola paspārnē radīti vairāki limitētu kolekciju meistardarbi, sākot no militārām vajadzībām domātiem auto līdz pat spožām mārketinga idejām uz četriem riteņiem.

MINI dzima praktisku apsvērumu dēļ. 1956. gadā t.s. Suecas krīzes dēļ Lielbritānijā ieviesa benzīna ierobežojumus – katram autoīpašniekam pienācās vien nedaudz vairāk par 5l benzīna nedēļā. Auto ražotājs "British Motor Corporation" zibenīgi reaģēja uz ekonomiskajām izmaiņām, pārtraucot dārgu spēkratu ražošanu.

Grieķu izcelsmes angļu auto dizainers sers Aleksanders Arnolds Konstantins Isigonis 1957.gadā saņēma uzdevumu radīt mašīnu, kas ir maza, bet tikai no pirmā acu skatiena, jo patiesībā tai vajadzēja būt gana praktiskai un ietilpīgai. Pielāgojoties esošajiem ekonomiskajiem apstākļiem, bet neaizmirstot par dizaina nozīmi, 1959.gada pavasarī no auto rūpnīcas konveijera noripoja dvīņi – "Austin Se7en" un "Mini Minor", tā iezīmējot "MINI Cooper" dzimšanas brīdi.

"Atzīmējot darbu vairāk nekā pusgadsimta garumā, šogad MINI nāca klajā ar jubilejas dizainu, kas spilgti raksturo britu izcelsmi un MINI unikālās rakstura iezīmes. Sešdesmit gadu simbols rotā spēkrata motora pārsegu un spārnus, kā arī tiek projicēts uz ceļa, atverot durvis. Mašīnas salons ir ietērpts ekskluzīvā ādas audumā - "MINI Yours Leather Lounge". Spēkrats no šā gada marta ir pieejams gan ar trīs, gan ar piecām durvīm, kā arī ar divu dzinēju versijām - benzīna 1.5 litru un 2.0 litru," stāsta "Inchcape Motors Latvia" MINI zīmola vadītājs Imants Bitmets.  

Svinot MINI 60 gadu jubileju, "Inchcape Motors Latvia" piedāvā ieskatu leģendārākajos MINI dizainos.

Ar skatu uz zvaigžņotajām debesīm

Laikā no 1963. līdz 1968.gadam tika saražoti aptuveni 60 MINI kemperi. "MINI Wildgoose" mērķauditorija bija seniori, kuri bija noguruši no uzņēmējdarbības un alka pēc bezrūpīgas dzīves. "Savvaļas zoss" lepojās ar īpaši komfortabliem apstākļiem un precīzi atainoja MINI filozofiju – radošs veids, kā izmantot mazu platību. Piemēram, 1965.gadā ražotajā kemperī bija vieta četrām personām. Maltītes varēja pagatavot uz auto esošās gāzes plīts, ceļotājiem bija pieejama arī virtuves izlietne, kā arī vieta mantām un elektriskais panorāmas logs zvaigžņotiem skatiem.

Vētraino sešdesmito simbols

Sākotnēji "MINI Moke" tika radīts militārām vajadzībām, ar to bija paredzēts pārvietoties bezceļu apstākļos. Kā arī auto bija pietiekami viegls, lai to varētu ar izpletni nolaist no lidmašīnas. Kaut gan smalko riepu dēļ spēkrats tā arī netika izmantots militāram vajadzībām, "MINI Moke" kļuva par sešdesmito gadu "mīlestības un miera" perioda simbolu. Spēkrata civilā versija guva galvu reibinošus panākumus ASV un Karību jūras kūrortos.

Mazākie ir sulīgāki

Reklāmas kampaņas ietvaros 1972.gadā pēc sulu ražotāja "Outspan" pieprasījuma tapa, iespējams, vissulīgākais MINI – "Outspan Orange". Spēkrata maksimālais ātrums bija 30km/h, jo, sasniedzot lielāku ātrumu, auto kļuva nestabils savu apaļo aprišu dēļ. Kopā seši reklāmas auto ripoja Anglijas, Francijas, Vācijas un pat Dienvidāfrikas ielās, piesaistot garāmgājēju skatienus un sajūsmu. Jāteic, ka kaislīgākie šā modeļa fani bija bērni – mazākā, bet ne mazāk svarīgākā citrusaugļu sulu auditorija.

Mini svārkiem piemērotākais aksesuārs

Britu stila ikona Mērija Kvanta ir 60.gadu apģērbu modes jauninājuma - mini svārku - radītāja. Mini svārku nosaukuma iedvesmas avots bija dizaineres iemīļotā mašīna – MINI. Dizainere to mēdza salīdzināt ar rokassomiņu uz riteņiem. 1988. gadā tika radīts Mērijas Kvantas auto ar nosaukumu "MINI Designer". Spēkratam bija īpašs virsbūves krāsojums – baltā vai melnā krāsā, savukārt salons bija svītraini melnbaltajos toņos. Netika arī aizmirsts par detaļām, stūri un automašīnas pārsegu rotāja margrietiņa, kas bija Mērijas Kvantas zīmola logo.

Imperatora cienīgs izbrauciens

1999.gadā MINI lūdza mūziķim Deividam Bovijam izveidot savu dizainu par godu zīmola 40 gadu jubilejai. Bovijs klasisko MINI spēkratu noklāja ar spoguļa pārklājumu, tā radot mašīnu, kuru burtiski "nevarēja atšķirt no apkārtnes". Šis modelis eleganti iekļāvās jebkurā vietā, laikā, vienlaikus atasarojot un saplūstot ar īpašnieka ceļa gājumu. Pats Bovijs dizainu raksturoja kā imperatora apģērbu, viņu iedvesmoja ideja, ka ikviens var saskatīt savu atspulgu mašīnā, tā kļūstot par daļu no MINI.

Mini limuzīns

Savus pirmos metrus limuzīns "MINI Cooper S", kas tika radīts reklāmas nolūkos, nobrauca 2004.gada Olimpiskajās spēlēs Atēnās. Sešus metrus garajā "MINI XXL" papildu citiem limuzīna cienīgiem labumiem bija arī mini baseins. Pēc peldētāju izvēles un atbilstoši laikapstākļiem baseinu varēja izmantot ar atsegtu vai aizsegtu jumtu.

Tavs MINI, tavs ceļš

Viens no iemesliem, kuru dēļ MINI vienmēr ir piesaistījis radošus garus, ir tā sniegtās personalizācijas iespējas. Šodien vairāki ražotāji piedāvā izveidot savu auto dizainu, tomēr MINI bija pirmie, kas ļāva vaļu klientu iztēlei. Sākot no 2001.gada ražotājs piedāvā sakombinēt savu auto un rotaļāties ar detaļām un krāsām. Piemēram, ir iespēja piemeklēt sev tīkamāko jumta dizainu, uzlīmes un dažādu krāsu spoguļus. Radošiem pavasara piedzīvojumiem, "Inchcape Motors Latvia" MINI mājaslapā piedāvā gada sākuma īpašo piedāvājumu.

Par "Inchcape Motors Latvia "

Oficiālais BMW un BMW Motorrad pārstāvis Latvijā jau vairāk nekā desmit gadus. 2017.gadā uzņēmums saņēma "Ilgtspējas indeksa" sudraba kategorijas atzinību, kļūstot par pirmo un līdz šim vienīgo uzņēmumu auto nozarē Latvijā, kurš saņēmis šo apbalvojumu. Pasaulē "Inchcape" ir viens no vadošajiem auto tirdzniecības uzņēmumiem, kas pārstāvēts 32 valstīs un nodarbina vairāk nekā 18,000 darbinieku.  

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.03.2024 - 03.04.2024 Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei Estravel Latvia
Ģimenes atpūta Ēģiptē - 7 naktis, lidojums, transfēri, AI // 2 pieaugušajiem un 2 bērniem // | Skatīt vairāk
no 1700 EUR
Riga Reggae Acoustic Valmieras TIC
6.aprīlī pl.18.00 kultūrtlpa Akustika ielūdz uz sirsnīgu, mīlestības un miera pilnu vakaru pozitīvās regeja noskaņās ar apvienību RIGA Reggae | Skatīt vairāk
15 EUR
Programma ANTISTRESS Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri
Ieelpot. Izelpot. Un ļauties, lai procedūrām bagātā programma ANTISTRESS Jūs ved 10 dienu ceļojumā prom no stresa atstātajām sekām - tuvāk | Skatīt vairāk
no 700 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienu prieki lieliem un maziem Baltic Beach Hotel & SPA
Lieldienu svētdienā, 31. martā, aicinām apmeklēt ģimenes branču un nobaudīt plašo svētku gardumu klāstu. Mazos Lieldienu svinētājus gaida | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.41093898sec.