«Porsche Taycan» iedriftē Ginesa pasaules rekordu grāmatā (Video)

Porsche Taycan ir iekļuvusi Ginesa pasaules rekordu grāmatā kā elektriskā automašīna ar kuru ir veikta ilgākā sānslīde jeb “drifts”. Pasaules rekorda uzstādīšanas vieta bija Porsche pieredzes centrs (Porsche Experience Centre), kas atrodas Hokenheimas trasē, Vācijā.

Porsche instruktors Deniss Retera (Dennis Retera) pa 200 metrus garo drifta trasi nobrauca 210 apļus, kuru laikā priekšējie riteņi ne reizi nestāvēja izgriezti braukšanas virzienā. Pēc 55 minūšu ilgas sānslīdes drifta eksperts bija pievarējis 42,17 kilometrus. Nobraucot šo distanci, kuras garums atbilst maratonam, Retera uzstādīja pasaules rekordu, veikdams tālāko nepārtraukto sānslīdi ar elektrisko automašīnu. Vidējais braukšanas ātrums bija 46 km/h. Rekords tika uzstādīts ar Taycan modeļa aizmugurējās piedziņas versiju, kas šobrīd jau ir izlikta pārdošanā Ķīnā.

„Kad braukšanas stabilitātes programmas ir izslēgtas, sānslīde ar elektrisko Porsche ir ļoti viegla, it īpaši ar šo modeļa versiju, kurai ir tikai aizmugurējo riteņu piedziņa,“ saka Deniss Retera, piebilstot, ka „vienmēr ir jūtama pietiekoši liela jauda. Tāpat arī zemais smaguma centrs un garā riteņu bāze nodrošina stabilitāti. Precīzā šasijas un stūres mehānisma uzbūve ļauj visos momentos pilnībā kontrolēt automašīnu, tajā skaitā, arī brīžos, kad tā atrodas sānslīdē.“

Iepriekš minētais holandietis šobrīd pilda vadošā instruktora pienākumus Porsche pieredzes centrā, Hokenheimas trasē, bet iepriekš ir sacenties kartingu sacīkstēs, ar vienvietīgajiem sporta auto un piedalījies izturības braucienos.

„Lai vai kā, tas bija arī ļoti nogurdinoši – saglabāt augstu koncentrēšanās spēju 210 apļu garumā, it īpaši, ņemot vērā to, ka drifta trases asfalta segums nenodrošina vienādu saķeri visās trases vietās. Es koncentrējos uz to, lai kontrolētu sānslīdi tieši ar stūrēšanas palīdzību, jo tas ir efektīvāk nekā sānslīdei par pamatu izmantot akseleratora pedāli, turklāt tas samazina risku automašīnai sagriezties otrādi.”

Mēģinājums notika Ginesa pasaules rekordu oficiālās tiesneses Džoannas Brentas (Joanne Brent) uzraudzībā Porsche pieredzes centra trases daļā, kas paredzēta auto vadības un dinamikas testēšanai. Brenta jau vairāk nekā piecus gadus uzrauga mēģinājumus uzstādīt pasaules Ginesa rekordus dažādās kategorijās. “Mums ir bijuši vairāki drifta rekordi, bet šāda rekorda uzstādīšana ar elektrisko automašīnu arī mums ir kaut kas īpašs. Porsche šajā sfērā ir īsts pionieris,” saka Brenta. Ginesa organizācijas eksperte rūpīgi dokumentēja rekorda uzstādīšanu, izmantojot plašu klāstu ar tehniskām mērierīcēm, kā arī bija uzaicinājusi citus neatkarīgus ekspertus. Pirms mēģinājuma inspektors pārmērīja Porsche pieredzes centra trases astoņdesmit metrus garo diametru, atzīmējot to ar milimetra precizitāti. Dokumentācijas vajadzībām tika izmantoti arī GPS un leņķu mērīšanas sensori, kā arī video kamera, kas tika uzstādīta uz trases kontroles torņa jumta un ar kuru tika filmēts brauciens.

Viens no neatkarīgajiem ekspertiem bija Denīze Ritzmane (Denise Ritzmann). Pirms rekorda uzstādīšanas mēģinājuma, šī inženiere, pārstāvēdama DEKRA automašīnu pārbaudes organizāciju, izvērtēja Taycan modeļa ar aizmugurējo piedziņu atbilstību ceļa un braukšanas standartiem. Ritzmane par driftu zina visu – viņa 2018. un 2019. gadā kļuva par Eiropas drifta čempioni. Viņa bija atbildīga par to, lai Taycan atrastos nepārtrauktā sānslīdē visa brauciena garumā. “To uzreiz var redzēt, vai priekšējie riteņi ir izgriezti braukšanas virzienā vai arī atrodas citādākā leņķī. Kamēr riteņi atrodas citādākā leņķī, par automašīnu var teikt, ka tā atrodas sānslīdē jeb driftē,” skaidro Ritzmane. Kopā ar Brentu rekorda uzstādīšanas mēģinājuma laikā viņa arī skaitīja nobrauktos apļus.

Porsche Taycan jau ir paspējis uzstādīt rekordus arī vairākās citās kategorijās – uzvarot nogurdinošajās 24 stundu un 3425 km garajās izturības sacīkstēs, kas norisinās ātrgaitas trasē Nardo pilsētā, Itālijā, kā arī uzstādot ātrāko laiku savā klasē 7 minūtes un 42 sekundes Nurburgringas trasē, un uzstādot rekordu 26 sprinta skrējienos no 0 līdz 200 km/h uz lidostas skrejceļa Lahras pilsētā, Vācijā. Porsche pirmās elektriskās automašīnas uzstādīto rekordu skaits ir iespaidīgs.

Par Porsche pieredzes centru Hokenheimas trasē

Porsche pieredzes centrs Hokenheimas trasē tikko kā nosvinēja savu pirmo dzimšanas dienu. 2019. gada 13. oktobrī, sacīkšu trases vidū tika atvērta 170 000 m2 plaša un speciāli iekārtota teritorija. Tajā atrodas klientu pieredzes centrs, trase stūrēšanas un vadības testēšanai, seši sektori braukšanas dinamikas testēšanai un trase ar bezceļa segumu.

Porsche pieredzes centrs Hokenheimas trasē ir jau otrais šāda veida centrs Vācijā pēc Leipcigas. Pārējie Porsche pieredzes centri atrodas Atlantā, Lemānā, Losandželosā, Šanhajā un Silverstonā. Astotais un līdz šim lielākais Porsche pieredzes centrs šobrīd tiek būvēts Franciakorta apgabalā, Itālijā. Tā atvēršana ir plānota 2021. gada vidū.

Par Ginesa pasaules rekordiem

Ginesa pasaules rekordu vēsture aizsākās 1951. gada 10. novembrī, kad Hjū Bīvers (Sir Hugh Beaver) (1890-1967), tajā laikā būdams izpilddirektors Guinness alus darītavai Īrijā, izlēma piedalīties medībās. Nonākot karstā diskusijā ar medību biedriem, viņi nevienā grāmatā nevarēja atrast dokumentētu atsauci uz to, kurš ir ātrākais putns Eiropā.

Pateicoties šai pieredzei, Hjū radās ideja organizēt īpašu kampaņu ar mērķi rosināt šāda veida diskusijas bāros. Rezultātā 1954. gada 30. novembrī tika radīts fascinējošu faktu apkopojums, kas tika nosaukts par Ginesa virslīgu (Guinness Superlatives), un uz tā pamata 1955. gadā tika izdota pirmā Ginesa pasaules rekordu grāmata.

Rekordu datubāze šobrīd sastāv no vairāk nekā 53 000 ierakstiem. Katru gadu tiem tiek pievienoti vēl aptuveni 8 000 ierakstu no visas pasaules. Ginesa pasaules rekordu grāmata šobrīd tiek izdota vairāk nekā 100 valstīs un vairāk nekā 40 valodās. Līdz šim brīdim kopā ir pārdoti vairāk nekā 143 miljoni eksemplāru.

Par Porsche Taycan

Ar savu pirmo pilnībā elektrisko sporta automašīnu Taycan 2019. gadā Porsche zīmols iegāja jaunā laikmetā un kopš tā brīža ir nemitīgi paplašinājis savu produktu klāstu elektriskajā pārvietošanās segmentā. Četru durvju sporta sedans ir unikāls Porsche veiktspējas, savienojamības un pilnīgas atbilstības ikdienas lietošanai apvienojums. Mūsdienīgākās ražošanas metodes un augstās kvalitātes prasības, kas ir pamats katram Taycan, ir noveduši pie pavisam jauna standarta – draudzīguma videi un digitalizācijas apvienojuma.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 01.04.2024 Taizeme - dažādām gaumēm Estravel Latvia
Taizeme - piedzīvojumi // atpūta spa kūrortos // Izvēlieties ceļojumu atbilstoši savai gumei! Piedzīvojumu ceļojumiem - atlaides! | Skatīt vairāk
no 367 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienu pasākums mini ZOO "Lāčplēši" Talsu novada TIC
Mini Zoo “Lāčplēši” 31.martā no plkst. 10.00 gaida ciemos lielus un mazus uz Lieldienu lustēm ar visiem saviem četrkājainajiem draugiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.03.2024 - 30.03.2024 Ottes Lieldienas Alūksnes TIC
30. martā, 11:00 aicināti uz OTTES LIELDIENAS, – Viktora Ķirpa muzejā “Vidzemes lauku sēta”. Olas nodrošina Alūksnes Putnu fabrika | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 04.04.2024 Aktuālās izstādes Liepājā Liepājas reģiona TIB
Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.18938899sec.