Aptauja: 26% autovadītāju Latvijā neprot nomainīt automašīnas riepu

Teju katrs ceturtais jeb 26% autovadītāju Latvijā neprot nomainīt automašīnas riepu, liecina auto dīlera “Moller Auto” veiktās aptaujas dati*. Aptuveni puse no šiem autovadītājiem ir sievietes. Lai gan spēja un prasmes kritiskā situācijā uz ceļa nomainīt auto riepu ir ļoti svarīgas, eksperti norāda, ka, ja riepa pārplīsusi, tās fiziska nomaiņa nebūt nav vienīgā metode, kā panākt, lai automašīna spētu aizbraukt līdz tuvākajam auto servisam.

Aptaujā arī atklājies, ka 70% respondentu prastu nomainīt auto riepu, ja būtu tāda nepieciešamība, bet 14% nezināja atbildi uz jautājumu vai nebija par to domājuši.

Visās vecuma kategorijās aptaujas datos ir vērojamas līdzīgas tendences, taču visnepārliecinātākie par savām spējām nomainīt auto riepu paša spēkiem ir jaunākā auditorija vecumā no 18 līdz 29 gadiem, kur teju katrs trešais jeb 33% atzīst, ka bojātu riepu nomainīt nevarētu. Ņemot vērā, ka cilvēki autovadītāja tiesības visbiežāk iegūst uzreiz pēc vidusskolas absolvēšanas, ir skaidrs, ka šajā vecuma grupā ietilpst ceļu satiksmē vismazāk pieredzējušie autovadītāji.

Matīss Gibolis, “Moller Auto” pārdošanas vadītājs Baltijā norāda: “Ja auto riepu nepieciešams nomainīt vai īslaicīgi salabot pavisam negaidītā situācijā, piemēram, tai pēkšņi pārplīstot uz ceļa, ir skaidrs, ka autovadītājs var uzticēties tikai saviem spēkiem. Sevišķi, ja tas notiek, piemēram, maz apdzīvotā vietā, automašīnai nav KASKO un šajās polisēs ietvertās palīdzības uz ceļa, ilgi jāgaida evakuators u.tml. Tāpēc šīs prasmes, neatkarīgi no dzimuma, ir nepieciešamas visiem autovadītājiem. Iespējams, nākotnē šo prasmju apguve būtu jāietver arī autoskolu mācību programmās arī praktiskā līmenī, ne vien teorijas robežās.”

Savukārt “Moller Auto” auto servisu speciālisti norāda, ka situācijā, kad auto riepa ir bojāta, ne vienmēr vajag to nekavējoties mainīt vai saukt evakuatoru. Piemēram, gadījumos, kad riepa nolaidusi gaisu, var izmantot riepu šķidruma balonu – ar to jāuzpilda tukšā riepa caur tās ventili, pēc tam piepumpējot tajā gaisu. Pēc tam jāveic 20 m testa brauciens turp un atpakaļ, lai šķidrums riepā izkliedējas. Tiesa, jāņem vērā, ka pēc tam līdz tuvākajam servisam ar uzpildītu riepu šķidrumu var braukt aptuveni ar ātrumu līdz 80 kilometriem stundā. Vēl viena alternatīva opcija ir izmantot riepu remonta putas, kas palīdz hermetizēt tās bojātās vietas.


*Aptauju veica “Moller Auto”, sadarbojoties ar pētījumu aģentūru “Norstat Latvija”. Tā veikta 2022. gada augustā, piedaloties 1000 ekonomiski aktīviem iedzīvotājiem – autovadītājiem vecumā no 18 līdz 74 gadiem.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 30.03.2024 DENISS PASHKEVICH TRIO Valmieras TIC
29. martā pl.19:00 kultūrtelpā Akustika viesosies Deniss Paškevičs, Kaspars Rolšteins un Arkādijs Gotesmans festivāla “JAZZ ROOM FEST ’24” | Skatīt vairāk
20 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.03.2024 - 02.04.2024 Jautrās Lieldienas Katiņkalnā  Alūksnes TIC
1. aprīlī 14.00 Veclaicenes pagasta “Katiņkalnā” Jautrās Lieldienas – April, april! Ripināsim, krāsosim olas un brauksim ar Pupsikbāni! | Skatīt vairāk
Programma ANTISTRESS Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri
Ieelpot. Izelpot. Un ļauties, lai procedūrām bagātā programma ANTISTRESS Jūs ved 10 dienu ceļojumā prom no stresa atstātajām sekām - tuvāk | Skatīt vairāk
no 700 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 03.04.2024 LIELDIENU IZPĀRDOŠANA Novatours
Ķer savu ceļojumu ar izdevīgu cenu! Ceļo ar ģimeni vai draugiem un saņem atlaidi! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.15157199sec.