Zema auto pārdošanas cena ne vienmēr nosaka automašīnas ekonomisko izdevīgumu ilgtermiņā

Ne vienmēr auto ar zemāku pārdošanas cenu ir ekonomiski izdevīgāks arī ilgtermiņā, liecina pasaulē atzītās metodikas TCO jeb auto dzīves cikla izmaksu aprēķini. Salīdzinot jūlijā pārdotākās kompaktklases automašīnas VW Golf 1.6TDI un otras pārdotākās KIA Ceed 1.6i izmaksas, abu spēkratu ikmēneša izmaksas ir praktiski vienādas, neskatoties uz to, ka KIA Ceed pārdošanas cena ir par 1956.75 LVL zemāka. TCO aprēķins liecina, ka KIA CEED izmaksas ir pat par 0,60 LVL augstākas, salīdzinot ar VW Golf.

Saskaņā ar Latvijas Pilnvaroto autotirgotāju asociācijas sniegto informāciju, 2012.gada jūlijā pārdotākās kompaktklases automašīnas bija VW Golf (21) un KIA Ceed (20). Ekonomiskajā klasē populārākās automašīnas bijušas Toyota Yaris (13) un VW Polo (12); vidējā klasē VW Passat (39) un Toyota Avensis (36); apvidus auto klasē - Nissan Juke (35) un Škoda Yeti (24); vieglo komercauto klasē – Citroen Berlingo (23) un VW Caddy (23).

*Sixt TCO norādīts latos bez PVN mēnesī, lietošanas periods ir 36 mēneši, nobraukums – 90 000 km, kombinētais degvielas patēriņš. Sīkāk par aprēķina metodiku – www.sixt.lv/tco

Jūlijā populārāko kompaktklases automašīnu VW Golf 1.6TDI Trend visvairāk iecienījušas privātpersonas - 38% no visiem pārdotajiem auto iegādāti privātām vajadzībām. Savukārt no pārdotajiem KIA Ceed 1.6i LX Plus privātām vajadzībām iegādāti 20%.

Abu automašīnu TCO aprēķini liecina, ka to sākotnējā cenu atšķirība ilgtermiņā izlīdzinās. Neraugoties uz ar benzīna dzinēju aprīkotā KIA Ceed sākotnēji zemāko pārdošanas cenu, ilgtermiņā automašīnas uzturēšanas izmaksas ir augstākas par sākotnēji dārgāko VW Golf ar dīzeļa dzinēju. Tas skaidrojams ar atšķirību degvielas izmaksās – VW Golf tās ir par 32,56 LVL / mēnesī zemākas. Tādējādi tiek izlīdzināta atšķirība ikmēneša līzinga maksājumā, kas automašīnai VW Golf ir par 32,04 LVL / mēnesī augstāks.

TCO aprēķins pierāda to, ka automašīna ar zemāku pārdošanas cenu ne vienmēr būs ekonomiski izdevīgāka. Racionālai auto izvēlei jāņem vērā ne tikai tādi faktori kā auto pārdošanas cena, bet arī tā atpirkuma vērtība, degvielas patēriņš, apdrošināšana, kā arī apkopju, remontdarbu izmaksas. Tāpat ir svarīgi ņemt vērā plānoto automašīnas nobraukumu, kas būtiski ietekmē automašīnas dzīves cikla izmaksas noteiktā periodā.

2012. gada jūlijā pārdotāko automašīnu Sixt TCO aprēķini ir pieejami www.sixt.lv/tco.

Sixt TCO aprēķins ir metodoloģija, kurā tiek ņemts vērā līzinga mēneša maksājums, degviela, nodokļi un valsts nodevas, tehniskās apskates, apdrošināšana (OCTA, KASKO), kā arī tādi pakalpojumi kā normāla nolietojuma remontdarbi, apkopes, riepas, to maiņa un uzglabāšana un 24h palīdzība uz ceļa, lai aprēķinātu vidējās auto izmaksas mēnesī. Metodoloģija ir vispārināma, un ar tās palīdzību ir iespējams salīdzināt dažādu marku un modeļu automašīnas, lai izvēlētos izdevīgāko.

Sixt katru mēnesi publicē TCO aprēķinus Latvijā pārdotāko ekonomiskās klases, kompaktklases, vidējās klases un vieglā komerctransporta klases automašīnām, tā palīdzot uzņēmumiem un privātpersonām pieņemt racionālākus lēmumus būtiskajā auto iegādes procesā. Aktuālā informācija ir pieejama www.sixt.lv/tco.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 29.03.2024 Senioru vīru kora “Baltie bērzi” koncerts Valmieras TIC
28.martā plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā senioru vīru kora “Baltie bērzi” 30 gadu jubilejas koncerts. Īpašais viesis: Zigfrīds Muktupāvels. | Skatīt vairāk
Latvija 5 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī Bauskas TIC
Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienas Tukuma novadā  Tukuma TIC
Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.51661587sec.