Salaspils pošas 835 gadu jubilejas svinībām

Salaspils (Holme) pirmo reizi rakstītajos avotos minēta 1186.gadā. Līdz ar krusta kariem Baltijas jūras virzienā sākas arī Salaspils novada rakstītā vēsture.

Indriķa Livonijas hronika vēsta, ka katoļu misionārs - vēlākais bīskaps Sv. Meinards saziņā ar vietējiem lībiešiem pirmo mūra pili Baltijā 1185. gadā ceļ kaimiņos – Ikšķilē, bet 1186. gadā tiek celta otra pils mazajā, tagad applūdinātajā Daugavas saliņā Holme. Kopš 13. gs. vidus šī sala saukta Kirchholm (Baznīcas sala), no 17. gs. – Mārtiņsala. Pils un baznīca uz Mārtiņsalas ir latviešu un vācu nosaukumu Salaspils – Kirchholm pamatā. Pils un baznīcas drupas arheoloģiski pētītas 1897., 1899. g. Antona Buhholca un 1967.-1973. g. Ēvalda Mururēviča vadībā. Pēc izpētes pabeigšanas seno celtņu drupas apbērtas sakarā ar salas applūdināšanu Rīgas HES ūdenskrātuvē.

Mūsdienās par vairāk 800 gadu senajiem notikumiem vēstī 1994. gadā Daugavas krastā izveidotā piemiņas zīme Daugavas lībiešiem un viņu vadonim Ako. Tā vēsta par notikumiem 1206. gadā, kad Mārtiņsalas lībiešu vadonis Ako organizē sacelšanos pret krustnešiem, taču neveiksmīgi. Kritušā Ako galvu bīskaps Alberts Rīgā saņem kā uzvaras zīmi pār Salas lībiešiem.

Mūsdienās piemiņas zīmes teritorija labiekārtota - ierīkota laivu ielaišanas vieta, kā arī piknika vietas, informācijas stendi un dabas taka.

Kādas būs iespējas svinēt Salaspils 835?

Šogad Salaspils 835 jubileja tiks atzīmēta 4. septembrī, kad Nacionālā botāniskā dārza teritorijā, Miera ielā 1, laikā no plkst. 12.00 – 23.00 uz skatuves uzstāsies dažādi mūzikas mākslinieki - Patrisha, Reiks, KATŌ, Prusax, Carnival Youth, Very Cool People kopā ar Aiju Andrejevu, Apvedceļš, Raimonds Pauls kopā ar Daumantu Kalniņu, Intars Busulis un Abonementa orķestris, bet pasākumu vadīs Baiba Sipeniece-Gavare, Jānis Romanovskis un Star FM DJ Egons Reiters.

Vairāk informācijas: www.salaspilskultura.lv, par aktuālajiem jaunumiem seko Facebook @SalaspilsKultura.

Savukārt, laikā no 13:00-19:00, visiem svētku apmeklētājiem, kas ir Salaspils svētku teritorijā, tiek dota iespēja sevi lieliski un izglītojoši - izzinoši izklaidēt, piedaloties un spēlējot Salaspils svētku spēli "8.3.5. - Vēsture. Kultūra. Tūrisms". Spēle veidota kā interaktīva aktivitāte, ar erudīcijas, fotouzdevumu un slēpņošanas elementiem, un tā radīta speciāli šiem svētkiem to norises laikā.

Spēle sastāv no 16 (8+3+5) risināmiem/atbildamiem uzdevumiem, kas ir jāatrod svētku norises teritorijā. Pie katra uzdevuma ir tā izpildes apraksts, kas ir saistīts ar kādu tēmu vai aktualitāti Salaspils vēstures, kultūras un tūrisma jomā. Visu uzdevumu jautājumiem ir vairāki atbilžu varianti, un savs atbilžu variants (konkrēts skaitlis pie katras atbildes) par katru no uzdevumiem jāieraksta savā atbilžu lapā. Atbildot uz visu 16 uzdevumu jautājumiem un saskaitot skaitļus kopā, atbilžu lapā sasummēsies konkrēta skaitļu kombinācija. Spēli saņemt un nodot arīdzan varēs “Exit Rīga” teltī, kas svētku laikā darbosies laikā no 12:00-19:00 un informatīvi interaktīvi iepazīstinās svētku apmeklētājus ar Pierīgas tūrisma reģiona “Exit Riga” tūrisma produktiem un piedāvājumiem.

Tie dalībnieki, kuri uz visiem 16 uzdevumu jautājumiem būs atbildējuši pareizi un tādējādi ieguvuši pareizo skaitļu kombināciju, piedalīsies izlozē par kādu no 30 balvām, ko sarūpējuši "Salaspils Tūrisms", "Salaspils Kultūra" un Salaspils svētku Amatnieku tirgus dalībnieki.

Salaspils svētku laikā tā teritorijā norisināsies arī neliels Amatnieku tirgus, kuru pārstāvji ir gan Salaspils novada uzņēmēji, gan atbraukuši tirgotāji arī no Rīgas un citām Latvijas vietām. Nelielajā, bet omulīgajā Amatnieku tirgū skaistas dāvanas, vērtīgas lietas un vienkārši kvalitatīvus darinājumus ikkatra priekam piedāvās gan rotu, gan sveču, gan apģērbu, gan dabīgās kosmētikas tirgotāji un citi.

Tāpat arī Daugavas muzejs, Salaspils svētku ietvaros no plkst. 12.00 - 18.00 darbosies Nacionālā botāniskā dārza teritorijā, pie Rožu paviljona.

Interesentiem būs iespēja pieredzēt divas aktivitātes – POP-up izstādi “5 stāsti par Salaspili” (sadarbībā ar Salaspils novada bibliotēku) un kino telti "Salaspils kinohronikās".  

Apmeklējot izstādi, varēs iepazīties ar sekojošiem tematiem:

1. Mārtiņsala - tiešais Salaspils izcelšanās laiks, kas arī ir svētku lozungā izmantotais skaitlis 835 gadi;

2. Salaspils reaktora 60.tā gadskārta;

3. Knutam Skujeniekam - 85 - veltītais stāsts (sadarbībā ar Salaspils novada bibliotēku);

4. Salaspils dzelzceļa stacijai 160 gadi;

5. Daugavas muzeja  Doles zvejniekiem veltītais stāsts.

Paralēli POP-up izstādei norisināsies arī melnbaltā kino seansi brīvdabā, kurā tiks demonstrēti dažādu laiku vēsturiski video ar Salaspili.

Tas vēl nav viss!

Šajā pašā dienā Salaspils novadā norisināsies arī “Mājas kafejnīcu diena Ropažu un Salaspils novados”. Salaspils novadā viesi varēs viesoties 8 dažādās novada mājas kafejnīcās. Sešas no kafejnīcām savus labumus un gardumus būs iznesušas pilsētas teritorijā, savukārt arī laukos un novada teritorijā Salaspils svētkus svinēt aicinās divas Māju kafejnīcas individuālajās saimniecībās, tikpat individuāli un personiski parūpējoties par katru no viesiem.

Ikvienas Mājas kafejnīcas piedāvājums ir unikāls, neparasts, noteikti garšīgs un tieši šai dienai gatavots un sarūpēts. Vrapi, vafeles, picas, zefīra ziedi, kūciņas, cepumi, pīrāgi, deserti, tartes, makarūni, zupas, rasols ar nēģi, plātsmaizes, tējas, ķīseļi, ogu dzērieni – vienvārdsakot – īstena gastronomiskā leiputrija, jo ne velti Salaspils un Ropažu novada Mājas kafejnīcas par savu virstēmu un nosaukumu izvēlējušies ambiciozo apzīmējumu “Piena upes ķīseļa krastos”.

Vairākas Mājas kafejnīcas piedāvās arī izziņas, izklaides, atpūtas un vienkārši laba laika pavadīšanas iespējas.

Iepazīsti visas 8 Salaspils Mājas kafejnīcas un izvēlies, ko vēlies, piesakies, apmeklē, baudi un svini kopā ar Salaspili: WRAPS & WAFFLES (Wraps & Waffles), LOVE DE FOUDRE (LovedeFoudre) un MELLENES AR PIENU (Salaspils Mellenes), SALDUMU PARADĪZE (Artprjanik.lv), PŪKAS UN KŪKAS (Pūkas&Kūkas), DOLES CIENASTA (Doles tējas / Dahlen teas),  BALANDIŅU MEDUS (Balandiņu Medus) un BABYLON FOOD (Babylon Food).

Ēdienkartes un pilno piedāvājumu meklē šeit: https://www.celotajs.lv/lv/conf/mkdropsal/kafe.

“Mājas kafejnīcu dienas” Latvijā notiek ar LIAA un “Lauku Ceļotājs” atbalstu, Ropažu un Salaspils novados organizē biedrība “Ropažu-Garkalnes partnerība” sadarbībā ar Ropažu novada pašvaldību un Salaspils novada pašvaldību.

Lai nerastos nevajadzīga drūzmēšanās vai pulcēšanās, lūgums iepriekš pieteikties uz Mājas kafejnīcas apmeklējumu, kontaktējoties ar “Māju kafejnīcu” pārstāvjiem.

Lūdzam ņemt vērā, ka lielākajā daļā no “Mājas kafejnīcām” norēķini būs iespējami tikai skaidrā naudā!

Lai priecīgi, muzikāli, garšīgi un izzinoši ir šie svētki!

!!! Ieeja Salaspils novada svētkos Nacionālā botāniskā dārza teritorijā:

1.  Pieaugušajiem (bez bērniem) ar sadarbspējīgu Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu un personu apliecinošu dokumentu.

2. Ar nepilngadīgiem bērniem: IELŪGUMI VAIRS NAV PIEEJAMI!

3. Atgādinājums visiem tiem, kuri jau ir reģistrējušies bezmaksas ielūgumiem:

- Pieaugušajiem (ar bērniem) ar sadarbspējīgu Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu, personu apliecinošu dokumentu un ielūgumu;

- Bērniem līdz 11 gadu vecumam (ieskaitot) ar personu apliecinošu dokumentu un ielūgumu;

- Bērniem no 12 gadu vecuma līdz 17 gadu vecumam (ieskaitot) ar Covid-19 vakcinācijas, pārslimošanas vai testēšanas sertifikāts (negatīvs rezultāts 48 stundu laikā pirms pasākuma veiktam Covid-19 testam, nosakot SARS-CoV2 vīrusa RNS, vai negatīvs rezultāts 6 stundu laikā pirms pasākuma veiktam SARS-CoV-2 antigēna testam), personu apliecinošu dokumentu un ielūgumu.

- Ielūgumus uz pasākumu TIKAI ģimenēm (vecākiem ar sadarbspējīgu Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu), kas plāno apmeklēt pasākumu ar nepilngadīgiem bērniem.

Pasākuma diena ielūgumi netiks izsniegti!

!!! Mājas kafejnīcu dienu formāts paredz to, ka tās var apmeklēt un tajās var viesoties VISA SABIEDRĪBA bez ierobežojumiem, uz vietas nodrošinot nepieciešamo distancēšanos un savstarpēju nedrūzmēšanos.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā Madonas TIC
Stādu tirgus Madonā jau ir kļuvis par nozīmīgu pavasara tradīciju plašā apkārtnē. Tas ir īstais starts uzsākt praktiskus pavasara darbus dārzos un | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 19.04.2024 Ar vilcienu uz Gulbeni Gulbenes novada TIC
Kāpiet vilcienā un dodieties uz Vidzemes ziemeļaustrumiem– uz Gulbeni, kur sagaidīs aizrautīgi tūrisma speciālisti un uzņēmēji, ļaujot izbaudīt | Skatīt vairāk
Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 31.03.2024 - 20.04.2024 Kandavā tikšanās ar "Nelūgtajiem viesiem"  Tukuma TIC
Sarunu vakars ar Leldi Kovaļovu un Andri Daugaviņu - Kandavas vīna namā 20.aprīlī. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.78540301sec.