Dabai draudzīga ceļošana Krāslavas novadā

Pasaulē, arī Latvijā, aizvien lielāku popularitāti gūst dabai draudzīgs dzīvesveids. To pazīstam arī kā “zaļais dzīvesveids”, “zaļā domāšana”. Šī dzīvesveida piekritēju skaits strauji palielinās, līdz ar to teju visās nozarēs rodas pakalpojumi un preces, kas apmierina zaļi domājošos cilvēkus. Dabai draudzīgi tūristi izvēlas Ekotūrismu, kas dinamiski attīstās visā pasaulē. Eko tūristi parasti dodas ceļojumā, lai iepazītu reģionu dabu, izzinātu vietējo iedzīvotāju tradīcijas un kultūru, saudzējot dabas resursus un nepiesārņojot vidi.

Apkalpojot ceļotājus, Krāslavas novada TIC speciālistes secināja, ka Krāslavas novads kļūst aizvien draudzīgāks tiem cilvēkiem, kas izvēlas dabai nekaitīgu ceļošanu. Neskarta daba, saglabātas tradīcijas, bioloģiskas saimniecības un sirsnīgi cilvēki. Tas viss kopā aicina sapakot ceļasomu un doties uz Krāslavas novadu.

Transports un pārvietošanās

Tiek uzskatīts, ka dzelzceļa transports ir videi visdraudzīgākais pārvietošanās veids. Par to draudzīgāka ir vien riteņbraukšana un pastaigas kājām. Laba ziņa tiem, kas izvēlas braukt ar vilcienu – arī līdz Krāslavas stacijai atkal var atbraukt ar pasažieru vilcienu. Braucot no Rīgas stacijas, ceļā būs jāpavada aptuveni 3 stundas. Tas ir ērts pārvietošanās līdzeklis tiem, kuri vēlas galapunktā pārvietoties ar savu līdzpaņemto velosipēdu. Vilcienā pietiks vietas gan ceļojuma somām, gan velosipēdam. Tieši no velosipēdistiem, kas vēlas ceļot ar vilcienu, pēdējā laikā Krāslavas novada TIC saņem daudz zvanu.

Kurp doties ar velosipēdu Krāslavas novadā? Pēc pilsētas apskates un Krāslavas grāfu Plāteru pils kompleksa iepazīšanas var doties garākos braucienos tuvāk dabai, mieram, kā arī pašam sev. Krāslavas novadā ir izveidoti divi marķēti velo maršruti. Viens no tiem, ŗeģionālas nozīmes velomaršruts nr.35, aicina izbaudīt dabas parku “Daugavas loki”, savukārt otrs velomaršruts nr.789 vijās gar Daugavu līdz pat Latvijas-Baltkrievijas pierobežai Piedrujas pagastā.

Ja nav vēlmes līdzi ņemt savu velosipēdu, to var iznomāt pie vietējiem uzņēmējiem:

sporta atrakciju parks “Starp debesīm un zemi” (+371 29168156, www.starpdebesimunzemi.lv ),

glempings “Velo Latgale” (+371 29646677, www.glampingvelolatgale.lv ),

kempings “Adamova” (+371 24844400, www.adamova.lv ).

Krāslava ir pilsēta Daugavas lokos, novada teritorijā ir daudz skaistu ezeru. Šīs dabas vērtības vilina simtiem ceļotāju, kas vēlas iepazīt dabas skaistumu, dodoties laivu braucienā vai līganā peldējumā ar SUP dēli pa Daugavu vai ezeriem. Ērtam, drošam un pārdomātam braucienam pa Krāslavas novada ūdeņiem, izvēlies kādu no laivu un SUP dēļu nomas punktiem:

biedrība “Aktīva atpūta Latgalē” (+371 25359589, www.atputalatgale.com),

Lost in Latgale (+371 25232244,www.facebook.com/lostinlatgale),

SIA “Saulgoze G” (+371 29912646, www.facebook.com/viesunamssaulgoze),

“Aktīva atpūta uz ūdens” brīvdienu mājā “Aimasas” (+371 29379685, www.facebook.com/aimasasatputa),

SUP Latgale ( +371 25920082, www.glampingvelolatgale.lv),

kempings “Adamova” (+371 24844400, www.adamova.lv ),

kempings “Siveri” (+371 29278599, www.campsiveri.lv).

Vietas, kas patiks videi draudzīgam ceļotājam

Dabas objekti videi draudzīga ceļotāja maršrutā ir pirmajā vietā, tāpēc sākotnēji piedāvājam apmeklēt Adamovas dabas taku Krāslavā, kas vijās augšup-lejup pa nogāzēm un kraujām dabas parka “Daugavas loki” teritorijā. Tā ir 1.8 km gara taka, kas patiks tiem, kuri izvēlās aktīvi izkustēties. Kā nākamais – kāpiens 32 m augstajā Priedaines skatu tornī. Te īpaši skaisti ir saulrieta laikā, kā arī agros rītos, kad saule lec. Esi baudījis rīta kafiju 32 m virs zemes? Izmēģini!

Zirgu sēta “Klajumi” (+371 29472638, www.klajumi.lv)  – izcila vieta, kurp doties cilvēkiem, kas vēlas dzīvot saskaņā ar dabu. Tā ir īsta lauku sēta, kur stallī un ganībās var sastapt skaistus, koptus zirgus; doties izjādēs vai braukt pajūgā pa mežiem un lauku ārēm; iet un ieklausīties dabas skaņās pa pastaigu takām “Klajumu” mežos vai pa Odu taku. Te var arī baudīt īstu lauku maltīti “Klajumu” ķēķī.

Lauku māja “Upes dižvietas” (+371 29146034, www.latvia-outdoor.eu) ir vieta, kas strādā ciešā saiknē ar vides aizsardzību. Viņu devīze – lauku sēta kopīgām aktivitātēm. “Upes dižvietās” var lasīt olas vistu kūtī, slaukt kazas, padarboties mazdārziņā vai vienkārši laiski atpūsties chill mežā.

Savukārt z/s “Kurmīši” (+371 26538824, www.kurmisi.com) piedāvā izbaudīt, izsmaržot un izgaršot plašu klāstu ārstniecības augu, kas tiek audzēti zāļu tēju ražošanai. Saimniecībā var arī radoši padarboties, izgatavojot bišu vaska svecīti vai lūpu balzamu. Ārstniecības augu smaržu var paņemt līdzi ne vien tējas paciņā, bet arī hidrolāta jeb ziedūdens pudelītē. Tev radās interese un jautājums – kas tas ir? Dodies ciemos uz saimniecību!

Bet saimniecībā “Cīruļi” (+371 29968900) patiks cilvēkiem, kuri vēlas izzināt bišu dzīvi visos tās sīkumos. Te zinoši saimnieki izstāstīs, kā dzīvo bites, kā arī piedāvās medus produkcijas degustāciju un pārsteigs ar interesantiem stāstiem par savu atrašanās vietu – ciematu Lielie Muļķi.

Glempingā “Velo Latgale” (+371 25920082, www.glampingvelolatgale.lv), ir iespēja padarboties lauku darbos un pabūt kopā ar aitām un jēriņiem.

Turpinot bišu tēmu, aicinām doties relaksēties uz brīvdienu māju “Mežābeles” (+371 29492045), kur atjaunot spēkus var apiterapijas namiņā.

Nav noslēpums, ka, darbojoties ar dabas materiāliem, cilvēks gūst neizskaidrojamu miera un aizmirstības sajūtu. Tā notiek arī keramiķu Pauliņu darbnīcā, kad meistaru vadībā ļaujies māla pikas pārvērtībām.

Eko naktsmītnes Krāslavas novadā

Krāslavas novads var lepoties ar lielu skaitu naktsmītņu. Teju visas 40 naktsmītnes atrodas kādas ūdenstilpnes tuvumā, visur ir iekopti pagalmi un skaista daba. Kuru no tām visām piedāvāt ceļotājam, kas ceļo, ievērojot videi draudzīgu ceļošanu? Balstoties uz ekotūrisma principiem (dabas resursu taupīšana, ekoloģiska saimniekošana utml.), izvēle krita uz vietām, kur ….

Nakšņot var jau minētajā lauku mājā “Upes dižvietas” (+371 29146034, www.latvia-outdoor.eu), sevišķi izceļot nakšņošanas iespējas Meža namiņā un gulēšanu siena šķūnī, kā bērnībā laukos…

Zirgu sētā “Klajumi” (+371 29472638, www.klajumi.lv) ir vairākas mājas, kas tiek piedāvātas nakšņošanai. Pārsvarā visas ir senas mājas, kas šobrīd ir atjaunotas, izmantojot dabas materiālus. Videi draudzīgākā ir māja “Krasti”. Tā ir 104 gadus sena guļbaļķu māja, kas aprīkota ar saules enerģiju, akas ūdeni un miera auru. Līdzās mājai ceļotāju rīcībā ir melnā pirts.

Dabas dziedinātavas statuss ir piešķirts brīvdienu mājai “Skerškāni” (+371 29195745, www.facebook.com/Skerskani). Te, saudzējot dabas resursus, tiek piedāvāta iespēja nakšņot mājā bez ērtībām – nav elektrības pieslēguma, sausā tualete, ēdiena gatavošana uz ugunskura, lauku pirts un visapkārt daba un klusums…

Dabai draudzīga atpūtas vieta ir autentiskā latgaļu mājā “Auriņi” (+371 25232244, www.lostinlatgale.org). Te pieejama arī melnā pirts, interesanta senlietu kolekcija un  laivu braucieni pa vietējiem ezeriem.

Ekotūrisma piekritēji bieži vien izvēlas nakšņot kempingos. Krāslavas novadā ir divi kempingi. Viens no tiem, kempings “Siveri” (+371 29278599, www.campsiveri.lv) , atrodas Sivera ezera krastā. Lieliska vieta makšķerēšanai, šeit patīk arī sērfotājiem un nirējiem. Kempings “Adamova” (+371 24844400, www.adamova.lv ) atrodas dabas parkā “Daugavas loki” un piedāvā nakšņot nupat uzbūvētās koka mājiņās.

Krāslavas novadā nesen darbu uzsācis glempings “Velo Latgale” (+371 25920082, www.glampingvelolatgale.lv), kas piedāvā nakšņošanu kupolteltīs Sargavas ezera krastā.

Papildus informācija

    Krāslavas novads atrodas pierobežas zonā, tāpēc pierobežas pagastos – Piedrujā, Indrā un Kaplavā – ir nepieciešamas caurlaides un pases! Caurlaidi, kas nepieciešama, lai uzturētos pierobežas joslā, var saņemt arī elektroniski, aizpildot pieteikumu valsts portālā www.latvija.lv

    Visa aktuālā tūrisma informācija atrodama www.visitkraslava.com. Krāslavas novada TIC atrodas Pils ielā 2, Krāslavā. Kontaktinformācija:+371 656 22201, +371 29376090, tic@kraslava.lv. Darba laiks vasaras sezonā: katru dienu 9:30 – 18:00.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienas Tukuma novadā  Tukuma TIC
Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 29.03.2024 Lielās Piektdienas tirdziņš  Engurē Tukuma TIC
Visu Lieldienu svētku galdam nepieciešamo, kā arī kaut ko sevis un savu mīļo palutināšanai varēs atrast Lielās Piektdienas tirdziņā Engurē 29 | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.5474sec.