Jauna izstāde Tukumā – «Tukki Magi. Paralēlas līnijas krustojas»

Izstāde "Tukku Magi. Paralēlas līnijas krustojas!" no sestdienas, 2021. gada 17. jūlija, skatāma Tukuma pilsētas vēstures muzejā “Pils tornis” (Brīvības laukumā 19a, Tukumā). Tā veidota kā vizuāli izzinoša instalācija par Tukumu pasaulē un pasauli Tukumā, par izcilām personībām, par viņu spēku un uzdrīkstēšanos, par pagātnes kultūras mantojumu un nākotnes kultūras skatījumu.

Izstādes nosaukums – “Paralēlas līnijas krustojas!” – šķiet pārdrošs. Plaknē paralēlas līnijas nevar pat tuvināties, toties laiktelpā tas tiešām notiek – pagātnes notikumi iezīmē vietu nākotnes norisēm.

Cilvēki, kuri izvirza lielus mērķus un tiecas tos sasniegt, cilvēki, kuriem ir svarīga sabiedrības kopējā izaugsme, bieži vien ir vietas attīstības dzinuļi. Tukumā tādas personības ir gan mākslā, gan ražošanas nozarēs. Piemēram, Andrejs Zēbergs spēja izveidot cariskās Krievijas mērogā atpazīstamu iesala fabriku, Ernests Tīdemanis prata to pārveidot par spirta ražotni un Dzidra Liepiņa uzdrošinājās radīt un vadīt savam laikam inovatīvu projektu – Fermentu rūpnīcu, kas ietekmēja daudzu cilvēku likteņus. Viņi padarīja Tukuma vārdu plaši pazīstamu.

Savukārt, kultūrvidē neizdzēšamas pēdas atstājuši mākslinieki. Tukuma pilsētas skolas mākslas skolotājs Voldemārs Matvejs ar savu aizrautību un interesi par tradicionālo tēlniecību, tostarp Āfrikas mākslu, ir iedvesmojis jauno mākslinieku kustību vairākās paaudzēs. Viņa skolnieks Kārlis Meiris pa mākslas ceļu aizvirzīja savus audzēkņus: Kārli Neili, Ansi Artumu un arī Leonīdu Āriņu, kurš izveidoja Tukuma muzeju. Mākslas zinātniece Taira Haļapina, tulkojot un pētot Voldemāra Matveja mantojumu, neredzamām saitēm vienojusi Tukumu ar Gotlandi un Pēterburgu, tādējādi radot iespēju notikumu, ideju un mākslas paralēlēm tuvināties un pat krustoties.

Šie brīnišķīgie stāsti par cilvēku uzdrīkstēšanos, par ieguldījumu industriālās attīstības un kultūras ainas veidošanā paliktu vēsturē, ja vien laimīgas sagadīšanās dēļ kādreizējā Zēberga iesala un kafijas dzēriena ražotnē neiemājotu kultūras projekts “Tukku Magi”. No šī vārda (lībiešu valodā – pakalnu rinda) iespējams radies pašreizējais Tukuma pilsētas nosaukums. Ar šādu nosaukumu un 501 Āfrikas mākslas priekšmetu pūrā uzsākta pasaules mākslas un kultūras centra veidošana. Tā izcilās personības un viņu idejas satiekas, lai iezīmētu jaunu sākotni.

Izstāde tapusi Tukuma muzeja sadarbībā ar biedrību “Pasaules kultūru telpa Tukumā”, personīgi ar māksliniekiem Jāni Jākobsonu un Zoju Frolovu, un mākslas zinātnieci Irēnu Bužinsku.

Izstāde vieta: Tukuma pilsētas vēstures muzejs “Pils tornis” (Brīvības laukumā 19a, Tukumā) no 17.07.2021 līdz 01.07.2022.

Darba laiks Rožu svētkos no 17.–18.jūlija: Se.: 10.00 - 22.00, Sv.: 11.00 - 16.00;

Plašāka informācija:

Pils tornis
Brīvības laukums 19a, Tukums
Tālr: (+371) 25622131,
E-pasts: pilstornis@tukumamuzejs.lv
www.tukumamuzejs.lv

Pils tornis darba laiks:

No otrdienas līdz sestdienai: 10.00 – 17.00, svētdienās no 11.00 – 16.00
Pirmdienās: slēgts

Ieejas maksa muzejā:

Pieaugušajiem 1.50 EUR
Pensionāriem, personām ar invaliditāti 1.00 EUR
Skolēniem, studentiem - bezmaksas

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk
Latvija
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.5820291sec.