Mūzikas un dzejas festivāls «Upītes Uobeļduorzs» pirmo reizi skanēs brīvdabā

2020. gada 19. septembrī uz satikšanos aicina vecākais latgaliešu mūzikas un dzejas festivāls "Upītes Uobeļduorzs", bez kura nu jau deviņpadsmito reizi nav iedomājams rudens Ziemeļlatgalē.

Šī gada festivāls pirmo reizi tā pastāvēšanas vēsturē notiks brīvdabā. Festivāla vadīšana uzticēta raidījumu un pasākumu vadītājam Kozmenam, bet latgaliešu mūziķu un literātu pulkā būs gan "Dabasu Durovys", "Laimas muzykanti", "Unknown Artist", Anna Rancāne, Ligija Purinaša, Ilze Sperga un citi, kā arī gaidāmi īpašie viesi – grupa "100. debija".

"Upītes Uobeļduorzs" ir vēl arvien ir vienīgais festivāls, kurš katru gadu pulcē latgaliešu literātus un mūziķus, iepazīstinot gan ar jauniem vārdiem latgaliešu kultūrā, gan aicinot latgaliešu mūziku un literatūru atklāt ikvienam interesentam. Šogad festivāla dalībnieku pulkā ir grupas "Dabasu Durovys", "Unknown Artist", "Laimas muzykanti", "Kei-Rei", "Trešīs Ņutona lykums", folkloras kopa "Upīte", bet ar literārajiem priekšnesumiem priecēs Ligija Purinaša, Anna Rancāne, Ilze Sperga, Ineta Atpile-Jugane, Mārīte Slišāne, Karonhisake, Annele Slišāne, kā arī Māris Mičerevskis. Šogad festivāla vadīšana uzticēta raidījumu un pasākumu vadītājam Kozmenam (jeb Mārtiņam Kozlovskim), kura dzimtas saknes ir tieši Ziemeļlatgalē, bet īpašo viesu godā šoreiz būs grupa "100. debija". Izmaiņas piedzīvos arī festivāla formāts – tas pirmo reizi notiks ārā, īpašajā Upītes salmu ruļļu estrādē, kas vasaras beigās izveidota ciema centrā un tikko priecējusi Upītes svētku notikumos. Gaidot festivāla norisi, tā rīkotājs Andris Slišāns saka: "Uobeļduorzs Upītē byus jau deveņpadsmitū reizi, nu pyrmū reizi izīsim uorā nu īrostūs kluba sīnu, deļ tuo cīši ceram iz lobu laiku, jo loba festivala atmosfera byus tuopat!" Savukārt dzejniece Anna Rancāne piebilst, ka šī gada festivālu nedrīkst palaist garām, jo kad gan vēl būšot tāda izdevība – dzeju lasīt siena ruļļos.

Mīlas dzejas un dziesmu festivāla "Upītes Uobeļduorzs" pirmsākumi meklējami 2002. gadā, un tas ir vecākais līdz šim pastāvošais latgaliešu festivāls pasaulē. Pasākuma idejas autors ir latgaliešu literāts, novadpētnieks Antons Slišāns, kurš savulaik iedomājās izveidot savdabīgu dzejas dienām veltītu festivālu, lai popularizētu un saglabātu latgaliešu valodu. Šobrīd festivāla organizēšanu turpina Antona dēls Andris Slišāns ar ģimeni, saglabājot festivālu kā ikgadēju latgaliešu satikšanās reizi, kurā skan latgaliešu valoda.

Festivāla ieejas biļetes ir nopērkamas gan bezrindas.lv, gan uz vietas pirms notikuma 19. septembrī, festivāla sākums 18.00. "Upītes Uobeļduorzs" rīkotājs ir Nemateriālās kultūras mantojuma centrs "Upīte", Viļakas novada, Šķilbēnu pagasta Upītē.

Festivāla norisi atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds, Latvijas Republikas Kultūras ministrija, Latvijas Nacionālais kultūras centrs, Viļakas novada dome, Ziemeļlatgales laikraksts "Vaduguns" un latgaliešu kultūras ziņu portāls lakuga.lv.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447 | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē Tukuma TIC
30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Tukuma Pilsētas parkā Tukuma TIC
Tradicionālo svētku svinības jau atkal Tukuma pilsētā! Lieldienu izdarības, radošās darbnīcas, spēles, rotaļas, trušu māja un kazlēni, muzikālā | Skatīt vairāk
Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts Valmieras TIC
12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas | Skatīt vairāk
no 18 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.29031992sec.