Leģendu nakts Latvijas pilīs un muižās - jau sestdien!

Jau tradicionāli oktobra pēdējā sestdienā nogalē – šogad 28. oktobrī, visā Latvijā norisināsies biedrības “Latvijas Piļu un muižu asociācija” organizētā un tās biedru rīkotā Leģendu nakts.

Šogad 34 piļu un muižu ļaudis zālēs,  torņos, pagrabos, pagalmos un parkos uzņems viesus, lai dalītos ar ticamiem un neticamiem stāstiem, klasiskām un mūsdienīgām melodijām, izrādēm, pašmāju gardumiem un aicinātu radoši izpausties. Šogad līdz ar Leģendu nakti noslēgsies arī asociācijas organizētā, ilgi gaidītā akcija “Apceļosim Latvijas pilis un muižas”.

Ciemos aicina visu Latvijas kultūrvēsturisko novadu pilis un muižas.

Visvairāk – divpadsmit, muižās un pilīs apmeklētājus gaidīs un izklaidēs VIDZEMĒ.

No tām visagrāk vārtus vērs Bīriņu pilī, kuras pagalmā jau no plkst. 10.00 līdz pat pusnaktij būs iespējams apskatīt renovēto Ūdenstorni ar atjaunotiem vēja spārniem un zem stikla grīdas eksponēto 18. gs. ķieģeļu mūra aku torņa pamatnē. Leģendu mednieku spēlē, kas norisināsies parkā, varēs izsekot vēstures stāstus, atrodot kodus un atverot slēdzenes.

Cesvaines pilī tās mūks Augusts viesus iepazīstinās ar Cesvaines pils leģendām, aicinās doties orientēties ar lāpām un baudīt siltu grūbu zupu.

Savukārt, Cēsu Jaunajā pilī apmeklētāji varēs izjust brīdi pirms 19.gs. galma balles – mūzikas baudīšana, deju un danču virpulis, smaržu nianšu atklāšana, tērpu aksesuāru gatavošana, kafija un kūciņas, kā arī kas maģiski noslēpumains un pārsteidzošs.

Dikļu pilī aicinās iepazīt un izbaudīt pils romantiku sveču un iekurtu kamīnu atmosfērā, klausoties nostāstos par pils saimniekiem un iedzīvotājiem, kā arī aplūkojot grezno kamīnu kolekciju un Atmodas laika mākslinieku gleznu kolekciju muižas labā gariņa Šarlotes pavadībā.

Jērcēnmuižas ļaudis viesus iepazīstinās ar muižu ekskursijās, aicinās uz muzikālu tikšanos ar dziesminieku Kārli Kazāku un čellisti Undīni Balodi un nodosies saviesīgām sarunām pie tējas.

Kokmuižas pilī apmeklētājiem būs iespēja izbaudīt romantisku un garšīgu vakaru muižas viesistabā, dzirdēt dažādu laiku senās Kokmuižas leģendas un vērot mākslinieka Vitālija Jermolajeva mirdzošo gleznu teātri izstādē “Inner Light”.

Vēsturiski tematiskā ekskursijā apmeklētāji varēs doties Liepupes muižas Kungu mājā, iepazīstot vēsturiskās ekspozīcijas un baudot kino. Mazākajiem Liepupes muižas viesiem būs iespēja darboties meistarklasēs muižas mājīgajā virtuvē Leģendārās Guvernantes uzraudzībā.


Ar vairākām izstādēm, radošajām darbnīcām,  Straupes amatierteātra izrādi “Sievasmātes senču laiki” un muzikālu priekšnesumu sagaidīs Puikules muiža.

Stāmerienas pilī ikviens aicināts doties ekskursijā sveču gaismā no pils pagraba līdz bēniņiem.

Ungurmuižā muzicēs Evita Zālīte un Ivars Hermanis krievu romanču vakarā “Zvaigznes debesīs...”, kā arī vakara gaitā būs klausāmi stāstījumi par muižas vēsturi un tās saimniekiem.

Veselavas muižā notiks “Klaunu parāde galmā”, kuras ietvaros būs ēnu teātris “Viltus mīla”, akustiskās mūzikas koncerts, dziedājumi, klauna triki, foto izstādes, nakts pastaiga muižas dārzā, senlietu kambara apmeklējums, ekskursija gida pavadībā, foto salons, ēšanas prieki un kafija, balle ar grupu “Apvedceļš”.

Zvārtavas pilī apmeklētājiem būs iespēja iepazīt pili, klausīties stāstos par tās vēsturi un apskatīt izstādītās ekspozīcijas, kā arī piedalīties mākslinieku radošajās darbnīcās.

Gandrīz tikpat bagātīgs piedāvājums Leģendu nakts ceļotājus gaida ZEMGALĒ, kur apskatāmas vienpadsmit pilis un muižas.

Abgunstes muižā tās saimnieki vedinās kopā ar rīkstnieku Agri Miku apzināt 7 tuvumā esošās svētvietas un apskatīt muižas keramikas simpozija darbus – gaismekļus. Darbnīcu vadītāja būs parūpējusies par radošām nodarbēm muižas pagrabos, kā arī būs pankūkas ar siltu tēju.

Berķenes muižā pirmo reizi notiks leģendārā muižas pārvaldnieka Jāņa Burkevica dienasgrāmatu lasījumi par dzīvi Berķenes muižā no 1892.-1896.gadam. Viesi tiks cienāti ar karstu zupu, muižas sieriem un plūškoka ziedu tēju.

Elejas muižas parkā un Tējas namiņā būs baudāmas aristokrātiskas izpriecas – ilūzijas un burvju triki, muzikāli priekšnesumi un uguns šovs. To papildinās izzinoša ekskursija Elejas parkā.

Jaunpils pilī tās saime aicinās atrasties starp pasaulēm, piedaloties sarunās ar Akvelīnu Līvmani, izstādes “Sarunas starp pasaulēm” autorēm Ievu Zāgmani un Līvu Bužu, dodoties ekskursijās un atklājot savu radošuma pasauli katrā pašā, kā arī laižoties deju solī ballē ar grupu “Zvaigžņu lietus”.

Lielplatones muižā tiks izspēlētas Šēnverderes muižas leģendas teatrālā deju uzvedumā “Reiz Šēnverderes muižā”. Muižas zālēs būs iespēja satikt vešerieni, apmeklēt Rozālijas buduāru un Krievzemes kņazienes Olgas atpūtas telpu. Uz kāršu spēli viesus aicinās pats barons un tā augstdzimušie draugi.

Lielvircavas muižā vispirms visi būs laipni gaidīti uz 18. gs. luteriskās draudzes sprediķi (oriģināla lasījumu) un ērģeļmūzikas koncertu Lielvircavas baznīcā. Pašā Lielvircavas muižā pēc plkst. 22.00 notiks „Vēlās tējas” baudīšana ar vieglām uzkodām, apskatot Valda Karpušenkova veco gludekļu privātkolekcijas izstādi un klausoties muižas stāstos.

Staļģenes muižā notiks apslēptās mantas meklēšana lāpu gaismā muižas parkā un vakarēšana kopā ar folkloras kopu „Liepāre” – mīklu minēšana, dziedāšana, nostāsti un radošās darbnīcas.

Svitenes pils pārsteigs ar sevišķi bagātu izstāžu, radošo darbnīcu un koncertu klāstu, tostarp Olgas Rajeckas koncertu Svitenes pils zālē, kā arī gardām  pils ķēķa pankūkām.

Tajā paša laikā, Vecauces pils ļaudis lūkosies Līvbērzes amatierteātra izrādē – D. Butrima “Kaislīgie rododendri”, degustēs smalkas pastētes, sierus, vīnus un citus labumus no muižas krājumiem, kā arī muižkundzes pavadībā izrādīs Vecauces pili.

Grāfa Kaliostro viesošanās laikā Vilces muižā būs skatāma Brīvmūrnieku izstāde, lekcija, izrāde "Kaliostro Vilcē" un pagraba burvestības – fizikas un ķīmijas eksperimenti.

Zaļajā (Zaļenieku) muižā apmeklētāji varēs doties ekskursijās ar pārsteigumiem muižas pagrabos, klausīties vokālā ansambļa “Zaļā krūze” koncertu pils zālē un baudīt siltu tēju pie ugunskura parkā.

KURZEMES pusē ciemiņus gaidīs 7 muižās un 2 pilīs. Aizputes Jaunās pilsmuižas pagrabos būs iespēja nobaudīt Aizputes vīna darītavā tapušos vīnus un noklausīties interesantus vīna darīšanas stāstus.

Viena no muižām ir Apriķu muiža, kurā varēs apskatīt muižas vēsturisko ēku, klausīties pagrabu “pastāstus”, izbaudīt muižas ķēķa noskaņas un radoši darboties muižas bēniņos.

Rudens noskaņās Dundagas pilī būs Lielandele pils pagalmā. Tur notiks seno amatu prasmju izrādīšana, danči, rotaļas un spēles, bet pils Lielajā zālē kokļu ansambļa ,,Kārta" un vijolnieces L. Melderes-Šestakovas koncerts.

Uz Dzērves muižu Cīravas pagastā aicināts ikviens, kurš vēlas piedzīvot jautrus brīžus, piedaloties orientēšanās spēlē sveču gaismā ar pārsteigumiem un klausoties spoku, blēņu stāstos.

Padures muižā būs jūtams starpkaru periods vietējā akordeonista Viļa spēlē, svinga deju ritmos, rokdarbu meistarklasēs un vietējo amatieru spēles ainā no Jāņa Lejiņa lugas “Nebrauc tik dikti” 1930.gads.

Šlokenbekas muižas zālēs apmeklētāji tiks aicināti uz dokumentālo kinožurnālu seansiem par Milzkalnes ciemu un Šlokenbekas muižu, radošajām darbnīcām, degustāciju Kandžas laboratorijā un muzikālu teātra izrādi “Salidojums”, pēc kuras būs iespēja ballēties līdz pusnaktij.

Kūku mīļi īpaši gaidīti būs Vadakstes muižā, kur no plkst. 17.00 būs kūku meistarklases, izstāde, degustācijas un noslēgumā koncerts.

Ventas upes krastā būs apskatāma 19. gadsimta arhitektūras pērle – Skrundas muiža, bet Ventspils Livonijas ordeņa pilī būs klausāmas džeza leģendas ar Laimi Rācenāju.

LATGALĒ ciemos gaidīs Krustpils pilī, kur tās gidi vedīs ekskursijā sveču gaismā, un Arendoles muižā, kurā no plkst. 18.00 notiks ceļojošā mūzikas un mākslas festivāla “Vadātājs” 2017. gada sezonas noslēgums. Tajā piedalīsies etīžu teātris “Nerten”, multiinstrumentālists Oskars Jansons ar grupu „Jūk”, indie mūzikas grupa „Sigma”, kā arī Artūrs Punte un Semjons Haņins no tekstgrupas „Orbīta”.

Leģendu naktī 34 pils un muiža gaidīs ciemos, lai izstāstītu savu stāstu un silti uzņemtu viesus šajā drēgnajā rudens laikā. Turklāt šogad līdz ar Leģendu nakti noslēdzas Latvijas Piļu un muižu asociācijas organizētā akcija “Apceļosim Latvijas pilis un muižas”. Ceļotāji, kuri būs apmeklējuši vismaz 5 akcijas objektus piedalīsies piļu un muižu dāvāto balvu izlozē, bet aktīvākie 50 apceļotāji saņems ielūgumu uz noslēguma balli Jaunpils pilī 2017.gada 25.novembrī. Ceļotāji ir aicināti pievērst uzmanību Leģendu nakts pasākumu norises laikiem un ieejas maksām, jo ir gan bezmaksas, gan maksas pasākumi. Detalizēta informācija par Leģendu nakts pasākumu norisēm, kā arī piļu un muižu kontaktpersonām pieejama asociācijas interneta vietnes www.pilis.lv sadaļā “Notikumi” (kalendārā), kā arī piļu, muižu interneta vietnēs un sociālajos tīklos.

Leģendu nakts ir Latvijas Piļu un muižu asociācijas organizēta un tās biedru rīkota ikgadēja akcija oktobra pēdējā sestdienā ar mērķi popularizēt Latvijas piļu un muižu unikālo un bagāto kultūras mantojumu, veicināt vietējo tūrismu un pagarināt tūrisma sezonu. Ik gadu akcijā iesaistās vairāk kā 30 Latvijas pilis un muižas.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi Estravel Latvia
Ieskatieties - sākas pavasara ceļojumu galamērķu izpārdošana! Tunisija, Grieķijas salas, Albānija... | Skatīt vairāk
no 369 EUR
Atklājam Turcijas sezonu! CelojumuBode.lv
Piedāvājumā mazcenas viesnīcas ar izlidošanu no Rīgas un Viļņas kā arī LUX viesnīcas ar vilinošām sezonas sākuma cenām... | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 03.04.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk
Pavasara tirgus Lietuvā Ignalinos rajono TIC
20.aprīlī no plkst.8. Ignalinas Laisves laukumā notiks pavasara gadatirgus! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.00093412sec.