Sāksies IX Starptautiskais tautas deju festivāls «Sudmaliņas»

Ar līksmu iepazīšanās tūri Vecrīgā 9. jūlija pievakarē tiks ieskandināts IX Starptautiskais tautas deju festivāls “Sudmaliņas”. Līdz 14. jūlijam festivāla koncertos Rīgā, Kuldīgā, Siguldā un Liepājā uzstāsies tautas deju grupas no Bulgārijas, Čīles, Indijas, Indonēzijas, Igaunijas, Kipras, Krievijas, Polijas, Serbijas, Ukrainas un Latvijas. Festivālā ieeja ir bez maksas.


Otrdien, 9. jūlijā, plkst. 20 festivāla "Sudmaliņas" dalībnieki ieskandinās svētkus Rīgā – Doma laukumā un Brīvības laukumā – iepazīšanās tūrē "Labāk deviņi draugi...". Katra deju grupa uzstāsies ar nelielu priekšnesumu abās norises vietās.


Trešdien, 10. jūlijā, plkst. 20 Dzegužkalna estrādē, Rīgā notiks “Sudmaliņu” atklāšanas koncerts “Aiz deviņām jūrām, aiz deviņiem kalniem”. Skatītāji klātienē varēs izbaudīt gan pazīstamus, gan neierastākus deju soļus, katra ansambļa dejotprasmi un raksturu. Viesu deju grupu priekšnesumus kuplinās kapelas. Koncertu veido tā mākslinieciskā vadītāja Dagmāra Bārbale un režisors Jānis Siliņš. Īpašu, ar roku spēku iekustināmu scenogrāfiju “Sudmaliņu” atklāšanas koncertam radījis Reinis Suhanovs. Dzegužkalnā deju grupas izlozēs uzstāšanās secību konkursā, kas notiks jau nākamajā dienā.


Ceturtdien, 11. jūlijā, plkst. 17 VEF Kultūras pilī, Rīgā norisināsies konkurss “Deviņvīru spēks”. Ar diviem savas tautas horeogrāfiskajā un muzikālajā mantojumā balstītiem priekšnesumiem tajā piedalīsies tautas deju grupas no Bulgārijas, Čīles, Indonēzijas, Igaunijas, Kipras, Krievijas, Latvijas, Polijas, Serbijas un Ukrainas. Konkursu vērtēs starptautiska žūrija: Rita Spalva (Latvija), Loida Graua (Spānija), Pauls Bobkovs (Igaunija), Jānis Ērglis (Latvija) un Volodimirs Greks (Ukraina). Skatītāju sēdvietu skaits konkursā ir ierobežots, tādēļ interesenti aicināti vispirms saņemt bezmaksas ieejas kartes. Tās līdz 11. jūlijam vēl ir pieejamas Latvijas Nacionālajā kultūras centrā (Pils laukumā 4, Rīgā) darba dienās no plkst. 9 līdz 17, kā arī VEF Kultūras pils informācijas centrā (Ropažu ielā 2, Rīgā) katru dienu no plkst. 12 līdz 19.30.


Piektdiena, 12. jūlijs, sāksies ar “Sudmaliņu” tradicionālajiem Labdarības koncertiem Rīgas Sociālās aprūpes centrā “Mežciems”, rezidencē “Dzintara melodija”, Rīgā un Nacionālajā rehabilitācijas centrā “Vaivari”, Jūrmalā. Latvijas deju kolektīvu vadītāji smelsies praktiskas zināšanas meistarklasēs, ko vadīs horeogrāfi, dejas pedagogi Loida Graua (Spānija) un Volodimirs Greks (Ukraina). Plkst. 18 Vērmanes dārza estrādē notiks koncerts "Trejdeviņas saules lēca”, kurā ansambļi izdejos īpaši “Sudmaliņām” sagatavotās deju programmas.


Sestdien, 13. jūlijā, “Sudmaliņu” spārni griezīsies vienlaikus Kuldīgā un Siguldā.


Plkst. 17.30 uz Kuldīgas senā ķieģeļu velvju tilta notiks akcija “Visi dejo “Sudmaliņas””, bet plkst. 18 Kuldīgas pilsētas dārzā — koncerts “Dejot pa deviņi mēmi”. Siguldas pusē “Sudmaliņas” tiks ieskandinātas jau plkst. 12 ar koncertiem Allažos un Morē. Svētki turpināsies Siguldas pilsdrupu estrādē ar novadu dienas koncertu plkst. 18.


Svētdien, 14. jūlijā, festivāla izskaņā ceļi vedīs uz Liepāju. Plkst. 18.30 dejotāji dosies Svētku gājienā pa Kūrmājas prospektu līdz laukumam blakus koncertzālei “Lielais Dzintars”, kur plkst. 19 notiks noslēguma koncerts “Noslēpties aiz deviņām atslēgām”. Festivāla dalībnieki piedāvās fragmentu no savām deju programmām, bet Liepājas dejotāji priecēs ar īpašu kurzemnieku velti. Koncerta izskaņā – deju grupu konkursa laureātu apbalvošana. Noslēguma koncertu veido tā mākslinieciskais vadītājs, horeogrāfs Jānis Purviņš un režisors Jānis Siliņš.


IX Starptautisko tautas deju festivālu “Sudmaliņas” rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs sadarbībā ar Kuldīgas novada pašvaldību, Liepājas pilsētas pašvaldību, Rīgas pilsētas pašvaldību un Siguldas novada pašvaldību.


"Sudmaliņas" ir vērienīgākais festivāls skatuviskās dejas jomā Latvijā, kura mērķis ir pulcēt kopā Latvijas un dažādu pasaules valstu dejotājus, kas radoši pēta, iepazīst un pārmanto tautas dejas tradīcijas. Festivāla tradīcija tika aizsākta 1992. gadā. Tā idejas autore ir Deju svētku Goda virsvadītāja, horeogrāfe Ingrīda Edīte Saulīte. Festivāls kļuvis par stabilu tradīciju, gūstot ārvalstu viesu, Latvijas dejotāju, skatītāju un kritiķu augstu novērtējumu.


www.sudmalinas.lv

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Pavasaris Lubānas mitrājā Madonas TIC
Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā Madonas TIC
1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām | Skatīt vairāk
6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad airBaltic
Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu. | Skatīt vairāk
79 EUR
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.26941895sec.