Šodien piektdiena, 13. datums un pilnmēness

Ja reiz varētu minēt kādu ievērības cienīgu sakritību – šī varētu būt viena no tām. Par neveiksmīgi dēvēto kombināciju - piektdienu, 13. datumu - spoži apspīd pilnmēness, kas Latvijas debesis izgaismojis jau 12. decembrī.

Daudzās kultūrās piektdiena, kas iekrīt jebkura mēneša 13. datumā, daudzās tiek uzskatīta par neveiksmīgu dienu. Cilvēki īpaši patur atmiņā "mīklainās sakritības", kad šajā datumā un dienā atgadās kādi negatīvi notikumi. Daži šo pazīmi traktē kā cilvēka psiholoģijas likumu, citi — kā kaut ko mistisku.

Medicīnā bailes no 13. datuma piektdienas, jeb, kā daži tās sauc, "melnās piektdienas", tiek uzskatītas par vienu no fobijas paveidiem un tām ir savs nosaukums — paraskevidekatriafobija. Šis saliktenis cēlies no grieķu vārdiem Paraskeví (Παρασκευή) - piektdiena, dekatreís (δεκατρείς) - trīspadsmit un phobía (φοβία) - bailes.

Daži uzskata, ka piektdiena, 13. datums, Eiropā kļuvusi bēdīgi slavena pēc Templiešu ordeņa mestra un daudzu ordeņa biedru masveida arestiem Francijā 1307. gada 13. oktobrī pēc karaļa Filipa IV pavēles.

Eiropiešu kultūrā skaitlis 13 pārsvarā skaitās nelaimīgs. Interesanti, ka dažās daudzstāvu mājās stāvi tiek numurēti, izlaižot zīmīgo skaitli "13". Pēc 12. stāva uzreiz ir 14. stāvs, mājā var eksistēt stāvi 12A vai 12B, trīspadsmitā stāva nosaukums var būt arī "+1". Dažreiz tas attiecas arī uz māju numuriem vai telpu un kabinetu numuriem. Arī lidmašīnā nav 13. rindas - pēc 12. vietas seko 14. vieta.

Toties, lai spoži izgaismotu 13. datumu, debesīs mirdz Pilns mēness. Tas allaž ir enerģētiski spēcīgs un emocionāli piesātināts laiks. Viss, kas tika apslēpts dvēseles dzīlēs, laužas uz āru. Kļūst redzami iepriekšējo darbu rezultāti. Dvēsele ir brīva no visām važām, priecājas un līksmo. Tomēr tiem, kam nav viss kārtībā ar nerviem un psihi, traucējumi var saasināties. Daudzus no enerģijas un emociju pārpilnības moka bezmiegs, mēnessērdzīgie miegā staigā, palielinās ceļu negadījumu un ātrās palīdzības izsaukumu skaits, aktīvāki kļūst huligāni un noziedznieki.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk
Latvija
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienas Tukuma novadā  Tukuma TIC
Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā! | Skatīt vairāk
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.66812897sec.