Lustūzis apliec Amatas upes līkumu gluži kā liels pakavs

Apmeklējot Līgatni, pirmais viesus sveic Lustūzis. Tas novietojies Līgatnes upes labajā krastā un stiepjas 250 metrus pa straumi uz leju, 50 metrus gar meža malu (nogāzes izteikto augšmalu) uz dienvidrietumiem un 50 metrus uz dienvidaustrumiem. Tā platība ir 4,454 hektāri. Ģeoloģiskais un ģeomorfoloģiskais dabas piemineklis.

Lustūža apskate ir iecīnīts dabas objekts. Aizvien lielāks skaits tūristu, kas apmeklē Līgatni, vēlas iemūžināt sevi un draugus fotogrāfijās uz cēlās klints fona. Tāpēc klints priekšējā pakājē ir izveidota speciāla skatu platforma, kas nodrošina lielisku ainavu un tai pašā laikā pasargā dabas pieminekli no cilvēku radītās noārdīšanās.

Papildus nosaukums Alu iezis raksturo Lustūža īpatnību, jo šeit savulaik izkalts liels daudzums alu un pagrabu, un šī ir vienīgā vieta, kur pagrabi kalti pat divos līmeņos. Ārēji Lustūzis ir zems iezis, kura sienas kā krelles rotā nelielas plaisas un nišas. Tas apliec Amatas upes līkumu līdzīgi kā liels pakavs.

Pieredzējuši ūdenstūrisma cienītāji pavasarī labprāt iekļauj Lustūzi savu piedzīvojumu maršrutos, jo tā ir iespēja izjust risku un ātrumu, kā arī piedzīvot negaidītu piespiedi pie klints grubuļainās sienas un krāces.

Ļaudis stāsta, ka Lustūzim vārdu devuši pieredzes bagāti makšķernieki un laivotāji, kas labi pazinuši upes straujo "S" veida līkumu.Tieši neparastais līkums vilinājis ne vienu vien upes iekarotāju. Galu galā Lustūža līkuma pieveikšana darījusi tos īpaši lepnus un priecīgus!

Lai apskatītu Lustūža skaistās klintis, var doties arī pa Ģeoloģisko taku gar Amatu. To var atrast Amatas upes labajā krastā, aptuveni viena kilometra attālumā no Veclauču tilta.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Latvijas Kapoeiras kauss 2024 Tukumā Tukuma TIC
Latvijas Kapoeiras kauss ir kapoeiras sacensības, kuras notiks Latvijā pirmo reizi. Tās notiks 27.aprīlī pulksten 11:00 Tukuma Raiņa Valsts ģimnāzijā. | Skatīt vairāk
Latvija
27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā Madonas TIC
Stādu tirgus Madonā jau ir kļuvis par nozīmīgu pavasara tradīciju plašā apkārtnē. Tas ir īstais starts uzsākt praktiskus pavasara darbus dārzos un | Skatīt vairāk
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 21.04.2024 Satiec savu meistaru Bauskā 20.un 21.04! Bauskas TIC
Ielūkojies, kādi pasākumi paredzēti Bauskā, pasākuma "Satiec savu meistaru" ietvaros! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.68647814sec.