Ceļotāji Latvijā jau var doties pārgājienos pa Mežataku

Pavasaris nāk ar labām ziņām aktīvajiem ceļotajiem un pārgājienu cienītājiem - ir atklāta Mežtakas mājas lapa baltictrails.eu/forest! Takas veidotāji aicina doties mežā jau tuvākajās brīvdienās – vispirms tepat, Latvijas maršruta daļā!

MEŽTAKA ir garās distances pārgājienu maršruts no Rīgas līdz Tallinai cauri abu valstu mežainākajām teritorijām un trīs nacionālajiem parkiem.

Takas veidošanā iesaistījies arī Mg.biol. Juris Smaļinskis, Vidzemes Augstskolas Sabiedrības zinātņu fakultātes Lektors un Sociālo, ekonomisko un humanitāro pētījumu institūta (HESPI) pētnieks, kurš aicina: "Pirms dodies Mežtakā, rūpīgi izlasi zemāk teikto. Un dalies, lai citi arī uzzina! Un lūdzu sargi savu un citu veselību!"

Mežtakas mājas lapā ir informācija pastaigu un pārgājienu plānošanai. Lai gan Mežtaka šobrīd vēl nav marķēta, jo to ir plānots darīt šajā vasarā, šobrīd Mežtakā var doties, izmantojot aprakstus, kartes un lejupielādējamus GPX maršrutus.

Plānojot pārgājienu tuvākajā laikā, izmantojiet aprakstos norādīto kontaktinformāciju, lai iepriekš sazinātos ar jums nepieciešamo pakalpojumu sniedzējiem, piemēram, naktsmītnēm, ēdinātājiem, un pārliecinātos, ka tie darbojas.

Mežtakā var doties gan īsā pastaigā, gan dienas vai nedēļas nogales pārgājienā, gan aizstaigāt cauri mežainiem apvidiem no Rīgas līdz pat Igaunijas robežai. Gājiena plānošanu var sākt, vispirms mājas lapas kartē izvēloties kādu no Mežtakas reģioniem. Latvijā - Rīga, Gaujas, NP, Ziemeļgauja, Veclaicene. Katrs reģions sīkāk sadalīts vidēji 20 kilometru dienas gājuma posmos.

Katrai Mežtakas dienai ir apraksts – sākuma un beigu punkti, cik ilgs paredzams gājiens, kāds būs ceļa segums, ko vērts redzēt pa ceļam. Par interesantākajām un nozīmīgākajām vietām, ainavām, dabas vērtībām var izlasīt vairāk informācijas un skatīt foto, lai gājienā skatus nepalaistu garām. Ne mazāk svarīgi – katrai dienai atrodama arī informācija par vietām, kur paēst, nopirkt ūdeni un našķus, un arī pārnakšņot. Aprakstā un kartē redzams, kuri posmi ir piemēroti un sasniedzami arī īsākām pastaigām.

Mežtaka joprojām ir tapšanas stadijā, tādēļ mājas lapā informācija var nebūt pilnīga - piemēram, var trūkt foto vai aprakstu dažās no paredzētajām valodām. Dažas maršruta daļas vēl tiek precizētas Igaunijā, taču, Latvijā Mežtaku droši var iet jau tagad.

Mežtakas kopējais garums ir ~1060 kilometri un tās veikšanai visā garumā noejami ~1,3 miljoni soļu. Kad robežas būs atvērtas – varēsiet baudīt arī Igaunijas mežus un āres: Latvijā Mežtaka Latvijā šķērso Gaujas Nacionālo parku, Ziemeļgaujas un Veclaicenes aizsargājamo ainavu apvidu. Igaunijā - Hānjas augstieni, Setu zemi (Setomā, un gar Peipusa ezera rietumu krastu nonāk Ziemeļigaunijā. Tālāk gar Ziemeļigaunijas piekrasti un Lahemā Nacionālā parka pussalām nonāk Tallinā. Igaunijā Mežtaka atpazīstama kā Metsa Matkarada. Tā ir starptautiskā Eiropas garo distanču pārgājienu maršruta E11 daļa.

Nenokavējiet pavasara ienākšanu mežā, jo daba negaida! Tieši tagad sprāgst bērzu pumpuri, zied baltās un zilās vizbules, putni dzied cauru dienu, no zemes spraucas pavasara sēnes, un meža dzīvnieki silda sānus pirmajā saulītē. Meklējiet ērtus pārgājiena zābakus un lai jums jauka atpūta Mežtakā!

Mežtaku veido 10 partneri – Dabas aizsardzības pārvalde, Latvijas valsts mežu vēstniecība, Vidzemes plānošanas reģions, Rīgas plānošanas reģions, MTÜ Eesti Maaturism, Peipsimaa & Peipsimaa Tourism, Visit Setomaa, Pohja- Eesti Turism un Lauku Ceļotājs / Baltic Country Holidays kā vadošais projekta partneris.

Mežtaka tiek veidota projekta "Garās distances pārrobežu pārgājienu maršruts "Mežtaka"" ietvaros, kas tiek realizēts ar Eiropas Savienības un Eiropas Reģionālā attīstības fonda Central Baltic Programme atbalstu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
Latvija
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk
,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī Bauskas TIC
Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē. | Skatīt vairāk
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.17605114sec.