Padomi: Kā sevi pasargāt transportlīdzeklī

Apzinoties, ka kopīgā pārbraukšana no vienas vietas uz otru rada bažas par inficēšanās risku un raisa diskusijas par drošības jautājumiem, "Mēness aptiekas" farmaceits Vadims Brižaņs skaidro, kā salāgot iespējami augstāku drošības līmeni ar vajadzību doties uz darbu vai vēlmi izbraukt pie dabas brīvdienās.

Gan sabiedriskā transportā - vilcienā, autobusā, gan privātajā automašīnā iespēja inficēties ar koronavīrusu ir paaugstināta. Pārvietošanās laikā dažkārt nav iespējams ievērot pietiekami lielu attālumu no pārējiem un izvairīties, ja kāds no apkārtējiem klepo vai šķauda.

Kaut arī sabiedriskajā transportā šobrīd noteikts, ka jālieto mutes un deguna aizsegs jeb maska, tomēr ir pasažieri, kuri šīs minimālās prasības joprojām ignorē vai ievēro tikai daļēji. Rezultātā apkārt esošie līdzcilvēki tiek pakļauti inficēšanās riskam, jo COVID-19 vislabāk izplatās slēgtās telpās, kur vienuviet pulcējas vairāki cilvēki ciešā kontaktā. Nav izslēgts, ka vīrusu tādējādi iespējams pārnest mājās tuviniekiem, kuru vidū var būt riska grupas - sirmgalvji vai cilvēki ar vājāku imunitāti, piemēram, hronisko slimību pacienti. Viņiem inficēšanās var būt daudz vairāk bīstama.

Ieteikumi, kā pārvietoties droši

Var rasties jautājumi - vai pārvietoties tikai ar kājām vai velosipēdu; ko darīt tiem, kam nepieciešams no piepilsētas nokļūt pilsētā vai tieši pretēji - doties ārpus pilsētas? Te lieti var noderēt pāris padomi.

• Ja izmanto kopīgi ar citiem braucējiem vienu automašīnu

Var šķist ka privātais auto ir droša vieta un veids kā pārvietoties, neizmantojot publiskos transportus. Taču tas var būt arī mānīgi!

Kopīgos braucienos vienā automobilī līdzbraucēji var būt attālāki paziņas, kaimiņi vai pat pilnīgi sveši cilvēki. Nevar zināt, ar ko šie cilvēki ir tikušies, vai vienmēr ievērojuši distanci. Tādēļ svarīgākais drošības pasākums brauciena laikā ir nēsāt mutes un deguna aizsegu. Ja iespējams, jācenšas braukt kopā ar vieniem un tiem pašiem pasažieriem, vēlams ar tādiem, par kuriem ir lielāka pārliecība, ka viņi un viņu mājsaimniecības locekļi ir informēti un iespēju robežās ievēro drošības pasākumus. Vajadzētu arī atcerēties par sadzīviskām situācijām, piemēram, nedalīties ar vienu ūdens pudeli.

Kopīgo braucienu laikā, automašīnā mēdz atrasties pat vairāki cilvēki, taču šis ir laiks, kad aizmugurējā sēdeklī būtu ieteicams sēdēt tikai diviem pasažieriem. Tas nodrošinātu lielāku distanci starp abām personām. Pēc kolektīvajiem pārbraucieniem, atceries arī par dezinfekciju. Notīriet durvju rokturus, stūri, drošības jostu - vietas, kuras visvairāk pakļautas pieskārieniem. Taču neaizmirstiet par jebkuru apstrādājamu virsmu! Atcerieties, ka Covid-19 pārnese notiek gaisa pilienu veidā un tie var nosēsties it visur!

• Pārvietošanās sabiedriskajā transportā

Ja nepieciešams braukt ar vilcienu vai autobusu, lietojiet sejas masku.

Ja nākas garākus pārbraucienus - no vienas pilsētas uz otru - ieteicams šajā laikā neēst un nedzert. Pirmkārt, transportā nav iespējama pilnīga roku higiēna. Otrkārt, nav vēlams nedz aiztikt seju un muti, nedz arī noņemt masku.

Sabiedriskajā transportā pārvietojas liels pasažieru skaits. Tas nozīmē, ka krēslu rokturi, durvis un citas pieturēšanās vietas var būt ar neskaitāmiem pirkstu un neredzamajiem vīrusu nospiedumiem.

Pēc pieskaršanās virsmām mazgājiet rokas vai lietojiet roku dezinfekcijas līdzekli. Kā arī jāizvairās aiztikt ar rokām seju, muti vai uzlikto masku".

Vēl viens ieteikums - ja iespējams, sabiedriskajā transportā pārvietojaties tajā diennakts laikā, kad pasažieru ir mazāk. Sastrēgumstundas parasti veidojas agri no rīta un vēlā pēcpusdienā, kad cilvēki pārvietojas uz un no darba. Braucot transportā no viena pilsētas gala uz otru, turklāt noslogotākajās darba dienas stundās, ja iespējams, izkāpiet kādu pieturu ātrāk un vajadzīgajam galapunktam aizejiet kājām. Tas palīdzēs samazināt pārpildītā transportā pavadīto laiku.

Atceries arī par bezkontakta norēķiniem, lai izvairītos no saskarsmes ar citiem, un, gadījumos, ja blakus sēdošā pasažiera esamība bažas par drošību, nekaunieties pārsēsties citur, skaidro "Mēness aptiekas" farmaceits Vadims Brižaņs.

Dezinfekcijas līdzekļu spektrs

Lai uzturētu tīru automašīnas salonu, būtu vēlams izmantot kādu dezinfekcijas līdzekli. Kādiem roku dezinfekcijas līdzekļiem tagad būtu jābūt somā katram braucējam. Maskas var būt vienreizlietojamās un tādas iegādājamas aptiekā. Nelietojiet tās atkārtoti! Pārbraucienos var noderēt arī vienreizlietojamās dezinficējošās salvetes.

Atkārtosim jau zināmo

Ir dzirdēts un redzēts, ka cilvēki gan veikalā, gan sabiedriskajā transportā lieto cimdus domājot, ka tie pasargās no baktērijām un vīrusam. Taču šī "cimdotā" drošības sajūta ir maldinoša, jo arī ar cimdu var pieskarties sejai. Tā vietā ir labāk regulāri lietot jau minēto roku dezinfekcijas līdzekli.

Tāpat ieteicams pirms un pēc pārvietošanās mazgāt rokas ar ziepēm un ūdeni vismaz 20 sekundes. Un atcerieties neaiztikt ar netīrām rokām seju! Atminēsimies, ka šķaudot vai klepojot ir jāizmanto vienreiz lietojamās salvetes un pēc tam tās uzreiz jāizmet slēgtā atkritumu tvertnē. Ja pa rokai nav salvetes, var izmantot elkoņa iekšpusi kā aizsegu. Arī pēc klepošanas un šķaudīšanas ir jānomazgā vai jādezinficē rokas!

Ja tomēr jūties slikti vai apslimis, vai braukšana ar sabiedrisko transportu rada nedrošību, mēģiniet rast citus risinājumus!

Iedzīvotāju aptaujā, izmantojot īpašu starptautiski atzītu metodoloģiju, Latvijas mīlētāko zīmolu TOP otro gadu pēc kārtas "Mēness aptieka" ieguvusi pirmo vietu farmācijas nozarē.

Īpaši izceļama "Mēness aptiekas" pozīcija sociālās atbildības jomā (HUMAN), kurā "Mēness aptieka", esot pirmajā vietā farmācijas nozarē, kopējā mīlētāko zīmolu TOP ierindojas 25. vietā. Šo pozīciju "Mēness aptiekai" nodrošinājis iedzīvotāju vērtējums, atbildot uz jautājumu - vai šis zīmols strādā sabiedrības labā, darbojas sociāli atbildīgi.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
JAUNUMS! 𝐄𝐕𝐈𝐉𝐀𝐒 𝐒𝐀𝐋𝐀  Latvia Tours
Ceļotāji izvēlas Eviju, lai izvairītos no tūristu burzmas un izbaudītu vietējo kultūru. Šeit tūristiem tiek sniegta autentiska grieķu pieredze. | Skatīt vairāk
no 539.00 EUR
Programma ANTISTRESS Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri
Ieelpot. Izelpot. Un ļauties, lai procedūrām bagātā programma ANTISTRESS Jūs ved 10 dienu ceļojumā prom no stresa atstātajām sekām - tuvāk | Skatīt vairāk
no 700 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Zaķim šodien Liela diena Liepājas reģiona TIB
30. martā no 11:00 – 15:00 Liepājas Latviešu biedrības nama lielajā zālē ģimenes aicinātas bez maksas apmeklēt Lieldienu pasākumu un aplūkot | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 01.04.2024 Taizeme - dažādām gaumēm Estravel Latvia
Taizeme - piedzīvojumi // atpūta spa kūrortos // Izvēlieties ceļojumu atbilstoši savai gumei! Piedzīvojumu ceļojumiem - atlaides! | Skatīt vairāk
no 367 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.40355897sec.