Meklēs muzejus – Latvijas inovāciju līderus

Latvijā pirmo reizi tiks visaptveroši fiksēts, kas ir muzeji – inovāciju līderi – un kā tehnoloģijas maina muzeju darbu, sākot ar tādu inovāciju kā virtuālās realitātes, video spēļu un interneta un kibermākslas iepirkumiem krājumos, kas kļūs par sabiedrības nākotnes mantojumu, līdz klienta servisam un saziņai ar auditorijām.

“Jau iepriekšējos pētījumos esam konstatējuši, ka kultūras nozare kopumā elastīgi reaģējusi uz pārmaiņām, tai skaitā, attiecībā uz digitālo vidi. Kultūras mantojuma joma neapšaubāmi ir viena no Latvijas Kultūras akadēmijas prioritātēm, un muzeju jomas padziļināta izpēte ļaus rast pierādījumus un argumentus, kas nepieciešami diskusijā par nozares attīstību – prioritātēm, atbilstību sabiedrības vajadzībām un nozarei nepieciešamo atbalstu,” uzsver LKA Zinātniskās pētniecības centra vadītāja Anda Laķe.

Latvijas Muzeju biedrības valdes locekle un pētījuma vadītāja Elīna Vikmane uzsver, ka ar pētījumu “pirmo reizi iegūsim datus par muzejiem, kas ir inovāciju līderi, arī par laika periodu, kas nepieciešams, lai inovācijas “iedzīvotos” un izrādītos lietderīga investīcija. Vienlīdz mūs interesē muzeji, kas neievieš inovācijas, jo šādi lēmumi sniedz tikpat vērtīgu informāciju. Muzeji 21.gs iegūst arvien ietekmīgāku lomu un virza sabiedriski nozīmīgas pārmaiņas. Arī tuvāko gadu valstiskās prioritātes un Eiropas Savienības finanšu instrumenti būs virzīti inovatīvām pārmaiņām, digitalizāciju un iekļaujošāku, ilgtspējīgāku darbību. Ja vēlamies būt šo pārmaiņu dalībnieki, tad bez pētniecībā pamatotiem argumentiem neiztikt”.

Pētījums “Digitālo inovāciju daudzveidība, izplatība un loma”, ko veic Latvijas Kultūras akadēmija sadarbībā ar Latvijas Muzeju biedrību aptvers digitālo inovāciju prioritāšu izpēti visās muzeju darbības jomās – pārvaldības un administratīvajā darbībā, krājuma pārvaldībā un pētniecībā, kā arī interpretācijas un komunikācijas darbā, tai skaitā, pētot eksperimentālo inovāciju potenciālu muzeju nozarē Latvijā, kā identificējot muzejus, to sadarbības partneru un indivīdus, kas virza nozares attīstību. Vienlaikus pētījums testēs iespējas izmantot inovāciju izplatības (diffusion of innovation) modeļa piemērotību muzeju pētniecībā.

Pētījums guvis atbalstu LKA Zinātniskās pētniecības centra 2021.gada konkursā un ilgs vienu gadu. Pētījuma komanda ietver kā LKA Zinātniskās pētniecības centra personālu, tā maģistra programmas “Kultūras mantojuma pārvaldība un komunikācija” studējošos un notiek sadarbībā ar Latvijas Muzeju biedrību. Īpaša pateicība Latvijas Republikas Kultūras ministrijai un Latvijas Muzeju padomei.

LKA Zinātniskās pētniecības centrs ir Latvijas Kultūras akadēmijas struktūrvienība, kas no 2007.gada reģistrēta Latvijas Zinātnisko institūciju reģistrā. Tās mērķis ir veikt pētījumus humanitārajās un sociālajās zinātnēs un mākslās, kā arī piedalīties studiju programmu īstenošanā. 2021.gada Latvijas zinātnisko institūciju starptautiskajā novērtējumā atzīta kā viena no augstvērtīgākajiem pētniecības centriem, īpaši augstu vērtējumu iegūstot pētniecības vides un infrastruktūras jomās.

Latvijas Muzeju biedrība ir nevalstiska organizācija, kas uz brīvprātības principa apvieno 117 valsts, pašvaldību, privātos un autonomos muzejus. Tā ir lielākā šāda veida organizācija Latvijā, kas izveidota ar mērķi pārstāvēt muzeju intereses un muzeju nozari Latvijā. Biedrības misija ir veicināt Latvijas muzeju nozares attīstību, lai stiprinātu tās kapacitāti un uzlabotu tās konkurētspēju, rīcībspēju un tēlu valsts un starptautiskā līmenī.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 20.04.2024 Ar vilcienu uz Madonu, Cesvaini un Gulbeni Madonas TIC
Kāp Rīgā vilcienā un, vērojot ainavas aiz loga, brauc uz Vidzemi, kur tevi sagaidīs bagātīgs tūrisma maršruts visas dienas garumā. | Skatīt vairāk
Latvija 17 EUR
Latvijas Kapoeiras kauss 2024 Tukumā Tukuma TIC
Latvijas Kapoeiras kauss ir kapoeiras sacensības, kuras notiks Latvijā pirmo reizi. Tās notiks 27.aprīlī pulksten 11:00 Tukuma Raiņa Valsts ģimnāzijā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 26.04.2024 UFO stāstīs jokus Tukumā Tukuma TIC
Ja meklē iespēju aizmirst ikdienas rūpes, nāc 26.aprīlī pulksten 19:00 uz Tukuma pilsētas Kultūras namu! | Skatīt vairāk
Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.49954581sec.