Audiogids par latviešu strēlnieku gaitām Nāves salā «Līnas Čankas stāsts»

Nāves salas aizstāvēšana ir viena no latviešu strēlnieku spožākajām vēstures lapaspusēm. Tolaik pussala 3 km garumā un 1,5 km platumā Daugavas kreisajā krastā oficiāli saucās Ikšķiles priekštilta nocietinājumi, un tās teritorija ar nelielo Līves muižu atradās Kurzemes guberņas sastāvā. Karavīri šo placdarmu nodēvēja par Nāves salu, jo katru dienu šeit krita vai tika ievainots kāds no nocietinājuma aizstāvjiem. Vienīgā sieviete starp latviešu strēlniekiem, kura brīvprātīgi cīnījās Pirmā Pasaules kara laikā, bija Līna Čanka. Par viņas gaitām Nāves salā stāsta jaunveidotais Ķekavas novada Tūrisma informācijas centra Nāves salas audiogids “Līnas Čankas stāsts”.

Līna Čanka noteikti ir viena no drošsirdības un pašaizliedzības vislabākajiem piemēriem Pirmā Pasaules kara laika notikumos, un mūsdienās sava veida atpazīstamību iemantojusi, pateicoties nelielai viltībai, kā tikusi strēlnieku rindās. Kādai tieši? Par to var uzzināt, noklausoties piecus dažādus audiogida stāstus latviešu un angļu valodā bez maksas platformā izi.TRAVEL. Audiogidā atklājas Līnas Čankas sajūtas, atrodoties ierakumos: "Lidojošu šrapneļu un svilpjošo lādiņu skaņas manām ausīm bija kā mūzika.” Var uzzināt par viņas dzīvi pirms un pēc kara notikumiem Nāves salā, par muzeja izveidi, pirmā pieminekļa latviešu strēlniekiem atklāšanu un septiņu nezināmo karavīru atrašanu salas teritorijā pēc vairākiem gadiem.

Pašā salā izvietotas arī plāksnītes ar katra stāsta QR kodu – pie lielformāta stendiem, pieminekļa, Septiņu nezināmo karavīru atdusas vietas, ierakumiem, kādreizējā muzeja vietas un pontona laipas Daugavas krastā. Ja izvēlaties doties pastaigā pa Nāves salu un audiogids izi.TRAVEL platformā jau ir sākts atskaņot, pietuvojoties objektiem, stāsti atskanēs automātiski, QR kodu nav nepieciešams katru reizi skenēt no jauna. Mobilo ierīci var lietot kā ierasts, piemēram, paralēli klausīties mūziku kādā no straumēšanas vietnēm, fotografēt u.tml.

Liels paldies par atbalstu un konsultācijām audiogida tapšanā Jānim Hartmanim un par Līnas Čankas balss iedzīvināšanu Gitai Priedītei!

Atgādinām, ka vienīgais veids, kā nokļūt Nāves salā, ir, izmantojot kādu ūdenstransporta līdzekli un uz vietas šāds pakalpojums netiek nodrošināts. Par nokļūšanas iespējām var konsultēties ar Ķekavas novada Tūrisma informācijas centru.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 21.04.2024 Satiec savu meistaru Bauskā 20.un 21.04! Bauskas TIC
Ielūkojies, kādi pasākumi paredzēti Bauskā, pasākuma "Satiec savu meistaru" ietvaros! | Skatīt vairāk
Latvija
Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.961658sec.