Putnu dienas Rīgas zoodārza filiālē «Cīruļi»

Rīgas zooloģiskā dārza filiālē “Cīruļi” jau modušies lāči un debesis virs kiangu un lamu aplokiem pieskandina cīruļu treļļi. Un tas ir laiks gatavot putnu būrīšus. Tātad 9. un 10. aprīlī no plkst. 12.00 līdz 15.00 “Cīruļos” darbosies Dzeņa darbnīca.

Tur 9. un 10. aprīlī no plkst. 12.00 līdz 15.00 apmeklētāji varēs naglot zīlīšu un strazdu būrus, kā arī “meistardarbnīcā” vērot, kā pareizi izgatavojams būris “Gada putnam – 2022”- svīrei. Izgatavotos būrīšus varēs atstāt izlikšanai “Vilku birzī”, vai arī ņemt līdzi un izlikt putniem tīkamā vietā savā dārzā vai mežā.

Pagājušajās brīvdienās Rīgas zoodārza “Putnu dienu” pasākumā, kuru ar pirmo āmura sitienu atklāja Rīgas vicemērs Edvards Smiltēns, tika izgatavoti kopumā aptuveni 400 būrīši mājas strazdiem un zīlītēm. “Cīruļos” šogad plānots izgatavot kopumā vismaz 100 būrīšus. Ja laika apstākļi būs nelabvēlīgi, “Dzeņa darbnīca” pārcelsies uz lielo siena šķūni, kur darbīgiem ļaudīm netraucēs ne vējš, ne lietus.

Rīgas zooloģiskā dārza filiālē “Cīruļi” ne tikai jau modušies lāči. Paredzams, ka sestdien pirmo reizi apmeklētājiem atrādīsies gan divarpus mēnešus vecais mājas lamas mazulis, gan arī tikpat vecais lamu alpaku pēcnācējs.

Savukārt, apmeklējot plēsīgo putnu kompleksu, ļoti lūdzam apmeklētājus neskriet un uzvesties klusu, jo ligzdā perēt iegūluši gan melnie grifi, gan arī ūpji, bet klinšu ērgļu uzvedība liecina, ka svarīgais olu dēšanas brīdis jau pavisam tuvu. Jāatzīmē, ka 2018. gadā “Cīruļos” izaugušais melnais grifs Rīga, sugas atjaunošanas projekta “Zaļie Balkāni” ietvaros, tika atlaists dabā Bulgārijas kalnos un tur ir lieliski iedzīvojies, dodot cerību, ka šī suga atkal apdzīvos Balkānu kalnu nogāzes. Kā ziņo projekta pārstāvji, melno grifu mātīte Rīga, šopavasar iekārtojusi ligzdu un gatavojas vairošanās sezonai. Novēlēsim viņai sekmes un izdošanos!

 “Putnu dienu” pasākumu pirmsākumi Rīgas zoodārzā meklējami jau pirms apaļiem 70 gadiem, 1952. gadā, bet putnu būrīšu “Dzeņa darbnīca” Mežaparku pirmo reizi pieklaudzināja pirms 27 gadiem, un prieks, ka pareizas konstrukcijas strazdu, zīlīšu, pūču, pupuķu un citu putnu būrus nu darina daudzos un dažādos “Putnu dienu” pasākumos visā Latvijā.

Putnu būrīšos dzīvojošie putni ne tikai pasargā dārzu vai mežu no kaitēkļiem, bet ir arī lieliski un interesanti kaimiņi, kas spēj ieinteresēt par Latvijas putnu daudzveidību. Lieliska vieta putnu vērošanai, protams, ir arī Rīgas zooloģiskais dārzs un tā ārpilsētas filiāle Kalvenē “Cīruļi”, kur kopumā aplūkojami 55 sugu putni.

Atgādinām, ka Rīgas zoodārza filiāles “Cīruļi” kases aprīlī un maijā strādā katru dienu no plkst. 10.00 līdz 17.00.  Kā nokļūt “Cīruļos”, skatām šeit: https://rigazoo.lv/lv/filiale-ciruli/ka-noklut

Laipni aicināti atklāt sev dzīvnieku pasauli! 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447 | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienas Tukuma novadā  Tukuma TIC
Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā! | Skatīt vairāk
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.50872517sec.