29. un 30. aprīlī Mārupē norisināsies Zaļais festivāls

Lai aktualizētu dabai draudzīgas vides jautājumus, Mārupes novadā tiek rīkots Zaļais festivāls. Divu dienu garumā - 29. un 30. aprīlī - kopā ar atbilstošo  jomu speciālistiem plānots diskutēt par atjaunojamiem energoresursiem,  atkritumu šķirošanu, zero waste principiem un kompostēšanu.

Šogad īpašu uzmanību pelnījusi arī festivāla norises vieta. Pasākuma laikā Dreimaņu ielā 12, Mārupē, plānots atklāt jauno būvi - jauniešu centru “Hēlijs”, kas turpmāk būs ne vien vieta, kur tikties un darboties jauniešiem, bet arī vieta, kas popularizēs zaļo domāšanu.

Mārupes novada pašvaldības izpilddirektora vietniece Ilze Krēmere: “Zaļais festivāls ir viena no aktivitātēm, ko Mārupes novada pašvaldība īsteno stratēģisku mērķu sasniegšanai, jo inovatīvi un viedi risinājumi, klimatneitralitātes veicināšana un dabas potenciāla saglabāšana ir strauji augošā Mārupes novada ilgtermiņa prioritātes. Pasākumā piedalīsies vairāki specifisku, ar zaļajiem risinājumiem saistītu jomu speciālisti, kas sniegs atbildes, kuras meklēt pašiem dažkārt šķiet pārāk laikietilpīgi. Pateicamies novada uzņēmējiem, kas ar augu iegādi atbalstīja jauniešu publiskā dārza iniciatīvu, kā arī uzņēmumiem un organizācijām par līdzdarbošanos festivāla rīkošanā.” 

Jau par tradīciju kļuvušais Zaļais festivāls Mārupē aktualizē un palīdz izprast dabai draudzīgas vides veidošanas pamatprincipus, ko ikviens varam ieviest savā dzīvē.

Zaļā festivāla pirmajā dienā, 29. aprīlī,  dalībnieki varēs veidot vides instalāciju no lietotiem t - krekliem. Kopā ar jaunākajiem apmeklētājiem taps dēstu kastītes no piena pakām – saulespuķu iesēšanai. Neformālā atmosfērā pie ugunskura notiks sarunas par atkritumu kompostēšanu un zero waste principiem kopā ar “Biolan Baltic OÜ” pārstāvi Līgu Jelsmani un  “Zero Waste Latvija” pārstāvi Lauru Dzelzkalēju.

30. aprīli festivāla dalībnieku sportisko garu izaicinās fotoorientēšanās aktivitāte “Beidzam gurķoties!”. Lielās Talkas dienā organizētais pasākums iekļaus arī talkošanas elementus.  Reģistrēšanās aktivitātei - no 20. aprīļa pašvaldības mājaslapā www.marupe.lv.

Savukārt no plkst. 13.00 līdz 18.30 notiks semināri, diskusijas, varēs klausīties pieredzes stāstus, bet bērni - piedalīties atkritumu šķirošanas spēlē.  Diskusijas vadīs žurnāliste, zaļā dzīvesveida piekritēja Eva Johansone un raidījuma “Zaļgalvis” vadītājs - dabas vērotājs Rvīns Varde.

Dalībnieki un tēmas:

•    SIA "Eco Baltia vide" pārstāve Raina Anna Ločmele palīdzēs orientēties galvenajos atkritumu šķirošanas principos;  

•    interaktīvā stāstījumā par tēmu “Atkritumi kā resurss” piedalīsies biedrības "Baltijas krasti" pārstāves Māra Deksne un Aija Rantiņa;  

•    Anrijs Tukulis, Elektrum Energoefektivitātes centra eksperts, vēstīs par tēmu "Saules paneļi – solis pretī zaļākam dzīvesveidam un neatkarībai no energoresursu cenu izmaiņām";  

•    Jurģis Vinniņš, AS "Sadales tīkls" pārstāvis, skaidros, kā pieslēgt saules paneļus "Sadales tīklam";  

•    Gints Kārkliņš, "Vides investīciju fonda" pārstāvis, runās par tēmu "Dzīvo zaļi, brauc zaļi";

•    biedrības “Zaļā brīvība” pārstāve Ariana Apine aicinās uz diskusiju par godīgo tirdzniecību un atbildīgu patēriņu;

•    diskusiju “Enerģijas kopienas – teorija un prakse” rosinās biedrības “Zaļā brīvība” pārstāve Selīna Vancāne un RPA “Rīgas enerģētikas aģentūra” pārstāvis Jānis Ikaunieks, pieredzē dalīsies Jānis Bethers, Mārupes novada iedzīvotāju kopienas pārstāvis;

•    uz diskusiju "Vai atkritumu poligons var būt mūsdienīgs un drošs?" aicinās SIA “Getliņi EKO” pārstāvis Ričards Aksels Ozoliņš;

•    lekcijā/diskusijā “Kā ar saviem paradumiem samazināt atkritumu apjomu?” runās SIA "Eco Baltia vide" pārstāve Alise Zvaigzne.

•    Madara Kosīte veidos podkāstu par dabai draudzīgu dzīvesveidu, zaļo domāšanu un ceļu uz “zaļāku spuldzīti” ikviena mājoklī.

Laika posmā no plkst. 13.00 līdz 18.00 festivāla teritorijā starptautiskajā maršrutā cauri Eiropai piestās arī PHOTOMATE interaktīvais busiņš, piedāvājot solāros risinājumus apskatīt klātienē. 

Festivāla noslēgumā par pozitīvās enerģijas lādiņu gādās Būū jeb Ilze Fārte. 

ZAĻĀ FESTIVĀLA PROGRAMMA: marupe.lv/festivals  

Mārupe tiecas kļūt par vienu no zaļākajām pašvaldībām Latvijā, ieviešot pārdomātus risinājumus gan pašvaldības ēku būvniecībā, gan ielu apgaismojumā. Zaļais festivāls kalpo par satikšanās vietu speciālistiem un tiem, kuriem nepieciešama informācija zaļo risinājumu ieviešanā un iedvesma. Ļoti būtiska Zaļā festivāla sastāvdaļa ir arī novadnieku pieredzes stāsti. Aicināts ikviens interesents, ieeja festivālā – bez maksas.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
Latvija
Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts Valmieras TIC
12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas | Skatīt vairāk
no 18 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā Tukuma TIC
Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai | Skatīt vairāk
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.9705441sec.