Starptautiskās ģimenes dienas talkā iestādīti 3 000 priežu un egļu stādi

Nedēļas nogalē Lēdmanes pagastā tikās zaļi domājošas ģimenes no visas Latvijas, lai kopīgiem spēkiem iestādītu 3 000 priedes un egles. Starptautiskās ģimenes dienas talkas “Stādam kopā mežu!” ietvaros lielajiem un mazajiem dalībniekiem bija iespēja noklausīties arī interaktīvu lekciju par mežsaimniecību, koku stādīšanu un to augšanas ciklu.

Talkas laikā tika sperti pirmie soļi, lai no izcirtuma radītu sakoptu, publiski pieejamu mežu. Lai arī izvēlētā vieta un tās augsne ir piemērota arī bērziem, stādīšanai izvēlēti priežu un egļu stādi, kas ir mazāk prasīgi apstākļu ziņā, ir sīksti un izturīgi.

Pasākuma, ko organizēja “Mežpils alus” un “Ziemeļlatvijas mežsaimnieks”, laikā tika iestādītas arī priedes, ko podiņos bija izaudzējuši akcijas “Ja darām, tad labu!” dalībnieki. Kampaņas ietvaros pie patērētājiem nonāca vairāk nekā miljons priežu sēkliņu no Kalsnavas čiekuru kaltes, liela daļa entuziastu jau ir izaudzējuši stādiņus, tāpēc stādīšanas talka vienlaikus ir arī secīgs kampaņas turpinājums, kas ir īpaši vērtīgs tiem, kuriem nav dārza vai meža teritorijas, kurā iestādīt izaudzēto stādu.

Runājot par piemērotāko vietu koku stādīšanai un to, kur cilvēki visbiežāk izvēlas stādīt kokus, jāpiezīmē, ka Mežpils alus” un pētījumu centra “Norstat” veiktās aptaujas dati apliecina - 55% no iedzīvotājiem, kuri ir stādījuši kokus, izvēlējušies tos stādīt pie privātmājas, 46% - dārzā, 27% - mežā, bet 12% - daudzdzīvokļu mājas pagalmā. Vēl 10% norādīja, ka ir stājuši kokus pilsētvidē, piemēram, ielas malā.

“Koku stādīšana un vides labiekārtošana ir vērtīgs un jēgpilns laika pavadīšanas veids, kurā var iesaistīties visa ģimene. Esam gandarīti par cilvēku atsaucību un gatavību līdzdarboties, lai padarītu Latviju zaļāku. Katrs iestādītais koks, katra sēkliņa ir vērtība, kas soli pa solim mūs tuvina ilgtspējīgiem mērķiem. Vēlos teikt paldies mežsaimniecības profesionāļiem par atbalstu un padomu, un ceru, ka koku stādīšana kļūst par tradīciju aizvien vairāk ģimenēs,” norāda “Mežpils alus” mārketinga vadītāja Evita Dadzīte.

“Domājot par Latvijas meža nozares ilgtspējīgu attīstību, mūsu prioritāte ir izglītot meža īpašniekus un plašāku sabiedrību par to, ka mežu bagātība nerodas pati par sevi – koki ir gan jāiestāda, gan arī diendienā jārūpējas par tiem. Vieta meža stādīšanai šodien ir izvēlēta mērķtiecīgi, lai ikvienam būtu iespēja vērot pareizi veiktu meža apsaimniekošanas ciklu, sākot no iepriekš neapmežotas teritorijas sakopšanas, līdz koku stādīšanai un augoša meža plānveidīgai kopšanai un apsaimniekošanai. Simboliski, ka meža stādīšanā Starptautiskajā ģimenes dienā bija plaši pārstāvētas ģimenes ar bērniem. Pēc 20-25 gadiem atnākot uz zaļojošo mežu, viņi varēs teikt – šos kokus  stādīju es,” uzsver “Ziemeļlatvijas mežsaimnieks” valdes loceklis Kristaps Jēkabsons.

Pasākuma laikā ģimenes darbojās 2 ha lielā teritorijā. Šoreiz tika stādītas priedes un egles, interaktīvās lekcijas laikā paskaidrojot, ka šīs koku sugas ir īpaši piemērotas tiem, kuriem nav lielas pieredzes koku stādīšanā. Stādot priedes jāņem vērā, ka koks Latvijas apstākļos var sasniegt 25 m augstumu - garākās priedes Latvijā sasniedz pat 42 m, kas ir ļoti ievērojami. Kamēr kociņš ir jauns, vainaga platums var sasniegt 6 līdz 8 m. Ja nebūs citu koku, kas rada konkurenci, priede pavisam viegli var sasniegt 8 m. Tas nozīmē, ka nelielais kociņš, augot labvēlīgos apstākļos un  pienācīgi aprūpēts, nākotnē būs patiesi varens.

Pasākuma laikā īpaši tika padomāts par mazākajiem dalībniekiem – rūpējoties par to, lai bērniem jau savlaicīgi veidotos izpratne par mežu, kokiem, meža kopšanas nozīmi un būtību, tika organizētas īpašas apmācības.

Talkas “Stādam kopā mežu!” ietvaros tika izgatavots un uzstādīts totēms, kas vēsta ”Lai izaudzētu koku, viss, kas vajadzīgs ir sēkliņa. Lai izaudzētu mežu, viss, kas vajadzīgs ir palīdzīgas rokas!”. Tas ikvienam garāmgājējam atgādinās, ka tikai kopīgi darbojoties varam padarīt apkārtējo vidi zaļāku un patīkamāku visiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Latvijas Kapoeiras kauss 2024 Tukumā Tukuma TIC
Latvijas Kapoeiras kauss ir kapoeiras sacensības, kuras notiks Latvijā pirmo reizi. Tās notiks 27.aprīlī pulksten 11:00 Tukuma Raiņa Valsts ģimnāzijā. | Skatīt vairāk
Latvija
27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā Madonas TIC
Stādu tirgus Madonā jau ir kļuvis par nozīmīgu pavasara tradīciju plašā apkārtnē. Tas ir īstais starts uzsākt praktiskus pavasara darbus dārzos un | Skatīt vairāk
Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.47517991sec.