Diskutē par risinājumiem pasargāt dabas teritorijas no izbraukāšanas

Satiksmes ministrijas organizētajā Ceļu satiksmes drošības padomes domnīcā  (turpmāk – Domnīca) tika  diskutēts  par iespējamajiem risinājumiem, lai novērstu kaitējumu videi, ko nodara mehānisko spēkratu braukšana mežos, kāpu zonās un aizsargājamajās dabas teritorijās.

Pēdējo gadu laikā ir strauji pieaugusi nekontrolēta moto un autobraucēju kustība gan Pierīgas, gan arī citos mežos, kas daudzos gadījumos rezultējusies ne tik vien ar haotiskiem meža zemsedzes bojājumiem, bet arī atsevišķu dabas un kultūrvēsturisku objektu izbraukāšanu, kā arī ar meža ugunsgrēkiem. Domnīcas dalībnieki pārrunāja situāciju gan aizsargājamos dabas parkos, gan kāpu un piejūras  teritorijās, gan arī valsts un privātajos mežos. Pārkāpumos fiksētie mehāniskie transporta līdzekļi ir gan motocikli un kvadricikli, gan automobiļi, kuri minētajās teritorijās atradās brīvā laika pavadīšanas nolūkos.

Diskusijas dalībnieki bija vienisprātis, ka dabas teritoriju izbraukāšana ar mehāniskajiem transportlīdzekļiem ir nopietna problēma un signāls par to, ka transportlīdzekļu vadītājiem trūkst izpratnes par ekosistēmas nozīmi sabiedrības veselības saglabāšanā.

Kā vienu no risinājumiem, diskusijas dalībnieki ieteica informatīvus pasākumus, lai skaidrotu  sabiedrībai par kaitējumiem, kas tiek nodarīts, izbraukājot mežus, kāpas un aizsargājamās teritorijas, vienlaikus skaidrojot iemeslus, kādēļ šīs teritorijas ir aizsargājamas. Informatīvajā un skaidrojošajā darbā būtu jāiesaista arī motobraucēju kopienas un transporta nomas uzņēmumus. Tāpat, Domnīcas dalībnieki bija vienisprātis, ka visiem transporta līdzekļiem ir jābūt identificējamiem, aprīkotiem ar reģistrācijas un numura zīmēm, lai mazinātu pārkāpēju nesodāmības apziņu. Domnīcas dalībnieki vienojās, ka reidi un dronu izmantošana ir efektīvākie veidi,  kā cīnīties ar pārkāpējiem. Savukārt speciāli ierīkotu trašu veidošana ir labs risinājums, ko piedāvāt motobraucējiem un kvadriciku vadītājiem.

Domnīcu vadīja Satiksmes ministrijas Sabiedriskā transporta pakalpojumu departamenta direktore Annija Novikova. Domnīcā aktīvi diskutēja Dabas aizsardzības pārvaldes, Valsts vides dienesta, pašvaldību, SIA “Rīgas meži”, CSDD, Valsts policijas, Rīgas pašvaldības policijas, Satiksmes ministrijas, Iekšlietu ministrijas eksperti, kā arī citi nozares sadarbības partneri un nevalstisko organizāciju pārstāvji.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 02.04.2024 - 20.03.2024 Māra Upmane – Holšteine un Goran Gora Valmieras TIC
19. aprīlī, 19:00 "Akustika" ielūdz uz unikālu un sirsnīgu tikšanos mūzikā ar Astro’n’out solisti Māru Upmani – Holšteini un viņas vīru, | Skatīt vairāk
20 EUR
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.48659515sec.