Covid-19. Kas mūs sagaida rudenī?

Veselības nozare gatavojas vairākiem iespējamiem Covid-19 izplatības scenārijiem. Atbilstoši katram no tiem plānots pielāgot veselības aprūpes sistēmas veiktspēju, kā to paredz 2022. gada 14.jūlijā valdībā atbalstītais Veselības ministrijas (VM) plāns par veselības aprūpes nozares gatavību iespējamai Covid-19 izplatības mazināšanai.

Epidemioloģiskās situācijas scenāriji

Pamatojoties uz Eiropas Slimību un profilakses centra prognozēm un iepriekšējo pieredzi, paredzēti trīs reālākie iespējamie Covid-19 infekcijas izplatības scenāriji - sākot no sezonālas inficēšanās (līdzīgi kā Omicron paveids) līdz pat nekontrolējamai slimības izplatībai ar būtisku apdraudējumu sabiedrībai un veselības nozarei (līdzīgi kā Delta paveids).

Rīcības algoritmi

Katram scenārijam plānoti atbilstošie pasākumi – veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšana, testēšana, vakcinācija, kontaktpersonu apzināšana, mājas karantīnas nepieciešamība un drošības pasākumu ieviešana. Piemēram, vieglākā scenārija gadījumā veselības aprūpes pakalpojumu pieejamība nebūs būtiski traucēta, saslimušo pacientu ārstēšanā un uzraudzībā pamatā norisināsies pie ģimenes ārstiem. Skrīninga testēšanu veiks riska grupām un augsta slimības izplatības riska vietās u.c.

Atbilstoši epidemioloģiskajiem scenārijiem izveidoti arī vairāki scenāriji vakcinācijas īstenošanai – sākot no vajadzības vakcinēt tikai riska grupas un beidzot ar plašas sabiedrības vakcināciju, ja saskarsimies ar jauniem vīrusa paveidiem, pret kuriem līdz šim iegūtā imunitāte nedarbosies. Piemēram, vieglākajā scenārijā vakcināciju plānots īstenot ģimenes ārstu praksēs un ārstniecības iestāžu vakcinācijas kabinetos, sasniedzot līdz par 65 tūkstošiem vakcinācijas faktu nedēļā. Savukārt intensīvas slimības izplatības gadījumā vakcināciju plānots izvērst līdz pat 100 tūkstošiem vakcinācijas faktu nedēļā, iesaistot visas ārstniecības iestādes un atverot vakcinācijas centrus.

Sagatavošanās pasākumi

Lai samazinātu rudenī gaidāmās epidēmijas ietekmi un nepieciešamību pēc drošības pasākumiem, VM rekomendē nozaru ministrijām (kā arī komersantiem un citām organizācijām) savlaicīgi veikt virkni sagatavošanās pasākumu. Tas nozīmē būt gataviem plašai sejas masku un respiratoru lietošanas ieviešanai, ja tas būs nepieciešams, darbinieku un klientu testēšanai, telpu vēdināšanai. Savukārt, ja iestāsies kāds no smagākajiem scenārijiem, arī attālinātajam darbam un plašai attālināto pakalpojumu sniegšanai, kur tas ir iespējams, nozaru atbalsta sniegšanai plašai vakcinācijas uzsākšanai u.c.

Gan pasaulē, gan arī Latvijā Covid-19 infekcijas izplatība turpinās, tādēļ neatkarīgi no scenārijiem, turpinām Covid-19 testēšanu un veicam epidemioloģisko izmeklēšanu, turpinām Covid-19 pacientu ārstēšanu un rehabilitāciju, nodrošinām individuālās aizsardzības līdzekļu un dezinfekcijas līdzekļu pieejamību. Tāpat turpinām pozitīvo testu sekvencēšanu un notekūdeņu monitoringu. Senioru un riska grupu vakcinēšana pret Covid-19 tiks sākta jau no septembra.

Lai nodrošinātu veselības nozares gatavību epidēmijas pieaugumam rudenī, valdība atbalstīja ministrijas lūgumu ļaut minētajiem pasākumiem novirzīt 20 miljoni eiro no iepriekš piešķirtā Covid-19 finansējuma. No tiem 6,5 miljoni eiro paredzēti ģimenes ārstu kapacitātes stiprināšanai, kuriem ir lielākā noslodze pašreizējā Covid-19 saslimstības pieaugumā un riska grupu vakcinācijā.

Ar informatīvo ziņojumu par plānu iespējams iepazīties šeit.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 03.04.2024 “Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies! Tukuma TIC
Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"! | Skatīt vairāk
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.91808891sec.