Izbaudi romantisku un mierpilnu rudeni Lietuvas pierobežā

Tā nu arī šodien, nesteidzīgi, baudot mierīgo rudens rītu, dodamies pie brāļiem lietuviešiem, lai palūkotu, ko viņi paveikuši Interreg V-A Latvijas - Lietuvas pārrobežu projekta* ietvaros. Tā kā braucienu uzsākam no Jelgavas, ceļš ved gar Zaļenieku, jeb Zaļo muižu, caur krāšņā rudens rotā tērpto Tērvetes reljefu, taisni līdz Žagares muižai. Žagarē neesmu bijusi kādus piecus gadus, kopš pēdējā Ķiršu festivāla apmeklējuma, kas šeit ir ikgadējs notikums. Esmu pārsteigta par muižas un tai piederošā parka pārvērtībām! Lai gan jāsaka, ka pārvērtības vēl notiek pilnā sparā, jau āra teritorijā jūtamas jaunas dvesmas – rekonstruēta muižas fasāde, uzstādīts Wi-Fi saules paneļu stends, tiek veidoti parka celiņi un plānā sastādīt ap 200 000 stādu, no vairāk kā 200 koku un krūmu šķirnēm, kas kādreiz šeit auguši pēc G.F.Kuphalda laikā izveidotā parka plāna.

Dodoties iekšā muižā, foajē pirmais mūs sagaida koka alnis! Kā saka vietējie – esot jāievēlas vēlēšanās un jānoglauda viņa deguns – tad vēlēšanās noteikti piepildīsies. Kurš gan laidīs garām iespēju piepildīt vēlmes – protams, ka visi cītīgi paglaudām dzīvnieka purniņu. Arī citās telpās mūs uzlūko  dažāda lieluma un izmēra dzīvnieku izbāzeņi, kas projekta ietvaros ieguvuši balsis, tādējādi, kādu aizdomājušos apmeklētāju, iztrūcinot no domām. Mūsdienu tehnoloģijas sasniegušas arī muižu - G.F.Kuphalda darbistabā iespējams piezvanīt pašam Kuphaldam un uzzināt viņa dzīvesgājumu un ieguldījumu dendroloģijā. Te iespējams arī pašam interaktīvi izveidot savu parku, kā arī redzēt kā tas izskatītos pēc 40 gadiem. Ar virtuālajām brillēm iespējams ielūkoties pagātnes ainiņās, kas varētu būt risinājušās muižas parkā, kā arī izspēlēt aizraujošu izlaušanās spēli – izkļūt no muižas, risinot dažādus uzdevumus un meklējot pavedienus. Prieks, ka ņemot vērā, ka šīs aktivitātes veidotas pārrobežu projekta ietvaros – neesam apdalīti un visa informācija pieejama arī latviešu valodā. Muižā iespējams apskatīt arī vēsturisko darbarīku un dažādu priekšmetu ekspozīciju, kura muzejā nonākusi pēc kāda vietējā iedzīvotāja iniciatīvas un joprojām tiek papildināta ar jauniem priekšmetiem, kurus atgādā cilvēki no malu malām – arī no Latvijas. Pāris telpās varam uzzināt arī par Žagares apgabalā sastopamo floru un faunu, pielaikot muižai atbilstošus tērpus, kā arī iepazīties ar dažādām profesijām – arī tādām, kas mūsdienās vairs nav tik bieži sastopamas.

Pēc laipnās uzņemšanas nevaram palikt atbildi parādā - aicinām lietuviešus ciemos pie sevis, lai parādītu ko esam paveikuši no savas puses, un dodamies kopā uz Elejas muižas parku. Pēc nieka pusstundas brauciena piestājam pie atjaunotā Elejas parka žoga un raitā solī, caur liepu aleju, ko kā izrādās, arī stādījis pats G.F.Kuphalds, dodamies aplūkot atjaunoto Elejas tējas namiņu. Lai arī tas ir vienīgais krāšņums, kas saglabājies no Elejas muižas greznības, tomēr pie tā jūtama kādreizējā muižas varenība un plašais pasaules redzējums. Tējas namiņa būvniecībā vērojami austrumnieciski motīvi, kurus pats grāfs Kristofs Johans Frīdrihs Medems bija noskatījis ceļojot pa pasauli. Parkā atjaunotas vēsturiskās taciņas, uzbūvēts tiltiņš pāri dīķim uz pussalu un izveidoti divi apmeklētājiem saistoši, interaktīvi objekti – tēlnieka Gļeba Panteļejeva skulptūra "Mīlestībai", kuras burvība viskrāšņāk atklājas krēslas stundās, un vides objekts "Saruna", kas ļauj cilvēkiem sarunāties katram no sava ūdenstilpnes krasta.

Parkā mūs sagaida Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes Ainavu arhitektūras un plānošanas fakultātes studenti ar performanci par G.F.Kuphalda dzīvesgājumu un ieguldījumu Latvijas augu daudzveidības paplašināšanā. Mums ir arī iespēja iesaistīties studentu veidotajās dabas instalācijās, kuras tiek radītas no dažādiem dabai draudzīgiem materiāliem.

Pēc garās un iespaidiem bagātas dienas, dodamies baudīt nelielas uzkodas ar Interreg V-A Latvijas - Lietuvas pārrobežu projekta* atbalstu tikko uzceltajā Izstāžu zālē. Mums ir tas gods pirmajiem aplūkot gaišo izstāžu zāli, kurā nākotnē plānoti gan dažādi koncerti, gan izstādes, kā arī telpās paredzēts izvietot interaktīvu ekspozīciju ar mērķi atainot Elejas muižas vēsturi, Tējas namiņa restaurācijas procesu, eksponēt oriģinālo vēsturisko siju elementus un kopumā veidot ekspozīciju par Elejas muižas vēsturisko apbūvi, parku un personībām, kas veidojušas Elejas muižu.

Pēc iedvesmas, smieklu un draudzības piepildītās dienas dodamies mājup – garām pazib zīmes uz Vilces muižu, Lielplatones muižu, Lielvircavas muižu. Sirdī prieks, ka vēl kāds Latvijas stūrītis tapis sakoptāks un, iespējams, pamudinās atjaunot  arī Elejas parkam līdzās esošās vēl nesagruvušās Elejas muižas saimniecības ēkas, kuras būtu labi investīciju objekti naktsmītnēm, jo pēc skaista vakara koncerta – kāpēc lai nepavadītu nakti muižas parkā un neizbaudītu romantisku vakara pastaigu?

*Projekts Nr. LLI 444 “Jaunu ilgtspējīgu risinājumu integrācija kultūras mantojumā/ NovelForHeritage” tiek realizēts Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) Interreg V-A Latvijas – Lietuvas pārrobežu sadarbības  programmā 2014-2020.gadam. Projekta kopējās izmaksas sastāda EUR: 851 016.93, no tā programmas finansējums 85% - 723 364.38, Jelgavas novada pašvaldības projekta  daļa: 424 806.00, no tās programmas finansējums 85% - 361 085.10, Jelgavas novada pašvaldības finansējums 10% - 42 480.60, valsts līdzfinansējums 5% - 21 240.30. Projekta ieviešanas laiks: 01.07.2020.-31.10.2022.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 02.04.2024 - 20.03.2024 Māra Upmane – Holšteine un Goran Gora Valmieras TIC
19. aprīlī, 19:00 "Akustika" ielūdz uz unikālu un sirsnīgu tikšanos mūzikā ar Astro’n’out solisti Māru Upmani – Holšteini un viņas vīru, | Skatīt vairāk
20 EUR
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.04.2024 - 26.04.2024 Kāzu ceremoniju vietas Skrīveros Aizkraukles novada TIC
Ieskaties un uzzini par četrām skaistām, mazliet neparastām laulību ceremoniju vietām Skrīveros. Neviens viesis nepaliks vienaldzīgs un kāzu foto būs | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.30194807sec.