Niedru skulptūru festivāls šogad norisināsies Ķemeru Nacionālajā parkā

11. februārī plkst. 11.00 par godu Pasaules mitrāju dienai Dabas aizsardzības pārvalde aicina uz Ķemeru Nacionālā parka Kaņiera ezera krastu, kur notiks atraktīvais un radošais mitrāju atjaunošanas pasākums – Niedru skulptūru festivāls. Pasākuma laikā dalībnieki līdzdarbojas apauguma novākšanā un no nopļautā materiāla – niedrēm, zāles, atvasēm – veido dažādas skulptūras, ko pasākuma izskaņā vērtē īpaši izveidota žūrija.

“Šī Niedru skulptūru festivāla laikā tiks apvienots dalībnieku radošais gars un vēlme paveikt labu darbu dabai – atbrīvojot no apauguma zāļu purva teritorijas, kuru Latvijā palicis pavisam maz. Kopīgi darbojoties un vācot materiālu skulptūru veidošanai, mēs attīrīsim mitrāju teritorijas, radīsim labvēlīgus dzīvošanas apstākļus daudzām augu un dzīvnieku, tostarp putnu, sugām,” stāsta Ķemeru Nacionālā parka dabas centra vadītāja Agnese Balandiņa.     

Piedalīties Niedru festivālā var ikviens, iepriekš piesakot komandas līdz pieciem dalībniekiem (neskaitot bērnus). Aicinātas ir gan ģimenes, gan kolēģu, organizāciju, draugu un interešu grupu komandas, kas ar savu pienesumu papildinās festivāla radošo norisi un gaisotni. Pieteikšanās ir obligāta, aizpildot tiešsaistes anketu līdz 9. februārim - https://forms.gle/cGCN4m9vnCckKTgo9.

Lai izveidotu iecerēto skulptūru, ir atļauts izmantot arī citus bioloģiski noārdāmus materiālus, piemēram, koka kastes, klūgas, krūmu atvases. Ieteicams laicīgi parūpēties par nepieciešamajiem darbarīkiem un materiāliem – šķērēm, auklām, knaiblēm, aizsargbrillēm u.c., kā arī izvēlēties laikapstākļiem piemērotu apģērbu, tostarp vairākus cimdu pārus un gumijas zābakus.

Festivālā aicināti piedalīties ne tikai skulptūru veidotāji, bet arī pārējie interesenti un skulptūru vērotāji, kas kopā ar pārvaldes speciālistiem varēs doties nelielā izziņas pārgājienā, klausoties par apkārtējām dabas vērtībām, iepazīstot mitrājus, gleznainās Kaņiera ezera ainavas un izprotot pārvaldes īstenotajā projektā "Apsaimniekošanas pasākumu veikšana īpaši aizsargājamās dabas teritorijās un mikroliegumos biotopu un sugu aizsardzības stāvokļa uzlabošanai" jau veiktos un plānotos darbus biotopu atjaunošanai.

Šī gada Pasaules mitrāju dienas vadmotīvs – Ir laiks atjaunot mitrājus! – aicina uz tūlītēju rīcību, lai gan Latvijā, gan citviet pasaulē apvienotu indivīdus kopīga mērķa īstenošanā, tāpēc šogad Niedru festivāla dalībnieki ir arī daļa no globāla mēroga kustības, kas nodrošina mitrāju saglabāšanu arī nākotnē.

Par tradīciju kļuvušais Niedru festivāls tiek organizēts jau kopš 2018. gada. Līdz šim tas norisinājies Sedas purvā un Randu pļavās. Pirmo reizi norisināsies Ķemeru Nacionālā parka Kaņiera ezera krastā.

Kaņiera ezers veidojies kā sena iekšzemē atstāta jūras lagūna, kas te palikusi pēc Litorīnas jūras atkāpšanās. Laika gaitā ezers piedzīvojis būtiskas izmaiņas – ticis gan vairakkārt nolaists (izrokot Starpiņupi, kas ezeru savieno ar Rīgas jūras līci), gan uzpludināts, līdz 1965. gadā tika atjaunots un kopš tā laika tiek uzturēts ar slūžu palīdzību. Ezers ir sekls, tā vidējais dziļums mazāks par vienu metru, gultni lielās platībās klāj mieturaļģu paklājs. Raksturīga ezera ainavas sastāvdaļa ir niedru un dižās aslapes ceri, te atrodamas arī vairāk kā desmit salas, no kurām sešas ir izveidotas mākslīgi.

Informējam, ka pasākuma laikā iespējama fotografēšana un filmēšana. Vizuālie materiāli var tikt publicēti Dabas aizsardzības pārvaldes tīmekļvietnē un sociālo tīklu kontos. Atrodoties pasākuma teritorijā, apmeklētāji apliecina, ka ir informēti par iespēju tikt iekļauti vizuālajā materiālā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Latvija
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 05.04.2024 Pavasaris Lubānas mitrājā Madonas TIC
Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.95364809sec.