Trīs praktiskas idejas, kā pavadīt Zemes stundu ģimenes lokā

2023. gada 25. martā plkst. 20.30 miljoniem cilvēku visā pasaulē uz vienu stundu izslēgs apgaismojumu un elektroniskās ierīces, lai taupītu enerģiju, kopā mazinot siltumnīcefekta gāzu emisijas. Tas ir simbolisks notikums, kas atgādina – ikviens no mums ar pavisam nelielu ieguldījumu var palīdzēt mazināt klimata pārmaiņas. Bet ko iesākt, kamēr mājās tumšs? “Narvesen” apkopojis idejas, kā Zemes stundu jauki pavadīt kopā ar vismīļākajiem cilvēkiem.

Esiet kopā – patiešām kopā! Zemes stunda ir brīnišķīgs laiks sarunām un patiesai kopā būšanai, kam netraucē televizors, videospēles vai telefoni. Izmantojiet šo laiku, lai uzzinātu, ko domā un kā jūtas pārējie. Spēlējiet spēles, kam nevajag daudz gaismas. Piemēram, kopā saceriet pasaku vai dzejoli, katrs pēc kārtas izdomājot vienu teikumu. Miniet mīklas. Sarīkojiet viktorīnu ar jautājumiem par pārējiem ģimenes locekļiem.

“Šis ir arī lielisks laiks, lai kopā padomātu, kādus paradumus varam mainīt ikdienā, lai palīdzētu uzlabot dzīvi uz mūsu planētas. Tam nav jābūt nekam sarežģītam vai dramatiski atšķirīgam no tā, ko jau darāt. Bet varbūt, piemēram, kafiju līdzņemšanai turpmāk varat iegādāties savā krūzītē, nevis vienreizlietojamās papīra krūzītēs? Un uz veikalu doties ar auduma maisiņu, nevis pirkt vienreizlietojamo maisiņu veikalā? Tieši šādas mazas lietas var radīt būtiskas pārmaiņas, ja spēkus liek kopā visi,” iesaka “Reitan Convenience Latvia” (“Narvesen”) Mārketinga un komunikācijas departamenta direktore Ilze Dumceva.

Dodieties naksnīgajā dabā. Kaut arī pāreja uz vasaras laiku notiks nākamajā dienā pēc Zemes stundas, vakari vēl pagaidām ir tumši. Taču tas nenozīmē, ka nevarat doties ārā, dabā! Ja vien gaismas piesārņojums visapkārt nav pārāk liels, tā ir brīnišķīga iespēja paskatīties debesīs un kopā nolūkot savu zvaigzni vai atrast kādu īpašu zvaigznāju. Bet, ja aizraujaties ar radošām nodarbēm, izmēģiniet fotografēšanu nakts režīmā – kas zina, varbūt tieši Zemes stundas laikā taps jūsu gada lieliskākais attēls! Arī vienkārša pastaiga tuvējā parkā var būt tieši tas, kas jums vajadzīgs – malks svaiga gaisa un nedaudz kustību, lai sakārtotu domas un noskaņotos svētdienai.

Pagatavojiet kaut ko garšīgu! Tam nebūt nav vajadzīga elektriskā plīts vai cepeškrāsns. Pagatavojiet īpašu sviestmaizi ar personīgu veltījumu kādam no ģimenes. Nogaršojiet kādu īpašu našķi. Izbaudiet aromātu un garšu!

“Nereti steigā kaut ko apēdam, vai arī pie vakariņu galda fonā skan televizors, bet tas novērš uzmanību no ēdiena. Kad pēdējoreiz esat baudījuši nesteidzīgas vakariņas sveču gaismā? Varbūt šī ir iespēja pagatavot ko īpašu un, sākoties Zemes stundai, celt galdā savu pavārmākslas meistardarbu,” aicina Ilze Dumceva.

Zemes stundu katru gadu visā pasaulē organizē Pasaules Dabas Fonds, mudinot sabiedrību, pašvaldības, iepirkšanās centrus, uzņēmumus un visus citus uz vienu stundu izslēgt elektrisko apgaismojumu. Arī Latvijā gan iedzīvotāji, gan uzņēmumi, valsts un pašvaldības iestādes piedalās šajā akcijā, izslēdzot apgaismojumu mājās, uz ielām, stāvlaukumos, uz ēku fasādēm u. c.  Arī “Narvesen” piedalīsies akcijā kā ik gadu, uz stundu izslēdzot ārējās fasādes apgaismojumu un logotipu gaismas kastes tirdzniecības vietās, kur tas iespējams.

Vairāk par Zemes stundas nozīmi un pozitīvo ietekmi, kā arī vērtīgus padomus, ko darīt Zemes stundas un visā pārējā laikā, uzziniet Pasaules Dabas Fonda mājaslapā: https://lv-pdf.panda.org/virzieni/klimats/zemes_stunda/.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Pavasara stādu tirgus Šlokenbekas muižā Tukuma TIC
4. maijā plkst. 10.00–15.00 Šlokenbekas muižā Stādu, amatnieku un mājražotāju gadatirgus. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.04.2024 - 02.05.2024 NBS orķestra koncerts TUMĒ Tukuma TIC
2. maijā plkst. 19.00 Tumes Kultūras namā Baltā galdauta svētku koncerts kopā ar Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra Estrādes ansambli. | Skatīt vairāk
Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 01.04.2024 - 30.04.2024 Svini kāzas Jaunpils pilī!  Tukuma TIC
Jaunpils pils ir lieliska vieta kāzu svinēšanai. Senie pils mūri un brīnišķīgā apkārtne padarīs jums tik svarīgos brīžus patiešām | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.45843196sec.