Rēzekne iepazīstina ar Masļeņicas nedēļas dienu nozīmi

22.februārī Rēzeknē, Kovšu ezera krastā, norisināsies Masļeņicas svinēšana. Masļeņicas svētdienā lieli un mazi aicināti iesaistīties spēlēs un rotaļās, konkursos un izlozēs, tāpat būs iespēja vizināties ar zirgiem, degustēt nacionālo virtuvju ēdienus, darbosies svētku tirgus. Noslēgumā pēc senām slāvu tradīcijām sadedzināsim salmu lelli, simboliski pavadot ziemu un sagaidot pavasari.

Kā Meteņu nedēļā

No pannas pankūkas lidoja!

Karstas, siltas, tieši no pannas!

Visas gardas, karstas!

Cienājiet, Meteņi!

Visiem pankūkas dodiet!

No karstas pannas - ņemiet!

Paslavēt neaizmirstiet!

Katrai dienai Masļeņicas nedēļā ir sava nozīme un savas svinēšanas tradīcijas. Pirmdiena – sagaidīšana. Sākas gatavošanās svētkiem, visas saimnieces cep pankūkas. Uz ielas ārā lej slidkalniņus un ceļ šūpoles.

Otrdiena – saspēles. Šajā dienā sākas tautas svētki ar spēlēm un izklaidēm uz ielas: slidināšanās no kalniņiem, zirgu iejūgšana, pajūgu greznošana ar zvaniņiem un krāsainām lentēm. Pēc paražas šajā laikā arī tika noskatītas līgavas. Tauta sāk ēst pankūkas, dziedāt un dejot.

Trešdiena – kārumniece. Šajā dienā sievasmātes mājā ir svētki, viņa gatavo gardumus un cienastu savam znotam. Tautā ir paruna: ''Iesim pie sievasmātes uz pankūkām.''

Ceturtdiena – svinēšana. Ar ceturtdienu sākas galvenās svinības un jautrība. Ja kāds vēl nav sācis cept pankūkas, tad ar Širokajas (platās) Masļeņicas (no ceturtdienas uz piektdienu) sākšanos viņam ir jāpaspēj ne tikai sacept pankūkas, bet arī kārtīgi līdz sātam ar tām pieēsties. Šī diena ir slavena ar dūru cīņām un sniega pilsētas vai cietokšņa ieņemšanu. Populāras ir arī zirgu skriešanās.

Piektdiena – sievasmātes vakarēšana. Šajā dienā znoti, atbildot uz sievasmātes viesmīlību, aicina viņas uz savām mājām. Pēc tā, cik bagātīgi klāts galds, var spriest par savstarpēju cieņu un saskaņu ģimenes locekļu vidū.

Sestdiena – svaines vakarēšana. Ejot ciemos pie svaines, vedeklai jāizpatīk vīra māsai ar dāvaniņām vai gardumiem.

Svētdiena – piedošanas svētdiena. Ļoti svarīga un gaiša diena, šajā dienā visi cits citam lūdz piedošanu un kā vispārējas piedošanas zīmi sirsnīgi apskaujas un skūpsta (trīs reizes!) cits citu, lai pavasari varētu sagaidīt ar tīru dvēseli un atvērtu sirdi. Šajā dienā centrālajos laukumos organizē lielus svētkus, gadatirgus, bet par svētku kulmināciju kļūst atvadas no Masļenicas – salmu lelles sadedzināšana, tās pelnus izkaisa virs tīrumiem, lai būtu laba raža.



KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 05.04.2024 Sagaidīsim pavasari Augšdaugavas novadā! TAKA
Gaidām apmeklētājus mūsu dabas objektos Augšdaugavas novadā. | Skatīt vairāk
Atklājam Turcijas sezonu! CelojumuBode.lv
Piedāvājumā mazcenas viesnīcas ar izlidošanu no Rīgas un Viļņas kā arī LUX viesnīcas ar vilinošām sezonas sākuma cenām... | Skatīt vairāk
Pilna Servisa Līzings Passat Europcar
Pilna Servisa Līzinga piedāvājums VW Passat Variant MY24 Elegance. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.03.2024 - 30.03.2024 Ottes Lieldienas Alūksnes TIC
30. martā, 11:00 aicināti uz OTTES LIELDIENAS, – Viktora Ķirpa muzejā “Vidzemes lauku sēta”. Olas nodrošina Alūksnes Putnu fabrika | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.11759901sec.