Aicina svinēt tradicionālos Jāņus un līgot Dzegužkalnā

23. jūnija Līgo svētkus Rīgā, sekojot latviešu tautas tradīcijām un baudot vērienīgu koncertprogrammu, aicina svinēt Dzegužkalnā kopā ar Liepājas teātra aktrišu folkloras kopu "Atštaukas", postfolkloras grupu "Iļģi" un Rīgas Danču klubu, muzikālo apvienību "Raxtu Raxti" un etnoroka grupu "Laimas Muzykanti".

Austras biedrības vadītāja un svētku rīkotāja Signe Sniedze aicina: "Radīsim īstu latviešu Jāņu sajūtu arī Rīgas pilsētvidē. Līgosim Dzegužkalnā – augstākajā Rīgas kalnā, kas jau no senākiem laikiem ir rīdzinieku un pilsētas viesu iemīļota līgošanas vieta! Kopā atgādināsim sev tautas senās tradīcijas: vainagu pīšanu, zīlēšanu, līgošanu un aplīgošanu, uguns svētīšanu, Jāņu godināšanu, saules pavadīšanu un sagaidīšanu!".

Jāņabērnus arī šogad kopā aicinās un svētkus tradicionāli atklās un vadīs Jāņa māte Zoja Heimrāte un Jāņa tēvs Edgars Lipors. Vispirms rīdziniekus vareni aplīgos kurzemnieces – Liepājas aktrišu folkloras apvienība "Atštaukas", tad skanēs līgotnes Ilgas Reiznieces un postfolkloras grupas "Iļģi" izpildījumā. Savukārt kopā ar Valdi Putniņu un Rīgas Danču kluba dejotājiem ikviens varēs viegli apgūt latviešu rotaļas un dančus, lai svētki izdotos īsteni lustīgi.

Pateicoties plašajai teritorijai un skaistajai videi, par īpašu notikumu Līgo svētkos vienmēr top Jāņuguns rituāls, jo Dzegužkalns ir vienīgā vieta Rīgā, kur iespējams redzēt uguns iedegšanu pūdelē un Saules uguns rata laišanu no kalna. Apmeklētāji aicināti līdzi ņemt pērnos vainagus, ko rituāla laikā varēs sadedzināt lielajā ugunskurā. Kad saules gaisma būs pārtapusi Jāņugunī un pusnakts sagaidīta, ar goda apli un ozollapu vainagiem godināti tiks arī klātesošie Jāņi. Tumsu skanīgi aizvadīt aicinās muzikālā apvienība "Raxtu Raxti", bet Jāņu rītu sagaidīsim kopā ar etnoroka grupu "Laimes Muzykanti".

Latvisku un krāšņu svētku noformējumu svinību vietai nodrošinās mākslinieki – Dzintra Cepure un Gundars Čiževskis.

Ikviens pļavas vainagu darbnīcā varēs nopīt vainagus, visu nakti sildīties pie Jāņuguns, kā arī baudīt līdzpaņemtos gardumus vai iegādāties dažādus lauku labumus izbraukuma kafejnīcās, kas piedāvās latvisku virtuvi. Svētku rīkotāji aicina līdzi ņemt sedziņas ērtākai sēdēšanai Dzegužkalna zaļajā pakalnē un lietus-mētelīti lietus gadījumam.

Vislabāk Dzegužkalnā var nokļūt ar 3. autobusu (braucot līdz pieturai "Dzegužkalns") vai arī ar 5. tramvaju (braucot līdz pieturai "Buļļu iela"). Sabiedriskais transports 23. un 24. jūnijā Rīgā ir bez maksas.

Tradicionālos Jāņus Dzegužkalnā rīko Austras biedrība, atbalsta Rīgas dome. Ieeja bez maksas.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Valmierā “Zaķim pa pēdām” Valmieras TIC
1.aprīlī no pl.11-16 ar prieku gaidīsim ikvienu – mazus un lielus uz Lieldienu svinēšanu Valmierā! | Skatīt vairāk
Pilna Servisa Līzings Passat Europcar
Pilna Servisa Līzinga piedāvājums VW Passat Variant MY24 Elegance. | Skatīt vairāk
JAUNUMS! 𝐄𝐕𝐈𝐉𝐀𝐒 𝐒𝐀𝐋𝐀  Latvia Tours
Ceļotāji izvēlas Eviju, lai izvairītos no tūristu burzmas un izbaudītu vietējo kultūru. Šeit tūristiem tiek sniegta autentiska grieķu pieredze. | Skatīt vairāk
no 539.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Zaķim šodien Liela diena Liepājas reģiona TIB
30. martā no 11:00 – 15:00 Liepājas Latviešu biedrības nama lielajā zālē ģimenes aicinātas bez maksas apmeklēt Lieldienu pasākumu un aplūkot | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.25381398sec.