Rīgā valsts svētkus atzīmēs ar svinīgiem pasākumiem, koncertiem un uguņošanu

Atzīmējot Latvijas Republikas proklamēšanas 101. gadadienu, Rīgā paredzēta plaša svētku programma – ziedu nolikšanas ceremonija, Nacionālo Bruņoto spēku, Iekšlietu ministrijas un ārvalstu vienību militārā parāde, svinīgs pasākums pie Brīvības pieminekļa, daudzveidīgi koncerti, kopīga Latvijas valsts himnas dziedāšana 11. novembra krastmalā un svētku uguņošana.

2019. gada 18. novembrī svētku rīts galvaspilsētā sāksies ar Ekumenisko dievkalpojumu Rīgas Doma baznīcā, pēc tā iedzīvotāji gaidīti pie Brīvības pieminekļa, kur notiks ziedu nolikšanas ceremonija, bet vēlāk ikvienam interesentam 11. novembra krastmalā būs iespēja vērot Nacionālo Bruņoto spēku, Iekšlietu ministrijas un ārvalstu vienību militāro parādi. Vakarā rīdzinieki un pilsētas viesi aicināti pie Brīvības pieminekļa uz Svinīgo pasākumu par godu Latvijas Republikas proklamēšanas 101. gadadienai, kur plkst. 20.00 klātesošos uzrunās Latvijas Valsts prezidents Egils Levits.

Plkst. 21.00 jau tradicionāli valsts svētkos iedzīvotāji aicināti vienoties kopīgā Latvijas valsts himnas "Dievs, svētī Latviju!" dziedāšanā un krāšņas uguņošanas vērošanā 11. novembra krastmalā. Svētku uguņošanas dizainu veidojis Kalvis Kalniņš un SIA "International Fireworks Design". Savukārt uguņošanas muzikālo pavadījumu veido Jāņa Stībeļa dziesma ar Eduarda Virzas vārdiem "Karogs", Ulda Marhileviča dziesma ar Kārļa Skalbes vārdiem "Mūžam zili", kā arī Kristapa Krievkalna instrumentālās mūzikas fragmenti. Uguņošanas muzikālais vēstījums – Latvijai jāaug kopā ar laikmetu, arī patriotismam ir jābūt laikmetīgam. Latvijas tapšanā un aizsardzībā liela nozīme ir Latvijas armijai un arīdzan Zemessardzei, tāpēc muzikālā ieraksta tapšanā piedalījās Latvijas Republikas Zemessardzes orķestris, Zemessardzes koris "Stars", solisti Jānis Stībelis un Lūkass Mārtiņš Staķis, kā arī pavadošā grupa – Miķelis Vīte, Ēriks Upenieks un Armands Treilihs. Pēc svētku uguņošanas priekšnesuma krastmalā skanēs Latvijā iemīļotas dziesmas sešu populārāko radiostaciju dīdžeju sniegumā.

Līdztekus šiem pasākumiem Rīgā būs iespēja apmeklēt daudzveidīgus koncertus, kas notiks kultūras centros un koncertzālēs gan pilsētas centrā, gan arī apkaimēs. Rīgas Stradiņa universitātē muzicēs grupa "Menuets" koncertā "Dziesma, ar ko Tu sācies?", bet Rīgas Latviešu biedrības Lielajā zālē koncertā "Par katru stundu" uzstāsies Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolas jaunie mūziķi. Ķīpsalas hallē jau vairākus gadus valsts svētkos koncertu sniedz muzikālā apvienība "Raxtu Raxti", arī šogad apmeklētāji gaidīti koncertā "Latvijas svētku lielkoncerts". Savukārt Latvijas Kara muzejā ikviens interesents aicināts baudīt folkloras kopas un seno cīņu kopas "Vilkači" koncertu "Mana tauta – mans spēks". Tradicionāli viens no nozīmīgākajiem svētku koncertiem notiek Rīgas Kongresu namā. Šogad koncertā "Brīvības laikmeta zīmes" klausītājus priecēs apvienotais Nacionālo bruņoto spēku un Zemessardzes orķestris, Zemessardzes koris "Stars", solisti Jolanta Strikaite-Lapiņa, Jānis Apeinis, Juris Jope, Luīze Krasta, kā arī aktieri Madara Botmane, Madara Bore un Raimonds Celms.

Svinīgi koncerti notiks arī galvaspilsētas kultūras centros. Solisti Evita Zālīte-Grosa, Juris Vizbulis un pianiste Santa Jākobsone apmeklētājus gaidīs koncertā "Sapņu zeme", kas notiks kultūras centrā "Imanta". VEF Kultūras pilī koncertā "Vēstījums nākamām paaudzēm" muzicēs Orķestris "Rīga" kopā ar ģitāristu Āri Ozolu. Šis ir viens no Latvijas valsts simtgadei veltītā festivāla "Trīs zvaigznes" koncertiem. Kultūras centrā "Mazā ģilde" uzstāsies jauniešu koris "Balsis" kopā ar stīgu kvartetu un komponistu Valtu Pūci. A Cappella grupa "Latvian Voices" apmeklētājus priecēs Kultūras pilī "Ziemeļblāzma" koncertā "Simtreiz saule rietēs", savukārt grupas "Bur mani" priekšnesumus varēs baudīt koncertā "Starp notīm Latvija", kas notiks kultūras centrā "Iļģuciems".

Valsts svētkos iedzīvotājiem būs iespēja apmeklēt izstādi "Latvijas gadsimts" Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā. Šajā dienā vēl būs apskatāmi gaismas festivāla "Staro Rīga 2019" 35 objekti. Šogad festivāla tēma ir 4D jeb gaismas mākslas četras dimensijas – laiks, telpa, cilvēks un gaisma, ko mākslinieki interpretējuši, katrs vadoties pēc savas radošās ieceres.

18. novembrī sabiedriskais transports Rīgā ir bez maksas.

Latvijas Republikas proklamēšanas 101. gadadienai veltītos pasākumus galvaspilsētā atbalsta Rīgas pašvaldība, organizē Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments. Svētku pasākumu detalizēta programma publicēta tīmekļa vietnē: kultura.riga.lv, kā arī tā būs pieejama drukātā veidā bukletos pašvaldības kultūras iestādēs un Rīgas Tūrisma un informācijas centros.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 23.03.2024 SARUNAS “Krauze pret Krauzi” Jaunmoku pilī Tukuma TIC
23. martā pulksten 19.00 Jaunmoku pils Kolonnu zālē iemīļotas TV ētera personības, brāļi Arnis un Valters Krauzes, aicina uz jautru sarunu vakaru. | Skatīt vairāk
Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.02.2024 - 26.03.2024 Plāno pasākumus Bauskas novadā! Bauskas TIC
Plāno pasākumus Bauskas novadā? Ieskaties - pasākumu vietas, fotogrāfi, transports un vēl! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.76211786sec.