Latvijas Nacionālais vēstures muzejs dalās ar vērienīgajiem plāniem

2020. gadā turpināsies Latvijas Nacionālā vēstures muzeja krājuma pārvietošana uz Baltijā modernāko Muzeju krātuvi Pulka ielā 8, Pārdaugavā, savukārt muzeja ekspozīcija un izstādes, tāpat kā līdz šim, būs skatāmas pagaidu mājvietā Brīvības bulvārī 32, gaidot atgriešanos rekonstruētajā Rīgas pilī, kas kopš 1920. gada bijusi muzeja pastāvīgā mājvieta.

Arī šogad muzejs piedāvās sabiedrībai daudzveidīgas izziņas un izglītības iespējas, Latvijas vēsturi aicinot iepazīt gan tradicionālās formās, gan nodarbībās, diskusijās un prāta spēlēs,  ļaujoties vēsturei kā piedzīvojumam. Lai gan muzeja darbinieki daudz pūļu veltīs, nodrošinot pārcelšanos uz jaunajām telpām, apmeklētājiem tiks piedāvātas gan jaunas izstādes un pasākumi, gan arī turpināta pētniecība un izdevējdarbība.

MUZEJA JUBILEJAS PASĀKUMI

2019. un 2020. gadā LNVM atzīmē dubultjubileju – 100 gadus kopš kļūšanas par valsts muzeju 1920. gadā un 150 gadus kopš kolekciju pirmsākuma līdz ar Rīgas Latviešu biedrības Zinību komisijas dibināšanu 1869. gadā. 1920. gada sākumā Latvijas Etnogrāfiskais muzejs (no 1924. gada – Valsts Vēsturiskais muzejs) piepulcējās citām jaundibinātajām Latvijas valsts kultūras institūcijām.

Atzīmējot muzeja jubilejas, 2020. gada maijā tiks atklāta izstāde, norisināsies arī zinātniska konference un citi pasākumi.

PASĀKUMU PROGRAMMA "DEMOKRĀTIJAS (AT)DZIMŠANA 1920–1990–2020"

2020. gadā apritēs 100 gadi kopš Latvijas Satversmes sapulces vēlēšanām un pirmā demokrātiski ievēlētā parlamenta sasaukšanas 1920. gada 1. maijā, savukārt 4. maijā atskatīsimies uz trīsdesmit gadiem kopš Latvijas valstiskās neatkarības atjaunošanas.

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs, atzīmējot šīs Latvijas valstiskuma vēsturē svarīgās gadskārtas, izveidojis īpašu pasākumu programmu "Demokrātijas (at)dzimšana 1920–1990–2020".

No janvāra muzejs aicinās uz četru pasākumu ciklu "Revīzija 1990–2020. Diskusijas ar Māri Zanderu". Analītiķi un deviņdesmito gadu laikabiedri žurnālista Māra Zandera vadībā spriedīs  par neseno vēsturi – Latvijas politisko, ekonomisko, sociālo un ārpolitisko ceļu pēc neatkarības atjaunošanas 1990. gadā.

Diskusijas notiks LNVM pagaidu ekspozīciju telpās Brīvības bulvārī 32, izstādē "Latvijas gadsimts". Ieeja – bez maksas.

28. janvārī plkst. 18.00 notiks pirmā diskusija "Latvijas sabiedrība ceļā no totalitārisma uz demokrātiju". Nākamās diskusijas plānotas 25. februārī, 31. martā, 21. aprīlī.

Lielākie programmas pasākumi iecerēti 2020. gada maijā, kad tiks atklāta ārtelpas izstāde "Demokrātijas (at)dzimšana. 10 jautājumi vēlētājam. 1920–1990–2020"; 4. maijā tajā risināsies interaktīvs pasākums dažādu paaudžu apmeklētājiem. No 2020. gada pavasara būs pieejama arī izstādes mobilā versija skolām un kultūrizglītības iestādēm.

EKSKURSIJAS EKSPOZĪCIJĀ MUZEJA SPECIĀLISTU VADĪBĀ

Latvijas Nacionālā vēstures muzeja pagaidu mājvietā Brīvības bulvārī 32 iekārtotā Latvijas vēstures pamatekspozīcija aptver laika posmu no 11. gadu tūkstoša pirms Kristus līdz 21. gadsimtam. Lai padziļināti iepazīstinātu vēstures interesentus ar dažādām Latvijas vēstures tēmām, muzejs piedāvā ekskursijas ekspozīcijā muzeja speciālistu – arheologu, etnogrāfu, vēsturnieku – vadībā.

11. janvārī plkst. 14.00 Latvijas senvēsturi būs iespējams izzināt arheologa Dr. hist. Artūra Tomsona vadībā, īpašu uzmanību veltot bruņojumam Latvijā līdz 18. gadsimtam.

8. februārī plkst. 14.00 ekskursijas tēma būs "Apspiestie zemnieki, turīgie muižnieki, brīvie pilsētnieki?" un to aplūkos ekspozīcijas daļās "Livonija 13.–16. gadsimts un Latvijas teritorija un iedzīvotāji 16.–18. gadsimtā". Par šo laika periodu stāstīs LNVM Viduslaiku, jauno un jaunāko laiku vēstures nodaļas vadītājs Imants Cīrulis.

14. martā plkst. 14.00 LNVM Etnogrāfijas nodaļas vadītāja Sanita Stinkule vedīs interesentus ekskursijā "Zemnieku tradicionālais dzīvesveids 19. gadsimtā: darbi un godi gada ritējumā".

18. aprīlī plkst. 14.00 ekskursija par tēmu "Latvieši 19. gadsimta otrajā pusē un 20. gadsimta sākumā: nacionālā pašapziņa, kultūra un sabiedriskā dzīve", un to vadīs LNVM direktora vietnieks zinātniskajā darbā Dr. hist. Toms Ķikuts.

Dalības maksa – ieejas biļete muzejā.

PASĀKUMI IZSTĀDĒ "LATVIJAS GADSIMTS"

68 Latvijas muzeju kopizstāde "Latvijas gadsimts" LNVM telpās Brīvības bulvārī 32 darbosies vēl vairāk nekā gadu – līdz 2021. gada pavasarim –, un turpinās piedāvāt nodarbības, ekskursijas un citus pasākumus dažādām izstādes apmeklētāju auditorijām.

Katra mēneša pirmajā sestdienā ekskursijā pieaugušajiem "Soli pa solim Latvijas gadsimtā" nosacītā maršrutā ar 10 pieturvietām varēs izsekot Latvijas valsts līkloču ceļam līdz mūsdienām.

Ekskursija notiks 4. janvārī, 1. februārī, 7. martā, 4. aprīlī 14.00, 2. jūnijā 17.30. Dalības maksa – ieejas biļete muzejā.

Katra mēneša pēdējā sestdiena – bezmaksas apmeklējuma diena un senioru diena. Ikviens muzeja apmeklētājs bez ieejas maksas var aplūkot gan izstādi "Latvijas gadsimts", gan citas izstādes, gan muzeja ekspozīciju.

Savukārt pensijas vecumu sasniegušajiem interesentiem arī īpašais piedāvājums – tieši senioriem domāta ekskursija izstādē "Latvijas gadsimts" gida vadībā, sākums plkst. 14.00.

Bezmaksas apmeklējums 25. janvārī, 29. februārī, 28. martā, 25. aprīlī, 30. maijā.

Nodarbības dažāda vecuma cilvēkiem "Orientēšanās laikā, telpā un vēsturē".

Viens no nākamā gada jaunumiem brīvā laika pavadīšanai muzejā būs interaktīva nodarbība izstādē "Latvijas gadsimts". Sestdienās ģimenes ar bērniem un senioriem, vai arī draugu, kolēģu un domubiedru grupas aicinātas kopīgā vēstures piedzīvojumā: ar gida līdzdalību iepazīstot izstādi "Latvijas gadsimts", varēs doties fotoorientēšanās piedzīvojumos – meklēt priekšmetus, atbildēt uz dažādas sarežģītības jautājumiem un uzzināt daudz jauna par Latviju agrāk un šodien.

Nodarbība notiks 18. janvārī, 15. februārī, 21. martā, 11. aprīlī, sākums – 12.00.

Dalības maksa – ieejas biļete muzejā.

JAUNS NODARBĪBU CIKLS 5-10 GADUS VECIEM BĒRNIEM "ZĪMĒ VĒSTURI MUZEJĀ!"

Arī ģimenēm ar bērniem izveidots jauns četru nodarbību cikls muzejā – vēstures zīmēšanas stundas. Tas notiks reizi mēnesī, sestdienās, sākums plkst. 12.00.

Katra nodarbība būs tematiski atšķirīga un norisināsies citā muzeja ekspozīcijas daļā. Ekskursijas laikā no aplūkoto eksponātu vidus būs jāizvēlas vismaz trīs, kurus mazie pēc sava prāta un patikšanas varēs atainot uz papīra lapas. Darba materiāli un spilveni ērtai radošai darbībai būs nodrošināti, apmeklētājiem nepieciešama vien iztēle, mākslinieka darbam piemērots apģērbs un labs noskaņojums.

11. janvārī paredzēta senākās vēstures iepazīšana nodarbībā "No ziemeļbrieža līdz bronzas vainagam".

8. februāra nodarbībā "No bruņiniekiem līdz rosīgiem amatniekiem" mazie izzinās un zīmēs viduslaiku un jauno laiku vēstures notikumus.

14. marta nodarbībā "No pavasara līdz ziemai" varēs iepazīt un zīmēt 19. gadsimta lauku dzīvi un ar to saistītos pavasara darbus.

18. aprīlī nodarbībā "No pirmajām fabrikām līdz Dziesmu svētkiem" tiks izzinātas 19. gadsimta pilsētas dzīves ainas.

Iepriekšēja pieteikšanās nodarbībām nav nepieciešama.

IZSTĀDE "11 VAROŅSTĀSTI"

Līdz 2020. gada martam muzejs individuālos apmeklētājus un grupas aicina arī uz pērnruden atklāto izstādi "11 varoņstāsti. Lāčplēša Kara ordenis, tā kavalieri un Lāčplēša diena". Izstādes autori strādā arī pie grāmatas, kas aptvers Lāčplēša Kara ordeņa vēsturi un tās kavalieru likteņstāstus; to paredzēts laist klajā šogad.

AKTUALITĀTES TAUTAS FRONTES MUZEJĀ

LNVM Tautas frontes muzeja nodaļā 2020. gada pirmajā pusgadā interesenti aicināti uz diskusijām par Atmodas laika vēstures un kultūrvēstures tēmām –  Latvijas Televīzijas raidījuma "Labvakar" tapšanu, Latvijas Tautas frontes laikrakstu "Atmoda", Latvijas PSR Augstākās Padomes 1990. gada 18. marta vēlēšanām. Tautas frontes muzeja nodaļa līdzdarbosies arī Latvijas neatkarības atjaunošanas trīsdesmitgadei veltītās konferences rīkošanā,  kas notiks 2020. gada 29. aprīlī.

AKTUALITĀTES "DAUDEROS"

LNVM "Dauderu" nodaļā iecerētas vairākas izstādes: janvārī un februārī muzejā būs skatāma kolekcionāra Normunda Beržinska saktu izstāde, martā apmeklētājiem tiks atvērta Rutas Appenas gleznu izstāde "Pa ceļam uz Dauderiem – ainavas un ziedi", bet maijā gaidāma Edgara Vintera gleznu izstāde. Pavasarī apmeklētāji tiks aicināti uz jauna formāta pasākumu – pikniku "Dauderos", ko papildinās ekskursija muzejā un tā apkārtnē.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk
Latvija
Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts Valmieras TIC
12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas | Skatīt vairāk
no 18 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.43541002sec.