«Rīgas jūgendstila centrs» aicina iepazīt Latvijas pilsētu modernisma arhitektūru

Muzejs "Rīgas Jūgendstila centrs" sadarbībā ar Lietuvas vēstniecību Latvijā un Lietuvas Nacionālās radio un televīzijas padomes televīziju "LRT Plius" piedāvā neklātienes ceļojumu uz piecām Latvijas pilsētām.

Kaimiņvalsts arhitektūras vēsturniece Jolita Kančiene raidījumu sērijā "Stop juosta" ("Stop līnija" jeb ieskats, kas aiz tās) sniegs ieskatu par modernisma arhitektūras rašanos un attīstību Liepājā, Jūrmalā, Rīgā, Jelgavā un Daugavpilī.

Katru dienu no 23. līdz 30. aprīlim muzeja "Facebook" vietnē: https://www.facebook.com/RigaArtNouveau/ un mājaslapā: www.jugendstils.riga.lv tiks piedāvāts viens sižets, kurā no lietuviešu skatupunkta būs iespēja ielūkoties Latvijas un Lietuvas kultūru mijiedarbībā starp diviem pasaules kariem.

Raidījums "Stop juosta" Latvijā filmēts 2019. gada vasarā, tā režisore ir Svetlana Gužauskiene (Svetlana Gužauskienė), producente Jurgita Pridotkaite (Jurgita Pridotkaitė). Raidījuma autori ir uzrunājuši vēsturniekus dr. Vilmu Akmenīti-Ruzgieni (Vilma Akmenytė-Ruzgienė) un dr. Krišu Kapenieku, kuri dalījušies novērojumos un interesantos faktos par Latviju un tās attiecībām ar kaimiņvalstīm. Raidījumi veidoti lietuviešu valodā ar titriem latviešu valodā.

Ar sižetiem par Latvijas pilsētām muzejs "Rīgas Jūgendstila centrs" paplašina šā gada martā muzejā atklātās Kauņas Valsts reģionālā arhīva izstādes "Kauņas modernisma arhitektūra starpkaru periodā" ģeogrāfiju, aicinot apskatīt arī Latvijas pilsētu attīstības tendences laika periodā starp I un II Pasaules karu. 20. gs. sākuma Rīgas plaukstošā pilsētvide iedvesmoja gan topošos lietuviešu, gan vietējos arhitektus vērienīgiem projektiem. Lielos plānus pārtrauca Pirmais pasaules karš, pēc kura pasaule bija mainījusies un arī prasības pēc arhitektūras bija kļuvušas citādākas. Dinamiskajā izaugsmes un atjaunošanās laikmetā būvniecībā radās nepieciešamība pēc skaidrām un vienkāršām līnijām, funkcionalitātes un formu skaidrības. Raidījuma veidotāji sniedz ieskatu ne tikai namu vēsturē, bet runā arī par nozīmīgiem sociālpolitiskiem faktoriem, kas ietekmējuši Latvijas un Lietuvas attīstību starpkaru periodā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk
Latvija
Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts Valmieras TIC
12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas | Skatīt vairāk
no 18 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā Madonas TIC
1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.17975211sec.