6 interesanti un iepriekš nedzirdēti fakti par «Latvijas balzams»

2020. gada 30. aprīlī Baltijā vadošais alkoholisko dzērienu ražotājs AS "Latvijas balzams" atzīmē 120 gadu jubileju.

Ilgās darbības laikā "Latvijas balzams" kļuvis par neatņemamu Latvijas vēstures mantojuma daļu, savukārt leģendārais "Rīgas Melnais Balzams" gaidu gaitā pārtapis par mūsu valsts vizītkarti tuviem un tāliem ciemiņiem. Lai gan šķiet, ka, par "Latvijas balzams" un tā produkciju, zinām daudz, tā gluži nav. Uzņēmuma jubilejas mēnesī piedāvājam atklāt sešus līdz šim mazāk zināmos faktus par "Latvijas balzams".

Ķeizariene Katrīna II Lielā un Abrahams Kunce

Dzēriena "Rīgas Melnais Balzams" sākotnējo izcelsmi apvij dažādas leģendas un stāsti. Par šī brīnumainā un dziedinošā dzēriena autoru tiek uzskatīts farmaceits un izgudrotājs Abrahams Kunce. Šo leģendāro dzērienu apvij arī kāds visai neticams, taču pilnībā iespējams notikums. Tālajā 1752. gadā, kad cariene Katrīna Lielā, viesojoties Rīgā, sajutusies slikti, pilsētā pieejamie speciālisti viņai ieteikuši Kunces balzāmu, kas arī palīdzējis carienei justies labāk un izveseļoties. Kā pateicību par palīdzību Katrīna Lielā dāvinājusi Kuncem un viņa pēctečiem privilēģiju šo dzērienu izgatavot un tirgot Krievijas impērijas teritorijā.

Ceļš līdz "Latvijas balzams" nosaukumam

Uzņēmuma "Latvijas balzams" darbības sākums datējams ar 1900. gada 30. aprīli, kad sāka darboties "Rīgas valsts degvīna noliktava Nr. 1". Šajā dienā tika pieņemta pirmā spirta krava. Savas pastāvēšanas laikā uzņēmums piedzīvojis gan politiskās varas maiņas, gan ekonomiskās situācijas radītos izaicinājumus, tomēr ražotā produkcija joprojām ir pieprasīta visā pasaulē. Uzņēmuma arhīvos atrodamie dokumenti ļauj apjaust tā laika "Latvijas balzams" ražošanas apjomus un produkcijas klāstu. Piemēram, 1938. gadā tika saražoti ap 1,5 miljoni litru spirta, vairāk nekā 3 miljoni 40% grādīga degvīna, aptuveni 400 000 dzidrā 40% degvīna, kā arī citi degvīni.  

1940. gadā rūpnīca tika nacionalizēta un to pārsauca par "Rīgas spirta un degvīna rūpnīca". 1949. gadā rūpnīcai pievienoja uzņēmumu "Rīgas liķieru fabrika", pārdēvējot uzņēmumu par "Rīgas liķieru - degvīna rūpnīcu". 1960. gadā uzņēmuma attīstībā notika nozīmīgs pavērsiens - uzsākts produkcijas eksports ārpus PSRS. 1970. gadā dažādo uzņēmumu pievienošanas un apvienošanās rezultātā esošais uzņēmums ieguva jaunu nosaukumu – ražošanas apvienība "Latvijas balzams".

Elizabete II un liķieris "Allažu ķimelis"

Uzņēmuma ražoto dzērienu klāstā ir vēl pāris dzērienu, kas izpelnījušies kādas karaliskās ģimenes uzmanību. Anglijas karaliene Elizabete II bija iecienījusi liķieri "Allažu ķimelis", kuru speciāli karalienes vajadzībām "Latvijas balzams" sūtīja uz Angliju. Elizabete II vairākus gadus savus ciemiņus cienāja ar Latvijā ražoto "Allažu ķimeli".  Turklāt, Elizabete II nav vienīgā Anglijas karaļnama pārstāve, kura iecienījusi "Latvijas balzams" produkciju. Nostāsti vēsta, ka arī Eduards VII savus viesus un tuvākos draugus savulaik cienājis ar uzņēmumu, kas laikā gaitā pievienoti "Latvijas balzams", produkciju.

Nozaudētās "Rīgas Melnais Balzams" receptes atjaunotāja Maiga Podračniece

Otrā pasaules kara laikā unikālā Abrahama Kunces dzēriena recepte pazuda, apdraudot iecienātā dzēriena turpmāku ražošanu. Pēc vairāku gadu darba pie receptes atjaunošanas "Latvijas balzams" tehnoloģei Maigai Podračniecei tas arī izdevās. 1950. gadā tehnoloģe kopā ar komandu atjaunoja leģendārā dzēriena "Rīgas Melnais Balzams" recepti un uzņēmums atsāka dzēriena ražošanu. 1976. gada 26. novembrī, 26 gadus pēc receptes atjaunošanas, tika saražots miljonais "Rīgas Melnais Balzams" dekalitrs. Līdz ar receptes atjaunošanu "Rīgas Melnais Balzams" receptūra līdz pat šai dienai palikusi nemainīga.

Uzņēmumā "Latvijas balzams" Maiga Podračniece nostrādāja trīsdesmit sešus gadus, lielākoties vadot liķiera un degvīna ceha darbu. Tieši Maiga, nemitīgi mēģinot atcerēties meistara Ciemgala stāstīto un apkopojot informāciju no arhīvos atrodamajiem materiāliem un pierakstiem, atjaunoja nozaudēto balzama recepti. Kā reiz stāstījusi pati Maiga: "Es neko jaunu neizdomāju, es vienkārši mācījos un klausījos, ko tas meistars Ciemgalis man stāstīja."

"Latvijas balzams" pašlaik

Laika gaitā uzņēmums spējis kļūt par vadošo alkoholisko dzērienu ražotāju Baltijā, eksportējot produkciju uz 180 pasaules valstīm. Pēdējos gados īstenotās uzņēmuma reorganizācijas ļāvušas "Latvijas balzams" savos produktos iekļaut arī pasaules elpu, piemēram, dzērienu cienītājiem piedāvājot premium klases džinu "Cross Keys Gin" vai "Rīgas Melnais Balzams Espresso". Interesanti, ka pēdējo piecu gadu laikā uzņēmums saražojis 7,25 miljonus litru "Rīgas Melnā Balzama". Turklāt šo piecu gadu laikā pavisam sapildīti 15,1 miljons "Rīgas Melnais Balzams" visu veidu krūkas. Tāpat šajos piecos gados sapildīti 25,4 miljoni tautā iemīļotā "Rīgas Šampanietis" pudeļu.

Populārākie uzņēmuma ražotie produkti ir degvīni "Stolichnaya vodka" un "Moskovskaya Vodka", "Rīgas Šampanietis", "Bonoparte" un "Grand Cavalier". Lai nodrošinātu iecienīto produktu pieejamību, pēdējo piecu gadu laikā "Latvijas balzams" sapildījuši 390 miljonus pudeļu. Līdz ar to var apgalvot, ka šo piecu gadu laikā vismaz viena pudele ir ciemojusies pie katra no Latvijas iedzīvotājiem.

"Latvijas balzams" elitārākie un dārgākie dzērieni

Rīgā tiek ražoti arī visā pasaulē iecienīti elitāri dzērieni. Bez visiem zināmās "Stolichnaya vodka" ražošanas, "Latvijas balzams" ražotnē tiek pildīts arī viens no pasaules dārgākajiem degvīniem – "elit Vodka". Šīs sērijas dārgākais degvīns ir "Stoli’s elit Pristine Water Series", vienas pudeles cenai sasniedzot 3 000 ASV dolāru, turklāt pasaulē pieejamas tikai 300 katras sērijas pudeles.

Savukārt šī elitārā degvīna "The Himalayan Edition" izgatavošanā tiek izmantots vistīrākais kalnu ūdens, kāds savākts Himalaju nekūstošajos ledājos 3000 metru augstumā virs jūras līmeņa, pašā Himalaju kalnu grēdas sirdī esošajā Langtanga nacionālajā dabas parkā. Degvīna neatkārtojami maigo garšu nodrošina sudraba filtrācija. Tā papildina četrkāršās destilēšanas un četrkāršās spirta filtrēšanas procesu caur bērza oglēm un kvarca smiltīm, tādējādi attīrot jebkādus piemaisījumus un iegūstot unikālu, dabisku sastāvu ar neatkārtojamu un izcilu garšu. "Stoli’s elit Pristine Water Series" kolekcijā vēl ietilpst "Andean Edition", kura receptūrā izmantots ūdens no Andu kalniem un "New Zealand Edition", kura receptūrā izmantots kristāldzidrais ūdens no Jaunzēlandes.

Akciju sabiedrība "Latvijas balzams" ir vadošais alkoholisko dzērienu ražotājs Baltijā ar tradīcijām bagātu vēsturi kopš 1900. gada. Uzņēmumam pieder divas alkoholisko dzērienu ražotnes Rīgā – stipro alkoholisko dzērienu ražotne un dzirkstošo vīnu un vieglo alkoholisko dzērienu ražotne. "Latvijas balzams" ir viens no Latvijas vadošajiem eksportētājiem – tā produkcija pieejama 180 pasaules valstīs, kā arī uzņēmums ir viens no lielākajiem nodokļu maksātājiem Latvijā. Kopš 2015. gada uzņēmums ir daļa no "Amber Beverage Group".

Alkohola lietošanai ir negatīva ietekme. Tā pārdošana, iegādāšanās un nodošana nepilngadīgām personām ir aizliegta.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.70948482sec.