130 Ziemassvētku zvaigznes izgaismo vēsturisku ēku Rīgā

Viena no slavenākajām nacionālā romantisma ēkām Rīgā, kas atrodas K. Valdemāra ielā 67, ir izrotāta ar 130 Ziemassvētku zvaigznēm, kas izvietotas visos ēkas logos, lai tumšajos ziemas vakaros radītu prieku un svētku sajūtu. Šī ēka ir ieguvusi jaunus rotājumus, pateicoties IKEA Ziemassvētku projektam, kurš tiek īstenots visu Baltijas valstu galvaspilsētās.

“Lai iedvesmotu un iedrošinātu Latvijas iedzīvotājus ielaist Ziemassvētku gaismu savās mājās, esam realizējuši īpašu projektu — sadarbībā ar kādas Rīgas dzīvojamās ēkas iedzīvotājiem esam iedeguši Ziemassvētku zvaigznes visos ēkas logos. Tradīcija izlikt Ziemassvētku gaismiņas māju logos ir ļoti populāra Skandināvijas valstīs, un mēs vēlamies, lai Latvijas iedzīvotāji arī varētu priecāties par zvaigznēm gada vistumšākajā laikā,” skaidro Inga Filipova, IKEA Latvija vadītāja. Viņa stāsta, ka tāds pats projekts ir uzsākts arī Tallinā un Viļņā, kur viena ēka ir tieši tāpat izgaismota. Visu trīs Baltijas valstu galvaspilsētās zvaigznes nenodzisīs līdz pat gada beigām.

Mājīgi un silti Ziemassvētki ikvienam

Projekta galvenais dekoratīvais objekts ir par ikonu kļuvušais IKEA STRÅLA lampas abažūrs zvaigznes formā. Abažūrs ir paredzēts LED spuldzēm, kas patērē par 85 % mazāk enerģijas un darbojas 10 reizes ilgāk nekā parastās spuldzes. Projekta laikā visu dzīvokļu iedzīvotāji saņēma bezmaksas rotājumus, ko varēs izmantot mājas dekorēšanai arī nākamajos gados.

“Pateicoties IKEA, mājīgi un silti Ziemassvētki ir pieejami daudziem. Šogad pat vēl vairāk laika pavadīsim mājās, lai svinētu svētkus kopā ar vistuvākajiem. Sadarbība ar Rīgas iedzīvotājiem palīdz atklāt veidus, kā radīt īstu svētku noskaņu mājās,” stāsta I. Filipova.

Arhitektoniski nozīmīga ēka

Uzsākot projektu, Rīgas iedzīvotāji tika aicināti pieteikt projektam savu daudzdzīvokļu ēku, un rezultātā no visiem pieteikumiem tika izvēlēta šī arhitektoniski nozīmīgā vēsturiskā ēka.

Anda, viena no mājas K. Valdemāra ielā 67 iedzīvotājām, ir īpaši pētījusi mājas vēsturi un skaidro, kāpēc šī ēka ir tik nozīmīga: “Mūsu ēka ir iekļauta daudzos Rīgas jūgendstila ceļvežos, jo kopā ar blakus esošajām ēkām tā veido vienu no lielākajiem un iespaidīgākajiem nacionālā romantisma ēku ansambļiem visā pilsētā. Nacionālais romantisms ir viena no jūgendstila izpausmēm, kas bija populāra Ziemeļvalstīs 19. gs. beigās un 20. gs. sākumā. Tās pamatā bija ideja par jūgendstila pielāgošanu vietējām tradīcijām, tāpēc latviešu arhitekti radīja savu šā stila redzējumu, apvienojot dažādus vietējās arhitektūras elementus un formas, kā arī tradicionālos latviešu ornamentus.”

Ēku K. Valdemāra ielā ir projektējis viens no slavenākajiem latviešu arhitektiem Eižens Laube, kurš ir daudzu skaistu Rīgas ēku projektu autors. Šajā konkrētajā ēkā viņš izmantojis arhitektūras formas, kas rada asociācijas ar latviešu tradicionālo arhitektūru – jumta iespaidīgā forma atgādina Vidzemes riju stāvos jumtus, savukārt elegantie dekori - stilizētus etnogrāfiskos ornamentus.

“Pateicoties Ziemassvētku zvaigznei katrā logā, mūsu māja ir ieguvusi jaunu un siltu veidolu. Man vienmēr ir paticis, ka logos izvietotas gaismiņas rada ne tikai mājīgu atmosfēru dzīvoklī, bet arī svētku sajūtu garāmgājējiem,” saka Anda.

IKEA vadītāja Latvijā atklāja, ka uzņēmumu aizkustināja iedzīvotāju entuziasms un gatavība iesaistīties projektā.

“Esam pateicīgi par milzīgo atsaucību un par to, ka tik daudzas dzīvojamās ēkas tika pieteiktas šajā projektā. Šis ir aizkustinošs projekts, kas gada tumšajā laikā ienes vairāk gaismas mājās, radot prieka un svētku sajūtu gan izrotātās mājās iedzīvotājiem, gan garāmgājējiem,” saka I. Filipova.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.48559999sec.