Rīgas festivāla noslēgumā skanēs pianista Vestarda Šimkus jaunā koncertprogramma

9. jūlijā Kultūras pilī “Ziemeļblāzma” pianists Vestards Šimkus piedāvās klausītājiem jaunu koncertprogrammu, kuras centrā ir dažādos laikos un stilos rakstītas prelūdijas - no barokāli majestātiskā Baha līdz džeziskajam Gēršvinam, no romantiskā Šopēna līdz krāšņās harmonijās runājošajam Skrjabinam, kā arī impresionistiski gleznainais Debisī, ekspresīvais Šostakovičs un paša Šimkus kompozīcija “Ziemeļu vējš. Gotiskā prelūdija un fūga”. Koncerta sākums plkst. 20.00.

Pianistu Vestardu Šimku dēvē par fenomenālu un iedvesmojošu, ekspresīvu un šarmantu, pārsteidzošu un oriģinālu, talantīgu melnbalto taustiņu pavēlnieku, kas ar savu spēli sajūsminājis neskaitāmus klausītājus, tostarp prestižu starptautisku konkursu žūrijas un erudītus kritiķus, kā Latvijā, tā arī ārzemēs.

“Rīgas festivālu” Lielās Mūzikas balvas laureāts noslēgs ar jaunu koncertprogrammu, kuras centrā ir dažādos laikos un stilos rakstītas prelūdijas – ar un bez fūgām.

Vestards Šimkus: “Patlaban modē ir nākusi tendence specializēties arvien šaurākā sfērā. Mūziķu gadījumā tas nozīmē veltīt visus savus spēkus, lai kļūtu par kāda viena konkrēta laikmeta vai pat konkrēta komponista mūzikas specializētu atskaņotāju un tad no šī repertuāra veidotu savas koncertprogrammas. Sevī es vienmēr esmu jutis gluži pretēju vēlmi – meklēt un atrast to, kas vieno, nevis atdala dažādus komponistus un dažādu laikmetu stilus.

Koncerta pirmā puse būs veltīta Šopēna, Skrjabina, Debisī un Gēršvina prelūdijām, atgādinot, ka Šopēns reiz bija Skrjabina iemīļotākais komponists, savukārt Debisī novatoriskās impresionisma krāsas šī paša krievu meistara iztēlē rosināja mūzikas modernisma dzimšanu. Gēršvina simpātijas pret impresionisma stilistiku ir labi zināmas, tomēr viena no viņa prelūdijām – Melodija Nr. 17 – skaidri norāda arī uz Skrjabina mūzikas ietekmi.

Savukārt koncerta otrā puse būs veltīta prelūdijas un fūgas jeb subjektīvā un absolūtā attiecībām Baha, Šostakoviča un paša Vestarda komponētajā mūzikā.

Turpinot par savu opusu “Ziemeļu vējš. Gotiskā prelūdija un fūga”, Vestards atklāj: “Ziemeļu vējš manā dzimtajā Kurzemē rīkojas īpaši viltīgi – vasaras laikā tas liek izklīst mākoņiem un palīdz saulei spīdēt spoži. Tādos brīžos, stāvot aizvējā, šķiet, ka nu tik ir īstais brīdis doties pie jūras un jūsmot par tās skaistumu, taču, nonākot pie tās, nākas sastapties ar šī vēja brāzmaino vēsumu, ko tad nu centos iekomponēt šajā skaņdarbā. Gotiska šī prelūdija un fūga ir tamdēļ, ka ārpus Kurzemes jūrmalas līdzīgu vēsumu esmu piedzīvojis vien mūžsenās gotiskajās katedrālēs. Šādās celtnēs tika radīti un vēl aizvien brīnišķīgi skan viduslaiku gregoriskie dziedājumi, kuru melodikā sakņojas šī skaņdarba galvenās muzikālās tēmas. Pārsteidzoši, ka minētā melodika ir tik tuva senākajām latviešu tautas dziesmām.”

Koncerta apmeklētājiem būs jāuzrāda sadarbspējīgs vakcinācijas vai Covid-19 izslimošanas sertifikāts, kā arī personu apliecinošs dokuments. Lūgums ierasties ne vēlāk kā 30 minūtes pirms koncerta.

Koncertu varēs skatīties ReTV kanālā plkst. 22.00.

Rīgas festivālu atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds un Rīgas dome.

Koncerta apmeklētāji tiek aicināti prioritāri izmantot attālināto biļešu iegādes iespējas. Biļetes var iegādāties www.bilesuparadize.lv, kā arī “Biļešu paradīzes” kasēs.

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Muzeju darba laiku apkopojums 2024.gadam Bauskas TIC
Apskates objektu un muzeju darba laika un cenu apkopojums 2024.gadam. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.04.2024 - 20.04.2024 Aktīvās tūrisma sezonas atklāšana Jelgavā Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
20.aprīlī 12 - 17 ikviens aicināts uz aktīvās tūrisma sezonas atklāšanas pasākumu Dzīvesziņas un arodu sētā. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.506253sec.