Noslēdzies «Osokina Brīvības festivāls @152»

Izskanējis “Osokina Brīvības festivāls @152”, kas ar deviņiem koncertiem no 7. līdz 11. jūlijam notika Klavieru salonā Brīvības ielā 152 Rīgā. Festivālā piedalījās dažādi latviešu mākslinieki: Ģirts Krūmiņš, Deniss Paškevičs, Magdalēna Geka, Iveta Cālīte, Rihards Lībietis, Gints Smukais, Katrīna Gupalo un festivāla idejas autors Andrejs Osokins, kā arī koncertu īpašie viesi – Ieva Parša un Raimonds Tiguls. Festivāla laikā dzimušas vairākas jaunas sadarbības un projekti, kas lielās skatītāju atsaucības dēļ izskanēs arī turpmāk.

Festivāls tika atklāts trešdien, 7. jūlijā, ar Andreja Osokina atskaņoto vācu romantisma programmu, kurā izskanēja pianistam tik tuvā Ludviga van Bēthovena, Roberta Šūmaņa, Franča Šūberta un citu komponistu mūzika. Koncerta īpašā viešņa bija latviešu mecosoprāns Ieva Parša, kura kopā ar Andreju Osokinu izpildīja Franča Šūberta dziesmas, tai skaitā dziedātājas pašas veidotā atdzejojumā no vācu valodas.

8. jūlijā festivālu turpināja mūziķis un komponists Deniss Paškevičs ar elektro akustiskās mūzikas projekta TEN KA programmu, kuru jau pavisam drīz – jūlija beigās – varēs dzirdēt vinila formātā mūziķa jaunajā albumā “sonic geometry: structures, patterns and forms”.

Deniss Paškevičs saka: “Es jūtos pagodināts un iedvesmots, ka varēju piedalīties šajā brīnišķīgajā mūzikas festivālā, kam piemīt revolucionārs gars – tieši tāpat kā tā mākslinieciskajam vadītājam un festivāla vārda nesējam Andrejam Osokinam un viņa komandai. Šajā laikmetā kultūrai ir daudz lielāka nozīme kā jebkad, tieši tāpat kā vārdam “brīvība”.

Šīs ir pamatvērtības, ticības postulāti, ko Osokina Brīvības festivāls lieliski projicē. Paldies par doto iespēju skanēt un silto profesionālo uzņemšanu! Augsti novērtēju uzaicinājumu atskaņot jauno TEN KA elektro akustiskās mūzikas programmas pamatmateriālu un ticu, ka klausītājam tas bija iedvesmojošs un interesants ceļojums skaņu un vīziju pasaulē.”

Piektdien, 9. jūlijā, bija Katrīnas Gupalo solokoncerts, kurā izskanēja Imanta Kalniņa un Katrīnas pašas komponētas dziesmas, tai skaitā vairāki pirmatskaņojumi pavisam jaunām dziedātājas kompozīcijām. Vakara turpinājumā notika Katrīnas Gupalo un Andreja Osokina kino un mūziklu mūzikas koncerts, kas bija īpašs un gaidīts notikums ne tikai skatītāju, bet arī mūziķu vidū, jo kopā uz vienas skatuves viņi ir redzami reti.

10. jūlijā pirmizrādi piedzīvoja šim festivālam radītā aktiera Ģirta Krūmiņa un Andreja Osokina koncertizrāde, kas bija veltījums izcilām 20. gadsimta personībām mūzikā. Iestudējumā Marinas Cvetajevas un Velgas Kriles dzeja mijiedarbojās ar Aleksandra Skrjabina, Sergeja Rahmaņinova, Jāņa Mediņa un citu komponistu skaņdarbiem.

“Festivāla programma bija neparasta un aizraujoša – tā aizkustināja un iepriecināja manu dvēseli. Esmu pateicīgs Andrejam un Katrīnai par brīnišķīgo sadarbību. Mēģinājumos varēja just, ka soli pa solim kopā veidojam ko ļoti īpašu. Andrejs ir izcils un ļoti jūtīgs skatuves partneris. Festivāla norises vieta un tās sniegtā tuvība ar skatītājiem un atmosfēra koncertos un pēc tiem bija tik patiesi draudzīga, ka es arvien gribēju uzkavēties ilgāk,” atklāj Ģirts Krūmiņš.

Festivāla noslēguma dienā, 11. jūlijā, vijolnieces Magdalēnas Gekas un pianistes Ivetas Cālītes kamermūzikas koncerts “Sievietes – komponistes” ar stāvovācijām pulcēja klasiskās mūzikas cienītājus. Mūziķes izpildīja ļoti daudzveidīgu un suģestējošu programmu, iepazīstinot klausītājus ar līdz šim maz dzirdētiem un nenovērtētiem latviešu un ārvalstu sieviešu komponistu skaņdarbiem. Koncertā izskanēja Klāras Šūmanes, Maijas Einfeldes, Rutas Paideres un Amandas Maieres mūzika.

Festivālu ar enerģijas pilnu tautas un oriģinālmūzikas programmu noslēdza ģitāristi Rihards Lībietis un Gints Smukais un Katrīna Gupalo, kuri kopā uzstājās pirmo reizi, izpildot īpaši festivālam radītu koncertprogrammu. Tajā savijās daudzas pasaulē iemīļotas itāļu, ukraiņu un latviešu tautasdziesmas ar Riharda Lībieša oriģinālskaņdarbiem. Vakara īpašais viesis bija komponists un ambientās mūzikas meistars Raimonds Tiguls, kurš izpildīja ne tikai savus skaņdarbus balsij un klavierēm, bet arī muzicēja ar unikālo instrumentu hangu.

“Mums visiem šis festivāls bija kā īsti mūzikas svētki, kur klātienē varējām satikties ar visiem klausītājiem un baudīt mūziku ar visu savu prātu, ķermeni un dvēseli, sajūtot skaņas iedarbībā radušos zosādu. Esmu patiesi priecīgs un gandarīts, ka, neskatoties uz visiem pēdējā laika sarežģījumiem un neskaidrībām, izvēlējāmies rīkot šo festivālu un uzaicināt dalībai tajā tik kuplu mākslinieku pulku. Šis festivāla laiks mums visiem bija kā tāda radoša laboratorija, kur satikās izcili mākslinieki un idejas, kas nezina robežas, radot brīnišķīgas sadarbības un notikumus,” stāsta Andrejs Osokins.

Festivāls tapis sadarbībā ar vīna bāru “Garage”, restorānu ar skatu “Osta”, Klavieru salonu @152, mūzikas veikalu “Stanford Music”, universālveikalu “Stockmann”, “Company NA” un “Eventrent”.

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Latvija
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 29.03.2024 Lielās Piektdienas tirdziņš  Engurē Tukuma TIC
Visu Lieldienu svētku galdam nepieciešamo, kā arī kaut ko sevis un savu mīļo palutināšanai varēs atrast Lielās Piektdienas tirdziņā Engurē 29 | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.41948104sec.