Rīgas Geto un Latvijas holokausta muzejs pirmo reizi aicina sabiedrību ziedot muzeja uzturēšanai

Ziemassvētki un gada nogale ir cerību un pārdomu laiks, kad atskatīties uz paveikto un ar cerībām raudzīties uz nākamo gadu. Pandēmijas seku un strauji augošo apkures izmaksu dēļ Rīgas Geto un Latvijas holokausta muzeja nākotne ir apdraudēta, taču tā pārstāvji cer, ka ar sabiedrības atbalstu ir iespējams pārlaist ziemu un nākamgad īstenot iecerētos plānus – muzeja akreditācijas saņemšanu un rekonstrukciju. Tāpēc pirmo reizi tā desmit pastāvēšanas gadu vēsturē muzeja pārstāvji vēršas pie plašākas sabiedrības, aicinot ziedot līdzekļus muzeja uzturēšanai.

“Muzejs ir privāts, un desmit gadu laikā tā uzturēšana pamatā ir finansēta no apmeklētāju ziedojumiem. Tomēr tagad, kad muzeja nākotne ir apdraudēta, esam gatavi spert neordinārus soļus un pirmo reizi aicināt plašāku sabiedrību ziedot muzeja uzturēšanai. Mūsu apmeklētāji atzinīgi vērtē to, ka, salīdzinot ar līdzīgiem muzejiem citviet pasaulē, mūsu muzeja skatījums ir vērsts uz dzīvi, cerību un nākotni. Ceram, ka mūs sadzirdēs tie, kuriem ir svarīga vēstures liecību saglabāšana, sabiedrības vienotība un pagātnes pieminēšana ar skatu uz nākotni,” skaidro muzeja valdes loceklis, rabīns Menahems Barkahāns.

Ieeja muzejā vienmēr ir bijusi bez maksas, un galvenais ienākumu avots tā uzturēšanai bijuši apmeklētāju ziedojumi. Tomēr pēdējos divos gados pandēmijas dēļ muzeja viesu skaits strauji sarucis, jo samazinājusies ārvalstu tūristu plūsma, un muzeja durvis uz laiku bijušas slēgtas valstī noteikto ierobežojumu dēļ. Pirms pandēmijas muzeju gadā apmeklēja ap 20 tūkstošiem cilvēku, taču šogad ieradušies vien 3500, līdz ar to arī ziedojumu apjoms bijis ievērojami mazāks. Turklāt šoziem enerģijas cenu kāpuma dēļ strauji sadārdzinājusies muzeja uzturēšana. Lai gan tiek apsildīta tikai ceturtā daļa telpu, novembrī gāzes rēķins bijis 2000 eiro ierasto 500 eiro vietā, taču priekšā vēl ir vairāki ziemas mēneši un citi rēķini.

“Pirmo reizi vērsties pie sabiedrības ar aicinājumu ziedot mūs pamudināja cilvēku atsaucība pēc tam, kad sociālajos tīklos publicējām lūgumu atbalstīt mūs, lai segtu rēķinus par gāzi. Sapratām, ka sabiedrība ir gatava iesaistīties, un tas iedrošināja,” stāsta muzeja izpilddirektore Jūlija Tereščenko.

Muzeja pārstāvji vērsušies arī valsts iestādēs ar lūgumu piešķirt papildu finansējumu, taču pagaidām nav zināms, vai līdzekļus būs iespējams atvēlēt. Muzeja uzturēšana mēnesī izmaksā ap 7500 eiro, tāpēc mērķis ir ziedojumos savākt finansējumu vismaz 20 tūkstošu eiro apmērā.

Ziedot iespējams, pārskaitot līdzekļus uz bankas kontu LV64UNLA0050020638195, pie maksājuma mērķa norādot “Muzeja uzturēšanai”. Visi ziedojumi tiks novirzīti muzeja darbības nodrošināšanai 2022.gadā. Rīgas Geto un Latvijas holokausta muzeju desmit gadu laikā apmeklējuši kopumā 200 tūkstoši cilvēku. Muzeju ir dibinājusi un uztur biedrība "Šamir".

Plašāka informācija pieejama interneta vietnē www.shamir.lv un muzeja Facebook kontā https://www.facebook.com/rigaghettomuseum.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Tukuma Pilsētas parkā Tukuma TIC
Tradicionālo svētku svinības jau atkal Tukuma pilsētā! Lieldienu izdarības, radošās darbnīcas, spēles, rotaļas, trušu māja un kazlēni, muzikālā | Skatīt vairāk
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 05.04.2024 Pavasaris Lubānas mitrājā Madonas TIC
Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.67041397sec.