Rīgas Doms aicina uz ērģeļmūzikas koncertu

Jau 2022. gada 6. augustā pl. 21.00 Rīgas Doms aicina uz 35. Starptautiskā ērģeļmūzikas noslēguma koncertu – nakts koncertu, kas šoreiz klausītājam ļaus iejusties gregoriskā korāļa un viduslaiku dziedājumu burvīgajā atmosfērā, ērģeļu izspēlētās improvizācijās un speciāli šim koncertam Ilzes Reines radītajās skicēs, kā arī Ainara Šablovska Latvijā reti spēlētā duduka skaņās. Mazliet meditācijas un vakara gaismas Rīgas Doma velvēs – festivāla noslēgums pēc bagātīgas un daudzveidīgas festivāla programmas,11 koncertiem izskanot.

Svēto Rakstu centrā atrodam vienu no noslēpumainākajām Bībeles grāmatām: Zālamana Augsto Dziesmu jeb Dziesmu dziesmu. Šis poētiskais darbs mūs ieved simboliskā dārzā, kas ir pilns ar ziediem un augļiem un kura centrā satiekam pāri – sievieti un vīrieti, līgavu un līgavaini. Tas ir maiguma un mīlestības spēkā ietīts mūžīgais pāris, kura mīlestību raksturo spēcīgais apzīmējums "tik stipra kā nāve ir mīlestība". Jau agrīno kristiešu teologu komentāros tiek uzsvērts, ka cilvēciskās mīlestības atspoguļojumā slēpjas atslēga, lai saprastu Dieva mīlestību uz dvēseli. Tāpēc senā Baznīcas tradīcija ir bezbailīgi izmantojusi šo Augstās dziesmas analoģiju, lai norādītu uz mīlestību starp Radītāju un viņa radību. Sākot ar 12. gadsimtu, Dziesmu dziesma iegūst lielu popularitāti viduslaiku domātāju un arī komponistu vidū, tās poētiski krāšņā un ekstrēmi ilustratīvā valoda kļūst par iedvesmu neskaitāmiem ekseģētu komentāriem, kā arī tiek bagātīgi apspēlēta liturģisko dziedājumu melodijās. Gadsimtu gaitā, jo īpaši mūki un mistiķi, Zālamana Augsto dziesmu apcerēja mariāniskā atslēgā. Tā, piemēram, "Slēgtais dārzs", kas 4. nodaļā aprakstīts ar eksotiskiem tēliem, identificējams ar auglīgumu un neaizskaramību, mātes stāvokli un jaunavību, kas savukārt viduslaiku teologiem apdziedāto līgavas prototipu analoģiski ļāva identificēt ar Jaunavas un Mātes Marijas tēlu. Šī identifikācija plaši parādās daudzos Marijas liturģisko svētku dziedājumos, kur krāšņas vienbalsīgas un agrīnās daudzbalsības kompozīcijas ietērpj Augstās dziesmas vārdus un to parafrāzes. Arī mākslā, Vēlīnās gotikas un agrīnās renesanses gleznās, Madonna bieži ir attēlota puķu dārzā. Attiecīgi Hortus conclusus var būt saprasts kā simboliska telpa, kurā ir ietverti visi Marijas tikumi.

Hortus Conclusus koncert-meditācija klausītāju aicina ielūkoties noslēpumainajā Dārzā.

Tās ideja ir satikšanās. Dziesmu dziesmas teksti un to iedvesmotas kompozīcijas, ietērptas Viduslaiku askētiskajās un tai pašā laikā pārsteidzoši virtuozajās melodijās, satiekas ar instrumentālām kompozīcijām un improvizācijām. Gregoriskajā korālī, kā arī vēlīno viduslaiku dziedājumos vārds bieži vien tiek izdziedāts melismātiski, tādējādi ļaujot mūzikai pateikt daudz vairāk par vārdiem. Arī šajā koncertprogrammā dziedājumus papildina un apspēlē ērģeles un senais koka pūšaminstruments – duduks. Rīgas Doma ērģeļu stabuļu balsis sonori attēlo eksotiskā dārza krāsu, skaņu, smaržu daudzveidību un simboliskā mūžīgā pāra satikšanos tajā. Sieviešu balsīs ietērptās viduslaiku kompozīcijas simbolizē līgavas prototipu un tā analoģiskās identifikācijas, kamēr senā armēņu mūzikas instrumenta duduka austrumnieciskais skanējums attēlo līgavaiņa tēlu. Augstā dziesma nav mīlestības stāsts, bet gan iemīlējušos dialogs. Arī noslēpumainajā dārzā dzirdam dialogus starp balsīm un instrumentiem, vienbalsību un daudzbalsību, viduslaiku dziedājumiem un improvizācijām.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Latvija
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 31.03.2024 - 20.04.2024 Kandavā tikšanās ar "Nelūgtajiem viesiem"  Tukuma TIC
Sarunu vakars ar Leldi Kovaļovu un Andri Daugaviņu - Kandavas vīna namā 20.aprīlī. | Skatīt vairāk
Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.9912138sec.