Jauns tematiskais maršruts par Latvijas dzīvniekiem Rīgas Zoodārzā

Pirms vairāk nekā 110 gadiem, kad entuziastiski rīdzinieki domāja par Zooloģiskā dārza atvēršanu Rīgā, tad viena no iesaistīto vēlmēm bija rādīt apmeklētājiem vietējās faunas pārstāvjus, lai iedzīvotāji iepazītu tos dzīvniekus, kas sastopami mums līdzās. Arī šodien šis temats nav zaudējis aktualitāti, tādēļ Latvijas Republikas proklamēšanas nedēļā piedāvājam apmeklētājiem plašāk iepazīt Latvijā sastopamās dzīvās radības, kas apskatāmas Rīgas Zooloģiskajā dārzā. No 18. novembra visiem interesentiem būs pieejams jaunais tematiskais maršruts “Latvijas dzīvnieki Zoodārzā”, kurā līkločiem varēs izstaigāt zooloģisko dārzu un apskatīt gan Latvijā itin bieži, gan arī reti manītus dzīvniekus. Maršruta ceļvedi varēs lejupielādēt no Zoodārza sociālajiem tīkliem, gan arī no mājaslapas.

Bez tam Latvijas abinieku un rāpuļu zālē 18., 19. un 20. novembrī no plkst. 12.00 līdz 15.00 darbosies radošā darbnīca, kur profesionālu mākslinieku Aijas Putniņas un Jurija Tatarkina vadībā ikviens interesents varēs zīmēt dažādus Latvijas dzīvniekus.

Latvijas faunas pārstāvjus Rīgas Zooloģiskajā dārzā var apskatīt dažādās ekspozīcijās. Viens no neparastākajiem ir Eiropas ūdele, kas savvaļā ir gandrīz iznīcināta. Tādēļ tā ir iekļauta Pasaules Sarkanās grāmatas bīstami apdraudēto sugu (CR - Critically Endangered) kategorijā. Latvijas ārēs tā nav konstatēta kopš pagājušā gadsimta 80. gadiem. Lai glābtu šo sugu ir izveidota starptautiska Eiropas ūdeļu EEP programma (apdraudēto sugu nebrīves menedžmenta Eiropas programma), kurā jau daudzus gadus sekmīgi piedalās arī Rīgas Zoodārzs. Mūsu izaudzētie dzīvnieki un to pēcnācēji tagad dzīvo Igaunijas salās, kur nav sastopamas Eiropas ūdeļu konkurentes Amerikas ūdeles.

Akvārija ēkas ekspozīcijā apskatāmas Latvijas faunā labi zināmas zivis asaris, sapals, vīķe, rudulis, akmeņgrauzis, rauda un grundulis, kā arī mūsu zemē ievazātās jeb invazīvās sugas Ķīnas cimdiņkrabis un apaļais jūrasgrundulis. Šo abu sugu klātbūtne Baltijas jūrā nav vēlama, jo konkurē ar vietējām sugām par barību un dzīvesvietu. Īpašu uzmanību pelna Pasaules Sarkanās grāmatas bīstami apdraudēto sugu (CR - Critically Endangered) kategorijā iekļautais zutis. Tāpat šeit var iepazīt vismazāko grauzēju ne tikai Latvijā, bet visā Eiropā – pundurpeli. Tās ķermeņa garums ir tikai 6-8 cm, apmēram tikpat gara ir arī aste, bet pieaugušu pundurpeļu svars ir nieka 5-7 grami.

Bez tam Rīgas zoodārza ekspozīcijās patlaban apskatāmi Latvijas īpaši aizsargājamo sugu sarakstā iekļautie pelēkie roņi, ziemeļu lūši, lidvāveres, sarkankakla zosis, urālpūces, Eiropas ūpji un zaļās vārnas. Lai labāk varētu orientēties šajā bagātīgajā sugu klāstā, lieti noderēs mūsu jaunais ceļvedis “Latvijas dzīvnieki Zoodārzā”.

Latvijas dzīvnieki mīt arī Zoodārza filiālē “Cīruļi”

Iepazīt Latvijas faunas pārstāvjus var doties arī uz zooloģiskā dārza filiāli “Cīruļi”, kas atrodas Dienvidkurzemes novada Kalvenē (Liepājas šosejas 154. km). Te plašos aplokos apskatāmi vilki, lūši, aļņi, Latvijas dienas un nakts plēsīgie putni, kā arī mūsu zemē ļoti reti ieklejojoša putnu suga – melnais grifs. Melnajiem grifiem “Cīruļos” šogad izaudzis viens mazulis, kas uzturas kopā ar vecākiem un ir labi atšķirams no tiem. Jaunajam putnam ir tumša un pūkaina galva.

Bez tam “Cīruļi” var lepoties ar mājdzīvnieku šķirnēm, kas izveidotas tieši mūsu zemē. Tās ir Latvijas tumšgalves aitas, kas īpaši labi piemērojušās Latvijas laika apstākļiem un barības bāzei, kā arī leģendām apvītās Latvijas zilās govis. Šīs govis senos laikos biežāk bija sastopamas līvu zemēs Kurzemē. Tās ir pieticīgas barības ziņā, mierīgu raksturu un dod pietiekami daudz piena, taču sacensties ar Eiropā tradicionālajām govju šķirnēm tās nevar. Tāpēc zilo govju laika gaitā palicis pavisam maz. Zoodārza filiālē “Cīruļi” dzīvo viens no lielākajiem šīs šķirnes mājlopu ganāmpulkiem Latvijā.

Lai Zooloģiskā dārza apmeklējums būtu patīkams un sagādātu daudz jauku brīžu, dažādām ierosmēm noderēs mūsu izstrādātie ceļveži, savukārt Zoodārza aktuālie novembra notikumi apkopoti šeit: https://rigazoo.lv/lv/jaunumi/pasakumi/novembris-rigas-zoodarza-17 .

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.04.2024 - 22.04.2024 Pilnvērtīgs laiks sev! Via Vitalité
Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553 | Skatīt vairāk
no 145 EUR
Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 20.04.2024 Sama modināšanas svētki Koknesē Aizkraukles novada TIC
Koknesē modinās diženo Daugavas iemītnieku - Samu. Svētki Koknesē norisināsies 10. un 11.maijā. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.63488293sec.