Mežaparka Lielās estrādes Ekspozīciju zālē līdz 5. februārim bez maksas baudāma Alekseja Naumova izstāde

Mežaparka Lielās estrādes Ekspozīciju zālē līdz pat 5. februārim bez maksas apskatāma Mākslinieka un Latvijas Mākslas akadēmijas profesora Alekseja Naumova izstāde “Toponīmi 2”. Naumova daiļrade asociējas tieši ar ainavu glezniecību – ainava kā žanrs viņu saista jau vairāk nekā 30 gadu.

Mākslinieks savos darbos attēlojis ainavas gan Latvijā, gan visā plašajā pasaulē, atklājot savas izjūtas un iespaidus no pieredzētajiem ceļojumiem un liekot domāt par mūsu lokālo un globālo identitāti. Viņa vitālais talants pārliecinoši apliecina ainavas žanra aktualitāti arī 21. gadsimtā, tādēļ nereti Naumovs tiek dēvēts par izcilāko mūsdienu latviešu plenēristu. Ar nosaukumu “Toponīmi” Alekseja Naumova gleznas šobrīd aplūkojamas Marka Rotko centrā Daugavpilī, savukārt, izstāde “Toponīmi 2” paplašina mākslinieka toponīmu areālu ar Ņujorkas, Parīzes, Porto, Burano, Maiami, Antibu, kā arī Latvijas – Vidzemes un piesnigušās Rīgas ainavām, piedāvājot arī jaunus, šogad radītus un vēl neizstādītus darbus.

Alekseja Naumova ainavas pārvērtušas sniegotu priežu apvīto Mežaparka Lielās estrādes Ekspozīciju zāli krāšņā ziemas dārzā. Aiz stiklotās sienas uzzied ainavas – košas, kolorītas, kas fascinē ar mākslinieka glezniecības valodai tik īpašo – krāsu un gaismu, neviļus ļaujot sajust arī katras vietas smaržu un tā brīža noskaņu. Mākslinieks piedāvā skatītājam nevis vispārinātu un tipisku ainavu, bet tieši savu skatījumu uz konkrēto vietu un mirkli, jo tieši kadra burvības “notveršana” ir būtisks Naumova darbu raksturlielums.

Naumova glezniecību raksturo arī temperaments un dinamisks triepiens, tomēr saglabājot virtuozu līniju, smalki niansētu krāsu paleti un vides tvēruma vieglumu. Māksliniekam kā pirmais impulss ir svarīga katra konkrētā vieta, laiks un izjūta, kas raisa jauna audekla tapšanu un pārtop gleznā. “Gleznoju es visus darbus uz vietas – ne no fotogrāfijām, un principā es arī neveidoju skices. Iesāku ar krāsu un tveru mirkli no dabas," stāsta Aleksejs. "Svarīgi ir būt tur, gleznot uz vietas to, kas notiek. Putni lido, uznāk lietus, pieskrien bērni un ieliek rokas krāsā, un pēc tam pieliek pie krekla – tā ir daļa no procesa. Reizēm tas traucē, reizēm tas darbu papildina, bet tā ir neatņemama daļa no šī procesa. Savos darbos izlieku savas izjūtas, var teikt arī, ka savās sajūtās ietērpju redzamo." Darbi tiek vai nu pabeigti uz vietas un tajā pašā dienā, vai netiek pabeigti nemaz.

Aleksejs Naumovs dzimis Rīgā, 1955. gada 10. janvārī. Absolvējis Jaņa Rozentāla mākslas vidusskolu (1968-1973), Latvijas Mākslas akadēmijas Monumentālās glezniecības nodaļu profesora Induļa Zariņa vadībā (1973-1979) un radošo aspirantūru profesora Eduarda Kalniņa meistardarbnīcā (1980-1983). Francijas valdības stipendiāts (1987-1988 glezniecības studijas Sorbonne Art Plastiques, L’Ecole Nationale des Beaux-Arts de Paris, Parīzē, Francijā).

Latvijas Mākslas akadēmijas profesors no 1994. gada, bijis Latvijas Mākslas akadēmijas prorektors (1997-2007) un Latvijas Mākslas akadēmijas rektors (2007–2017). Kopš 1982. gada sarīkojis vairāk nekā 60 personālizstādes Latvijā un ārvalstīs: ASV, Azerbaidžānā, Baltkrievijā, Beļģijā, Francijā, Itālijā, Indijā, Krievijā, Norvēģijā, Portugālē, Ungārijā, Šveicē, Somijā, Zviedrijā u.c. Daudzu grupu izstāžu dalībnieks, kā arī iniciators, vadītājs, apmaiņas programmu un izstāžu kurators dažādos sadarbības projektos mākslā Latvijā un ārvalstīs. Aktīvs Latvijas kultūras darbinieks, daudzu žūrijas komisiju loceklis, bijis Latvijas Republikas Kultūras vēstnieks Francijā un viesprofesors vairākās Eiropas mākslas augstskolās Itālijā, Francijā, Japānā, Vācijā, Austrijā, Nīderlandē, Spānijā, Grieķijā, Krievijā, ASV un citviet.

Alekseja Naumova izstāde "TOPONĪMI 2" Mežaparka Lielās estrādes Ekspozīciju zālē apskatāma katru dienu no plkst. 09.00 līdz plkst. 20.00 līdz 2023. gada 5. februārim.

N.B. Ieeja izstādē BEZ MAKSAS!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē Tukuma TIC
30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 31.03.2024 Jautrās LIELDIENAS Kandavā Tukuma TIC
31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu | Skatīt vairāk
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.51435995sec.