Latvijas Nacionālā vēstures muzeja un tā nodaļu piedāvājums sabiedrībai 2023. gadā

Gaidot uz atgriešanos atjaunotajā Rīgas pilī 2024. gada otrajā pusē, Latvijas Nacionālā vēstures muzeja ekspozīcijas un tematiskās izstādes joprojām apskatāmas pagaidu telpās namā Brīvības bulvārī 32. Muzeja nodaļas – Tautas frontes muzejs un “Dauderi” – turpinās darbu savās vēsturiskajās ēkās, savukārt muzeja krājuma pētnieki jau ceturto gadu tiek gaidīti Muzeju krātuvē Pulka ielā 8.

Arī 2023. gadā LNVM aicina Latvijas vēsturi izzināt gan aplūkojot ekspozīcijas, gan arī nodarbībās, diskusijās un spēlēs un, kā allaž, vairākām apmeklētāju grupām muzejs šogad izstrādājis jaunu, īpašu piedāvājumu.

Paralēli tam 2023. gadā notiks dizaina projektu izstrāde atjaunotajām LNVM ekspozīcijām Rīgas pilī, un ar gaidāmo muzeja piedāvājuma maiņu saistītā LNVM zīmola atjaunināšana.

LNVM PAMATEKSPOZĪCIJA UN IZSTĀŽU ZĀLES  (BRĪVĪBAS BULVĀRĪ 32)

Līdzās Latvijas vēstures ekspozīcijai, kas atspoguļo 11 000 ilgu laikaposmu  no akmens laikmeta līdz mūsdienām, apskatāmas četras tematiskās izstādes: vēsturisko krāsu fotogrāfiju izstāde “Krāsainā Latvija”, izstāde “Satversme 100+”, kas ļauj izzināt Satversmes veidošanas vēsturi, iepazīt personības, kas piedalījās nozīmīgā dokumenta izstrādē, pastāvīgā izstāde “Latvijas valsts dibinātāji” un izstāde “Nauda Latvijā”.

2023. gadā tiks izveidotas vairākas jaunas izstādes. No 3. marta līdz 28. maijam muzejā būs skatāma Baltijas valstu naudas izstāde “100 gadi: lits, lats, krona”, savukārt no 20. jūnija līdz oktobrim, iezīmējot I Vispārējo latviešu dziesmu svētku norises 150. gadadienu,  tiks piedāvāta izstāde “Vainagošanās”. Tajā tiks eksponēti arheoloģiskie un etnogrāfiskie vainagi no LNVM bagātā krājuma – vairāki oriģināli eksemplāri pēc restaurācijas sabiedrībai tiks rādīti pirmoreiz.

Bez tam muzejs 2023. gadā paplašinās to norišu klāstu, kas ierasti saistītas ar muzeja izstāžu tematiku. Šogad muzejā katru nedēļu notiks kāds pasākums vai nodarbība, lai vēsturi vēl vairāk tuvinātu apmeklētājiem, sniedzot iespēju izziņu vērst pieredzē un piedzīvojumā.

Katra mēneša otrajā sestdienā plkst. 12.00 notiks ekskursija kādā no muzeja izstādēm: tuvākā ekskursija notiks 11. februārī izstādē “Satversme 100+”, bet 11. martā izstādē “100 gadi: lits, lats, krona”.

Bet katra mēneša trešajā sestdienā plkst. 12.00 dažādas Latvijas vēstures tēmas ekspozīcijā varēs izzināt kopā ar kādu no muzeja vēsturniekiem.

21. janvārī LNVM pētniece, arheoloģe Ingrīda Līga Virse stāstīs, ko arheologi atklājuši par sentautām – kuršiem, latgaļiem, zemgaļiem, sēļiem un lībiešiem, kā veidojusies latviešu tauta un kas noteicis novadu savdabību. 18. februārī LNVM pētnieks Imants Cīrulis ekspozīcijā apmeklētājus vedīs, reflektējot par tēmu "Apspiestie zemnieki, turīgie muižnieki, brīvie pilsētnieki? Sabiedrības kārtas Latvijā 13.–18. gadsimtā". 18. martā ekskursijā LNVM vēsturnieces Mārītes Jakovļevas vadībā varēs uzzināt mītus un patiesību par Kurzemes un Zemgales hercogisti un hercogu Jēkabu, bet 22. aprīlī vēsturnieks Jānis Šabanovs stāstīs par tēmu “Koks zemnieku un zvejnieku sētā – darba rīki un iedzīves priekšmeti”.

Tāpat kā līdz šim mēneša pēdējā sestdienā ieeja muzejā būs bez maksas, un šajā dienā sevišķi tiks gaidītas ģimenes ar bērniem, lai izzinoši un radoši darbotos ekspozīcijā nodarbību ciklā “Uzzīmē, ko uzzināji!”.

Turpināsies arī tradicionālie pasākumi otrdienu pievakarēs, kad muzejs rīko tikšanās ar dažādu jomu pētniekiem padziļinātai Latvijas vēstures un kultūras jautājumu izzināšanai. 17. janvārī izstādes “Satversme 100+” ietvaros notiks vēsturnieka Andra Levāna lekcija par tiesību izpratni viduslaiku Livonijā, bet 21. februārī – vēsturnieces Inetas Lipšas priekšlasījums par sieviešu politiskajām tiesībām starpkaru Latvijā, martā LNVM pētniece Mārīte Jakovļeva iepazīstinās ar Kurzemes un Zemgales hercogistes valstiskuma iespējām un alternatīvām. Savukārt aprīlī LNVM vēsturnieks Toms Ķikuts sola lekciju “Demokrātija niecīgās devās: valsts un sabiedrības attiecību modernizācija 19. gs. 2. pusē – 20. gs. sākumā”.

Šī gada jaunums ir senioru dienas katra mēneša pirmajā trešdienā. Uzrādot pensionāru apliecību, šajā dienā muzeja apskate, kā arī dalība gida vadītā ekskursijā būs bez maksas. Ekskursija notiks kādā no aktuālajām izstādēm vai Latvijas vēstures ekspozīcijā. Tuvākās Senioru dienas – 1. februārī, 1. martā, 4. aprīlī.

Skolēnu grupas ir gaidītas uz daudzveidīgām, dažādām vecuma un interešu auditorijām piemērotām, muzejpedagoģiskajām programmām, tai skaitā arī nesen atklātajā izstādē “Satversme 100+”.

LNVM speciālisti turpinās papildināt muzeja digitālo resursu vietni eMuzejs un ar sabiedrības līdzdalību vietnes Gadsimta stāstu sadaļu. Tajā tiek dokumentētas un saglabātas liecības par 20. gadsimta un 21. gadsimta sākuma ikdienas dzīvi Latvijā, aicinot ikvienu papildināt Gadsimta stāstus ar savām atmiņām vietnē https://emuzejs.lnvm.lv/stasti/.

Muzejs aicina sekot izzinošām publikācijām sociālajos tīklos (facebook.com/LNVMuzejs, instagram.com/LNVMuzejs, twitter.com/LNVMuzejs), kurās sabiedrība tiek iepazīstināta ar muzeja krājuma daudzveidību, muzeja speciālistu – pētnieku, krājuma glabātāju, restauratoru paveikto, atgādina par ievērojamām personībām un notikumiem Latvijas vēsturē. Interneta un sociālo tīklu vidē LNVM šogad īpaši iezīmēs Pieminekļu valdes dibināšanas simtgadi. Muzejs ir šīs pirmās Latvijas pieminekļu aizsardzības institūcijas iespaidīgā arhīva un lielas priekšmetu vākuma daļas mantinieks.

TAUTAS FRONTES MUZEJS (Vecpilsētas ielā 13/15)

LNVM nodaļa Tautas frontes muzejs pēc gandrīz trīs gadu pārtraukuma, kad diskusijas un citi pasākumi notika attālināti, šogad atsāks klātienes norišu organizēšanu. Jau sesto gadu turpinot sadarbību ar Konrāda Adenauera fondu (Konrad-Adenauer-Stiftung), muzejs rīkos diskusiju ciklu “Trešā atmoda. Liberalizācija”. Sarunas būs par dažādām sabiedrības, kultūras un politikas jomām, kas Trešās atmodas laikā atbrīvojās no cenzūras un ideoloģijas žņaugiem – mode, mūzika, literatūra, māksla, televīzija un prese.


Mūziķu Katrīnas Gupalo un Andreja Osokina dāvinājums TFM – klavieres, kas no 2022. gada pavasara atradās Kronvalda parkā iepretim Krievijas vēstniecībai Rīgā un kļuva par Ukrainas atbalsta simbolu, būs centrālais objekts šīgada tematiskajos Tautas frontes muzeja pasākumos –  kino, mūzikas un dzejas vakaros.  

Tāpat muzejs ar kampaņu sociālajos tīklos, lekcijām un pasākumiem atzīmēs Latvijas Tautas frontes dibināšanas 35. gadadienu.


“DAUDERI” (Zāģeru ielā 7)

LNVM Dauderu nodaļa atrodas 19. gs. beigu savrupnamā Sarkandaugavā, kur vēlāk bija izvietota Kārļa Ulmaņa vasaras rezidence. Lai akcentētu nama un dārza arhitektoniskās vērtības, 2023. gadā tam tiks veltīts tematisko lekciju cikls. Lekcijas notiks reizi ceturksnī. Par “Dauderu” nama interjeru stāstīs mākslas zinātniece Vita Banga, par “Dauderu” nama vitrāžām – mākslas zinātniece Ilona Audere, par “Dauderu” nama dārzu – vides žurnāliste Anitra Tooma, par “Dauderu” nama virtuvi – LNVM pētniece Astra Spalvēna.


Katra mēneša pēdējā sestdienā “Dauderu” apmeklējums no plkst. 10.00–17.00 ir bez maksas. 28. janvārī interesenti var izbaudīt greznā 19. gadsimta beigu savrupnama gaisotni un apskatīt muzeja pamatekspozīciju, kas vēsta par nama raibo vēsturi. Bet plkst. 12.00 un 14.00 muzeja gida vadībā notiks bezmaksas ekskursijas.

Nākamās tuvākās brīvsestdienas – 25. februāris un 25. marts.


Paredzētas vairākas jaunas izstādes. “Dauderos” izstādīto Francijas 19.gs. kamīnu pulksteņu izstādi, kas veidota no latviešu kultūras mecenātam un kolekcionāram Gaidim Graudiņam piederošās privātkolekcijas, aprīlī nomainīs mākslinieces Andas Munkevicas (“AM studio”) vitrāžas un stiklā darināti darbi.


Vasarā “Dauderos” būs apskatāma Marijas Matvejevas gleznu izstāde "Glezna kā interjera elements", māksliniece muzeja dārzā arī vadīs radošu meistarklasi. Otrajā pusgadā iecerētas vairāku autoru gleznu izstādes, arī fotogrāfiju izstāde un Miervalža Ķemera pasteļu izstāde no LNVM Dauderu nodaļas krājuma.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 31.03.2024 - 20.04.2024 Kandavā tikšanās ar "Nelūgtajiem viesiem"  Tukuma TIC
Sarunu vakars ar Leldi Kovaļovu un Andri Daugaviņu - Kandavas vīna namā 20.aprīlī. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 02.04.2024 - 20.03.2024 Māra Upmane – Holšteine un Goran Gora Valmieras TIC
19. aprīlī, 19:00 "Akustika" ielūdz uz unikālu un sirsnīgu tikšanos mūzikā ar Astro’n’out solisti Māru Upmani – Holšteini un viņas vīru, | Skatīt vairāk
20 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 20.04.2024 Sama modināšanas svētki Koknesē Aizkraukles novada TIC
Koknesē modinās diženo Daugavas iemītnieku - Samu. Svētki Koknesē norisināsies 10. un 11.maijā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.04.2024 - 22.04.2024 Pilnvērtīgs laiks sev! Via Vitalité
Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553 | Skatīt vairāk
no 145 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.571594sec.