Jūrmalas pilsētas muzejā būs apskatāma kurzemnieku ģimenes kopizstāde

7. septembrī plkst. 17:00 Jūrmalas pilsētas muzejā tiks atklāta četru vienas ģimenes mākslinieku izstāde KOPĀ. Koktēlnieces Vinetas Kurzemnieces skulptūras un viņas meitu Agneses Kurzemnieces grafika, Andras Kurzemnieces tekstilmozaīkas un dēla Gata Kurzemnieka videoinstalācija. Šī ir pirmā reize, kad četru dažādo mākslinieku darbi būs skatāmi vienā izstādē, kas ir autoru sen lolots sapnis un padara to zināmā mērā unikālu.

Vineta Kurzemniece (dz.1952.g.) Latvijas Mākslas akadēmijā tēlniecību apguvusi pie tādiem meistariem kā Līze Dzeguze, Emīls Melderis, Lai gan sākumā viņa izvēlējusies strādāt granītā, vēlāk pievērsusies koktēlniecībai. Tēlnieces darbus caurstrāvo miers, harmonija un mīlestība. Centrālais darbu motīvs ir alegorisks cilvēka tēls - visbiežāk sievietes noapaļotās ķermeņa formas. Liela loma mākslinieces dzīvē ir ģimenei - viņa ir piecu bērnu māte - tādēļ arī mātes un bērna tēma ir tikusi bieži vien apspēlēta darbos, kas ir alegoriski tēli, norādot uz saikni ar latviešu tautas mitoloģiju - liktens lēmējām dievietēm - veiksmes, laika un dzīvības devējām Laimu, Kārtu un Dēklu.

Viena no Vinetas meitām - Andra Kurzemniece (dz.1976.g.) absolvējusi LMA Tekstilmākslas nodaļu un strādā tekstilmozaīkas tehnikā. Kompozīcijas ir veidotas no dažāda materiāla audumu gabaliem, pērlēm un izšuvumiem, lai panāktu vēlamo rezultātu, māksliniece, it kā lazējot, šuj vienu uz otra plānākus auduma gabalus. Savukārt, lai radītu faktūru un uzirdinātu virsmu, audums tiek burzīts un krokots. Darbiem raksturīga spilgtu, kontrastainu un dekoratīvu krāsu laukumu izmantošana. Māksliniece kopš 2000. gada ir tekstilmākslas asociācijas biedre.

Savukārt, otra meita - Agnese Kurzemniece (dz. 1973.g.) absolvējusi LMA Grafikas nodaļu un diplomdarbu izstrādāja Gunāra Kroļļa oforta meistardarbnīcā. Agnese strādā ne tikai oforta, bet arī sietspiedes, litogrāfijas, zīmējuma, kologrāfijas tehnikās, kā arī, gleznojot un eksperimentējot, meklē sev piemērotāko ceļu ideju īstenošanai. Domājot par šo izstādi, māksliniece ir radījusi novilkumu uz audekla Dārzs, velkot paralēles starp māsas tekstilmozaīkām un mammas nopietno aizraušanos ar dārzkopību.

Ceturtais elements šajā "kopumā" ir Agneses un Andras brālis Gatis Kurzemnieks (dz.1985.g.). Ieguvis ne tikai LMA Vizuālās komunikācijas nodaļas izglītību, bet arī Latvijas Universitātes Datorzinātņu maģistra grādu un papildinājies Lucernas augstskolā Šveicē (Hochschule Luzern), kur studējis 3D animāciju. Tagad Gatis lielākoties dzīvo ārpus Latvijas un strādā ar lielām, starptautiskām kompānijām (Microsoft, REI). Viņa darbības joma ir virtuālā realitāte un 3D animācija. Gata Kurzemnieka 3D animācijām raksturīga ne tikai pārliecinoša kvalitāte, bet neiztrūkstošs ir arī melnais humors.

Jūrmalas muzeja skatītājiem tiek piedāvāta četru dažādu, tomēr nesaraujami saistītu autoru kopizstāde, kas parādīs atšķirīgu mākslas mediju izmantojumu šodienas kontekstā, jo mēs dzīvojam laikā, kad satiekas pagātnes un nākotnes mākslas un tehnoloģiju pasaules. Tomēr saknes ir vienas un stipras.

Izstāde "Kopā" Jūrmalas pilsētas muzejā, Tirgoņu iela 29, Majoros, Jūrmalā, apskatāma no 7. septembra līdz 25. septembrim. Muzeja darba laiks līdz 15. septembrim: P., O. – slēgts, T. – Sv. no 10.00 – 18.00. Sākot ar 16. septembri darba laiks: P., O. – slēgts, T. – Sv. no 10.00 – 17.00. Ieeja – bez maksas.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā. | Skatīt vairāk
Latvija
,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī Bauskas TIC
Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 05.04.2024 Pavasaris Lubānas mitrājā Madonas TIC
Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.49777699sec.