Baiba Briede un Ilze Laizāne iedvesmo izstādē «Aether»

Turpinot aktīvu izstāžu darbību, Jūrmalas pilsētas muzejā ar jaunu darbu kolekcijām kopējā projektā „Aether/ Ēteris” no 7. līdz 31. decembrim viesosies mākslinieces Baiba Briede un Ilze Laizāne.

Skatītāju vērtējumam Baiba Briede piedāvā abstraktā izteiksmē radītas kompozīcijas, savukārt Ilze Laizāne pievērsusies figurālai glezniecībai. Abas mākslinieces absolvējušas Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļu, iegūstot humanitāro zinātņu maģistra grādu mākslā.

Baibas Briedes (1974) darbos atspoguļojas personīgās jūtu pieredzes pārdzīvojumi, viņu saista abstrakcionisma ideja, tās piedāvātā neierobežotā formas daudzveidība un metode. Pateicoties izteikti universālam un nosacītam raksturam, bez uzdevuma sludināt subjektīvu patiesību, šis mākslas veids ļauj katram tajā saskatīt to, ko viņš vēlas redzēt. Gleznas spēj radīt noteiktu noskaņu, krāsas ir lielisks instruments, lai rādītu savas sajūtas, tās ir kā tilts starp cilvēku un ārpasauli. Izstādītie darbi stilistiski attiecināmi uz liriski ekspresīvo abstrakciju.

Māksliniece B. Briede par savu radošo procesu saka šādi: „Gleznojot es it kā lieku savām sajūtām materializēties, mēģinu tās notvert, saglabāt un atdot tālāk, un tajā pašā laikā nevēlos neko konkretizēt. Es bieži gleznoju sapnī, un nomodā gleznojot – aizsapņojos. Šis process ir neaprakstāmi trausls, noslēpumains un apbrīnojami mainīgs. Es vienlaikus gan meditēju, gan spēlējos, gan cīnos!”

Ilze Laizāne (1966) skatītāju uzmanībai piedāvā darbus no cikla „Harmonija”. Jaunrades procesā tieši daba ir autores iedvesmas avots. Tās attēlojums gleznojumos ir līdzsvarots un ritmisks. Harmoniskās proporcijas piešķir darbiem simbolisku nozīmi. Atveidotie tēli netiek demonstrēti kā reāli, bet gan kā mitoloģiskas, simboliskas būtnes, kam ir cieša saistība ar dabu, jo autore īpašu uzmanību pievērš zemapziņas un sapņu iztēles lomai. Māksliniece attēlo ne tikai ar redzi uztveramas lietas, bet rada nereālus tēlus, kas, pateicoties savai formai un apjoma smalkajām detaļām, mēģina sazināties ar skatītāju.

Abu autoru vēlme – ar saviem darbiem paust ideju par mākslas mūžīgo vērtību, tās nozīmi un aktualitāti mākslas būtību izprotošā un par tās nepieciešamību pārliecinātā sabiedrībā, kurā ir svarīga cilvēka jūtu pasaule, viņa domas un personīgais viedoklis un kurā tiek novērtēts cilvēka darbs.

Izstādes nosaukums „Aether/ Ēteris” no grieķu valodas tulkojams kā tīrs, svaigs gaiss/debesis – piektā stihija, pirmatnējais spēks, kas radījis visu, un tas, kādēļ viss ir līdzsvarā. Ēteris kā iedvesmas avots, kā Visuma elementu apvienojums.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 03.04.2024 “Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies! Tukuma TIC
Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"! | Skatīt vairāk
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Hotel Jūrmala SPA
,


Baltic Beach Hotel & SPA
,


Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri
,


il Sole
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.84059191sec.