Latvijas Radio koris aicina uz koncertu «Pareizticīgo lūgšanas un dziedājumi»

7. janvārī, dienā kad pareizticīgie svin Kristus dzimšanas svētkus, Dzintaru koncertzāle un Latvijas Radio koris aicina uz “Ziemassvētku festivāla” noslēguma koncertu “Pareizticīgo lūgšanas un dziedājumi” plkst. 17.00 vēsturiskajā atjaunotajā Dzintaru koncertzālē. Koncerta programmā baudīsim izcilā krievu komponista Georgija Sviridova pārlaicīgos skaņdarbus, balsu virtuozu – Latvijas Radio un diriģenta Sigvarda Kļavas lasījumā.

“Pareizticīgo lūgšanas un dziedājumus” uzskata par Georgija Sviridova kormūzikas augstāko virsotni. Tiem līdzās tam koncertā skanēs Sergeja Rahmaņinova “Solmažora kora koncerts” un latviešu komponista, pareizticīgo baznīcas reģenta un psalmotāja Andreja Selicka zīmju dziedājumi.

Georgija Sviridova (1915–1998) mūzika, mūsdienu klausītāja skatam vērojot, pulsē it kā aiz noslēpumaina priekškara. Šķiet pavisam nesen viņš devies aizsaulē, garajā mūžā pieredzot daudzus 20. gadsimta avangarda kūleņus, taču savā skaņu pasaulē Sviridovs spējis saglabāt dzīvu slāviskās tradīcijas dziedinošo spēku.

Diriģents Sigvards Kļava un Latvijas Radio koris programmā “Pareizticīgo lūgšanas un dziedājumi” piedāvās reti atskaņotu Georgija Sviridova garīgo mūziku, kas kļuvusi par savdabīgu krievu pareizticīgo dziedājumu tūkstošgades vainagojumu. Komponists pie šā cikla strādājis mūža nogalē – pēdējā desmitgadē, tajā apvienojot savas radošās pieredzes esenci un apcerot 20. gadsimta laikmeta zīmes.

“Krievu mūzika un visa krievu kultūra jau no pašiem pirmsākumiem bijusi cieši saistīta ar dziļi pareizticībā sakņotu pasaules redzējumu. Tieši tur slēpjas mūsu savdabīgums un neparastums. [..] Mūsdienu sabiedrības nozīmīgākais un grūtākais uzdevums ir atjaunot šo garīgo saiti. Tikai šādu nākotni es redzu mūsu kultūras attīstībai.” (Georgijs Sviridovs).

Līdzīgi kā Sergejs Rahmaņinovs, arī Georgijs Sviridovs bija iecerējis izveidot apjomīgu “Visasnakts liturģiju” (Всенощное бдение), taču cikla ideja nerealizējās, un lielākā daļa dziedājumu tika atstāti bez noteikta izkārtojuma, dodot brīvas rīcības iespējas izdevējiem un interpretiem.  

Jau trešo gadu no 15. decembra līdz 7. janvārim atjaunotajā vēsturiskajā Dzintaru koncertzālē norisinās krāšņs Ziemassvētku festivāls. Desmit muzikāli daudzveidīgos koncertos tiekamies ar vokālo grupu “Latvian Voices”, Rīgas Doma zēnu kori un ģitāristu Kasparu Zemīti, izcilo pianistu Vestardu Šimku, Latvijas Radio kori, “Sinfonietta Rīga” un citiem māksliniekiem. Programmā arī īpaši koncerti bērniem un krāšņs Vecgada koncerts. Festivāla īpašie viesi – vokālā grupa “The Queen’s Six” no Lielbritānijas.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 22.04.2024 Itālijas ezeru burvība Latvia Tours
Itālijas ezeru reģiona skaistums, brīnišķīgs klimats, svētvietu noslēpumainība iespaidīgās vietās, ir tikai daži no šī neaizmirstamā maršruta | Skatīt vairāk
no 1299 EUR
GeLux - Āzijas piedzīvojumu ceļojums Estravel Latvia
Jauna izpratne par Luksu - piedzīvojumu ceļojumā Taizemē un Kambodžā // Unikāla pieredze, vairāk iekļautu pakalpojumu // 10% atlaide, rezervējot | Skatīt vairāk
no 2519 EUR
Putnu vērošanas pārgājiens Veclaicenē! Alūksnes TIC
Vērosim putnus Peļļu dabas takā. Tikšanās vieta pie Ilgāja dabas mājas 27.aprīlī pulksten 10:00, šeit varēs atstāt arī auto. Koordinātes GPS 57 | Skatīt vairāk
3 dienas Romā un Vidusjūras kruīzs Estravel Latvia
9 naktis - 2 naktis Romā un 7 nakšu kruīzs ar MSC Vidusjūrā // Īpašais piedāvājums | Skatīt vairāk
no 1058 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.50823188sec.