Jūrmalā jaunatklātā Aspazijas skulptūra divkāršo «Aspazijas mājas» apmeklētāju skaitu

Septembrī, kopš Dubultos atklāta skulptūra “Aspazija kāpās”, vairāk nekā divas reizes pieaudzis muzeja “Aspazijas māja” apmeklētāju skaits. Latviešu dzejniecei veltītā skulptūra raisa interesi par izcilās dzejnieces dzīvi un daiļradi, un daudzus apmeklētājus pēc skulptūras apskates aizved uz tuvumā esošo “Aspazijas māju”.

Izcilajai latviešu dzejniecei un dramaturģei Aspazijai veltītais vides objekts “Aspazija kāpās” atklāts septembrī. Tas atrodas kāpās, iepretī šaurākajai Jūrmalas ieliņai – Aspazijas ielai –, vietā ar skatu uz jūru un “Aspazijas māju”, kur dzejniece aizvadījusi pēdējos desmit sava mūža gadus. Aspazijas skulptūra iemantojusi daudzu mākslas un dzejas cienītāju apbrīnu. Pēc tās apskates jūrmalnieki un pilsētas viesi pastaigu nereti turpina, dodoties uz tuvumā esošo muzeju “Aspazijas māja”, savukārt muzeja apmeklētāji pēc iepazīšanās ar dzejnieces daiļradi dodas apskatīt skulptūru “Aspazija kāpās”.

Divkāršojies muzeja apmeklētāju skaits

Septembrī “Aspazijas mājas” kopējais apmeklētāju skaits salīdzinājumā ar augustu pieaudzis vairāk nekā divas reizes – no 683 līdz 1600 apmeklētājiem mēnesī, tostarp ir gan individuālie apmeklētāji, gan viesu grupas. Vasaras beigās “Aspazijas mājā” viesojušies apmeklētāji no Lietuvas, Igaunijas, Vācijas, Somijas, Francijas, Lielbritānijas un citām valstīm, savukārt septembrī tie pārsvarā bijuši Latvijas iedzīvotāji. Sākoties mācību gadam, “Aspazijas mājā” ekskursijās un muzeja rīkotajos pasākumos bieži viesojušies skolēni.

“Aspazijas māja” – muzejs ar īpašu auru

“Aspazijas māja” glabā dzejnieces piemiņu, stāstot par Aspazijas dzīvi un daiļradi. Muzejā apskatāmas vēsturiskas vērtības – plašā Aspazijas ēdamistaba un viesu salons ar bagātīgi rotātu podiņu krāsni, puķainām mēbelēm un antīku radio, kur ierakstā var dzirdēt pašas dzejnieces balsi, Aspazijas darbistaba, omulīgā virtuves telpa un citas.

Hologrammas veidā muzeja istabās ir “sastopama” gan pati Aspazija, gan viņas uzticamie draugi – kaķi, “iedzīvināts” ir arī “Aspazijas mājas” viesistabas galds, kur pieejamas interaktīvas, ar dzejnieces dzīvi un daiļradi saistītas, spēles.

Šobrīd muzejā norisinās interaktīvā izstāde “Saulains stūrītis”, kas bērnus aicina aizraujošā veidā iepazīt Aspazijas dzeju. Izstāžu zāle ir pārvērtusies jūgendstila dārzā, kur mazie apmeklētāji var piedzīvot visdažādākās izjūtas, guļot “Zvaigžņu teltī” un klausoties Aspazijas dzejoļus, vērojot zemūdens pasaules dzīvi “Sapņu dīķītī”, meklējot pārsteigumus “Brīnumlādītēs” un, sēžot ziedu krēsliņos, klausoties dziesmu ar Aspazijas vārdiem “Aicinājums”.

Aspazijas skulptūra priecē mākslas un dzejas cienītājus, skolēnus un atpūtniekus

Vides objekts “Aspazija kāpās” ir kā muzeja ekspozīcijas par dzejnieces dzīvi un daiļradi papildinājums. Bronzas skulptūrā māksliniece Olga Šilova attēlojusi Aspazijas spilgto personību un izcilo talantu, jaunību un cēlu skaistumu. Pie Aspazijas kājām ir kaķis, kas atgādina par dzejnieces īpašo mīlestību pret šiem mājdzīvniekiem un piešķir skulpturālajam tēlam cilvēcisku dimensiju.

Vides objekts atbalstīts Jūrmalas pilsētas projektu konkursā “Jūrmala – Latvijas valsts simtgadei”. Skulptūras tapšanā ar ziedojumiem piedalījušies iedzīvotāji un uzņēmumi, kas šo Aspazijai veltīto vides objektu padara vēl īpašāku.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts Valmieras TIC
12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas | Skatīt vairāk
Latvija no 18 EUR
Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā. | Skatīt vairāk
Senioru vīru kora “Baltie bērzi” koncerts Valmieras TIC
28.martā plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā senioru vīru kora “Baltie bērzi” 30 gadu jubilejas koncerts. Īpašais viesis: Zigfrīds Muktupāvels. | Skatīt vairāk
5 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.03.2024 - 23.03.2024 Laivošanas sezona sākusies Madonas TIC
Ieplāno brīvdienu izbraucienu ar ģimeni vai draugiem un nobrauc kādu posmu pa upi pie Madonas! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.8476851sec.