«Pareizticīgo lūgšanas un dziedājumi» Dzintaru koncertzālē

7. janvārī, dienā, kad Pareizticīgā baznīca svin Kristus dzimšanas svētkus, Dzintaru koncertzāle un Latvijas Radio koris jau tradicionāli aicina baudīt “Ziemassvētku festivāla” noslēguma koncertu “Pareizticīgo lūgšanas un dziedājumi” ar krievu sakrālās mūzikas dižgaru Georgija Sviridova un Aleksandra Grečaņinova skaņdarbiem. Ņemot vērā publisko pasākumu ierobežojumus, koncerts bez maksas būs skatāms televīzijas kanālā “ReTV” plkst. 21.25.

Latvijas Radio kora un diriģenta Sigvarda Kļavas krievu sakrālās mūzikas atskaņojumi allaž aizkustinājuši klausītāju sirdis gan Latvijā, gan pasaulē, izpelnoties slavinošas atsauksmes no tādiem prestižiem izdevumiem kā “Gramophone”, “The Guardian” un citiem.

Šā gada koncertā “Pareizticīgo lūgšanas un dziedājumi” dzirdēsim G. Sviridova skaņdarbus no kopojuma “Lūgšanas un dziedājumi”. Komponista mūzika ir dziļa un noslēpumaina pasaule, kas ar 20. gadsimta acīm iemieso slāviskās tradīcijas dziedinošo spēku. Ārzemju kritiķi par Latvijas Radio kora 2018. gadā ieskaņoto “Lūgšanu un dziedājumu” albumu rakstīja: “Radio koris Sigvarda Kļavas vadībā spējuši atklāt šo skaņdarbu dziļāko jēgu, sapludinot robežu starp liturģiju un personisko pārdzīvojumu. Ceļojums, kurā viņi ar to aizveduši klausītājus, ir apbrīnojams.”

A. Grečaņinovs bija viens no pēdējiem krievu komponistiem, kurš 20. gadsimtā turpināja nacionālās mūzikas skolas tradīcijas, paliekot uzticīgs saiknei ar tautas kultūru un pareizticīgās baznīcas tradīcijām. Tobrīd tika lauzti šķēpi par jauniem mūzikas estētikas principiem un sākās modernisma slavas gājiens, bet A. Grečaņinovs cītīgi darināja klasiska skaistuma pielietu kormūziku.

Koncertā Latvijas Radio koris izpildīs daļas no A. Grečaņinova “Vigīlijas”. Opuss ir kā slāvu dvēseles un baznīcas mūzikas rezumējumus no krieviskā lepnuma viļņa laika, kas uzplauka 19. gadsimta 80. gados un turpinājās līdz 1917. gada revolūcijas notikumiem. Komponists liturģisko tekstu iemiesojis mūzikā ar cildenu garu un mažora noskaņu pacilājumu.

Latvijas Radio koris ir unikāla, godalgota profesionālu dziedātāju apvienība, kas saviem klausītājiem piedāvā nepieredzēti plašu repertuāru – no senās mūzikas līdz vissarežģītākajām mūsdienu komponistu partitūrām. Koris ir piedalījies “Grammy” balvu ieguvušā Arvo Perta (Arvo Pärt) mūzikas albuma “Adam’s Lament” (ECM) ierakstā. Kora veikto Sergeja Rahmaņinova (Sergei Rachmaninoff) “Vesperes” ieskaņojumu “Gramophone” atzina par 2013. gada februāra labāko ierakstu, un Amerikas radio stacija “NRP” to ievietoja 25 gada labāko albumu sarakstā. Kolektīvs uzstājies daudzās prestižās pasaules koncertzālēs, tostarp Amsterdamas “Concertgebouw” un “Muziekgebouw”, Elbas filharmonijā, Elizejas lauku teātrī, Linkolna centrā, Volta Disneja koncertzālē un citur.

S. Kļavas mērķtiecīgā darba rezultātā Latvijas Radio koris izveidojies par starptautiski atpazīstamu, vokāli spilgtu vienību, kuru vēlas dzirdēt slavenākajos festivālos un kuru uz sadarbību aicina pasaules izcilākie mūziķi. S. Kļavas veidotie Latvijas Radio kora projekti allaž ir rūpīgi izauklēti vēstījumi, muzikālas ekspedīcijas, pētot dziedāšanas un balss fenomenu, meklējot tiltus starp arhaisko un mūsdienīgo.

Ņemot vērā publisko pasākumu ierobežojumus, Dzintaru koncertzāles Ziemassvētku festivāls bez maksas ir skatāms televīzijas kanālā “ReTV”. Jānis Lūsēns, Ingus Pētersons, Georgijs Osokins, Margarita un Kristīne Balanas, Vilis Daudziņš, vokālā grupa “Framest”, kamerorķestris “Sinfonietta Riga”, Latvijas Radio koris un daudzi citi mākslinieki priecē klausītājus ar dažādu tautu skaistākajām Ziemassvētku melodijām, klasiskās mūzikas pērlēm, kā arī latviešu un ārzemju komponistu skaņdarbiem no 22. decembra līdz 7. janvārim.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.03.2024 - 29.03.2024 Lieldienas Rīgas Motormuzejā Motormuzejs
Aicinām apmeklēt Rīgas Motormuzeju Lieldienu brīvdienās! 29. martā būs iespēja piedalīties Lieldienu aktivitātēs - olu meklēšanā muzeja | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.03.2024 - 29.03.2024 Ceļš uz sakārtotu ķermeni un prātu! Via Vitalité
Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553 | Skatīt vairāk
no 145 EUR
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
12 EUR
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.95812583sec.