Kameroperas – baleta «Baltais taurenītis Jokko» pirmizrādei – jauna norises vieta

No organizatoriem neatkarīgu tehnisku iemeslu dēļ komponista Vitālija Galutva kameroperas – baleta “Baltais taurenītis Jokko” pirmizrādes notiks no 18. līdz 21.augustam uz vasarnīcas teātra TEATRO FABRICA brīvdabas skatuves, kas atrodas vēsturiskajā XIX gs. ēkā, bijušajā Šmidta pansionā (Rūdolfa Blaumaņa iela 22, Dubulti, Jūrmala).

Sākums plkst. 19.30, bez starpbrīža. Biļetes uz pasākumu var nopirkt Biļešu paradīze tīklā. Visas iepriekš iegādātās biļetes ir derīgas. Organizatori atvainojas par sagādātajām neērtībām.

Libreta pamatā ir cikla daļa no 101 erotiskās tankas “Ar sārtu tušu uz melna zīda” – grāmatas, kuru sarakstījusi japāņu dzejniece Joko Irinati, kas dzīvojusi Heianas periodā (IX –XII gs.). Cikls ir rakstīts japāņu dzejas antoloģijas Manjosju tradīcijās, tas ir veltīts ziediem, kokiem, miglai, lietum un mīlas balādēm. Tāpat vienu no libreta sižetiskajām līnijām ir iedvesmojis Dzunitiro stāsts “Tetovējums” (1910.gads).

Režisore Marija de Valukofa – teātra darbiniece, aktrise, teātra un kino režisore, mākslas zinātņu kandidāte – ir spējusi izveidot austrumu kultūras estētikas audiovizuālā iemiesojuma kvintesenci, kurā Japānas viduslaiku erotiskā dzeja un tradicionālo japāņu instrumentu meditatīvās skaņas harmoniski savijās ar modernām, krāšņām videoprojekcijām un oriģinālu scenogrāfiju. Operas skatuviskā telpa ir japāņu dārzs ar milzīgām, ziedošām krizantēmām, no kurām izaug trīs sievietes, trīs balsis, trīs skaistuma šķautnes.

“Mums visiem negaidītā piespiedu nepieciešamība pārcelt skatuvi komandu saliedēja vēl vairāk. Jāuzsver, ka mākslā ekstrēmas situācijas bieži rada stimulu jauniem, negaidītiem risinājumiem.

Mēs jau esam atraduši risinājumus, lai izrāde neko nezaudētu, bet tieši otrādi – iegūtu jaunas, pievilcīgas krāsas. Esam ļoti pateicīgi skatītājiem par atbalstu un darām visu, lai iestudējums būtu spilgts un interesants,” saka Marija de Valukofa.

Projektā ir iesaistīta starptautiska radošā komanda – profesionāli un talantīgi aktieri, mākslinieki, mūziķi, ka ir uzkrājuši milzīgu darba pieredzi, strādājot uz dažādu valstu skatuvēm.

Iestudējuma diriģents - Artūrs Gailis. Akadēmiskā orķestra “B-Sharp” dibinātājs un mākslinieciskais vadītājs, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra, LNBO orķestra, Baltijas Akadēmiskā orķestra u.c. mūziķis. 2017.gadā diriģēja operu “Ainadamar”, kas ieguva Latvijas Lielās mūzikas balvu kategorijā Gada uzvedums.

Māksliniece – inscenētāja un kostīmu māksliniece – Jeļena Mirošņičenko (Kanāda), Maskavas Mākslas teātra (MHAT) skolas - studijas absolvente, kostīmu māksliniece izrādei “Pigmalions” Majakovska Maskavas teātrī, scenogrāfe izrādei “Taņa” Krievijas Akadēmiskajā jaunatnes teātrī, izrādei “Gulta trijiem” Maskavas Valsts kinoaktieru teātrī, starptautisku biennāļu un personālizstāžu dalībniece.

Gaismu mākslinieks būs Mārtiņš Feldmanis, kas divas reizes ieguvis Latvijas teātru Spēlmaņu nakts balvu kategorijā Gada labākais gaismu mākslinieks.

Operas partijas dziedās Latvijas Nacionālās operas solistes Irma Pavāre (mecosoprāns) un Inna Kločko (soprāns), kā arī Latvijas Nacionālās operas stažiere Jana Lute (soprāns), bet vīrieša lomu izpildīs jaunais aktieris Marats Efendijevs, kuru skatītāji atcerēsies pēc spilgtiem darbiem Čehova Rīgas krievu teātrī.

Iestudējumā svarīga nozīme ir horeogrāfijai, kuru veidojis talantīgais Latvijas horeogrāfs Dmitrijs Gaitjukevičs, kas ieguvis Latvijas teātru Spēlmaņu nakts balvas kategorijā Gada sasniegums laikmetīgajā dejā.

Iestudējuma skaņu režisors – viens no labākajiem Latvijas speciālistiem, Latvijas Mūzikas akadēmijas docents Andris Ūze. Viņa darbu vidū ir visi svarīgākie notikumi Latvijā – Dziesmu svētki, Eirovīzijas nacionālais fināls, Lielā mūzikas balva, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra koncerti Latvijas Nacionālajā operā, u.c.

Izrādes afišu veidojis Igors Gurovičs, viens no pasaules vadošajiem grafiskajiem dizaineriem, Rodčenko profesionās balvas ieguvējs, kā arī Design Innovation Award, Golden Bee Award laureāts.

Komponists – Vitālijs Galutva. Krievijas Komponistu savienības biedrs, neskaitāmu akadēmisku skaņdarbu, radiouzvedumu, filmu, operu autors. Miris 2007.gadā.

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Tukuma Pilsētas parkā Tukuma TIC
Tradicionālo svētku svinības jau atkal Tukuma pilsētā! Lieldienu izdarības, radošās darbnīcas, spēles, rotaļas, trušu māja un kazlēni, muzikālā | Skatīt vairāk
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienas Tukuma novadā  Tukuma TIC
Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.54975295sec.