Raganu purvā norisināsies ainavas atjaunošanas darbi

Lai veicinātu mitrāju atjaunošanos, Dabas aizsardzības pārvalde (pārvalde) veiks Raganu purva atjaunošanas darbus. Ar vairāk nekā 100 brīvprātīgo palīgu iesaisti Ķemeru Nacionālā parka purvs šoziem iegūs augstajam purvam raksturīgo ainavu.

Purvs atrodas starp Ķemeriem un Antiņciemu, nozīmīgā un tūristu plaši apmeklētā Sēra dīķa tuvumā. Atjaunošanas darbu laikā paredzēts novākt blīvāko koku apaugumu, izcērtot un izvācot strauji augošās priedes 134 ha platībā.

Pēdējo 50 gadu laikā mitruma režīma izmaiņu dēļ daļa Raganu purva ir kļuvusi ievērojami sausāka un to pamazām pārņem priedes un biezs vaivariņu un citu sīkkrūmu klājiens. Strauji augošās priedes ar labi attīstītu sakņu sistēmu un kuplu vainagu veicina ūdens iztvaikošanu, atņemot purvam nepieciešamo ūdeni un piemērotus augšanas apstākļus purviem raksturīgiem augiem, piemēram, dzērvenēm.       

“Purvu aizaugšanu var palēnināt, neļaujot priedēm un citiem kokiem saaugt tik blīvi, ka sāk veidoties mežs,” saka pārvaldes Biotopu un sugu dzīvotņu atjaunošanas projekta vadītāja Inga Hoņavko. “Raganu purva teritorijā tiks saglabātas vecākās priedes un tā saucamās “purva priedes”, kas pat 100-150 gadu vecumā ir tikai pieauguša cilvēka augumā, to stumbri ir izliekušies, galotnes noapaļotas vai pat plakanas, bet miza – ļoti raupja,“ skaidro projekta vadītāja.

Lai pārstaigātu visu darbiem paredzēto platību un sameklētu šīs senās purva ainavas liecības – vecās purva priedes, teju gada garumā pārvalde Raganu purvā organizēja dažādus pasākumus, skaidrojot purvu veidošanos un mūsdienās novērojamās izmaiņas Latvijas purvos un ļaujot ikvienam gribētājam pielikt roku purva atjaunošanas darbos – ekspertu pavadībā izvēlēties un marķēt atstājamos kokus.

Pirms darbu uzsākšanas visā platībā tika veikta izmēģinājuma ciršana nelielā laukumā, lai noskaidrotu, ka marķētie atstājamie koki nav par blīvu purvam raksturīgai ainavai.

Darbu norises laikā sabiedrības drošībai Antiņciema ceļa tuvumā tiks izvietotas zīmes, kas informēs par notiekošajiem darbiem un aicinās ievērot piesardzību.

Purva ainavas atjaunošanas darbi Raganu purvā turpināsies līdz 2023.gada beigām, un tie notiek pārvaldes īstenotā Kohēzijas fonda finansētā projektā “Apsaimniekošanas pasākumu veikšana īpaši aizsargājamās dabas teritorijās un mikroliegumos biotopu un sugu aizsardzības stāvokļa uzlabošanai” (Nr.5.4.3.0/20/I/001). Plašāka informācija par projektu pieejama pārvaldes vietnē https://www.daba.gov.lv/lv/projekts/biotopu-un-sugu-dzivotnu-atjaunosana.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447 | Skatīt vairāk
Latvija
Medus nokrāsās Bauskas novadā Bauskas TIC
Iepazīsti medu un atklāj tā daudzveidīgās īpašības radošajās meistarklasēs! | Skatīt vairāk
6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad airBaltic
Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu. | Skatīt vairāk
79 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.03.2024 - 29.03.2024 Ceļš uz sakārtotu ķermeni un prātu! Via Vitalité
Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553 | Skatīt vairāk
no 145 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.99467683sec.